«Προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα της Τουρκίας. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να διαστρεβλώσουν κάθε γεγονός, να επηρεάσουν τρίτους με ψέματα και συκοφαντίες και να παραπονεθούν για την Τουρκία σε τρίτες χώρες» ανέφερε.

Ιδιαίτερα εκνευρισμένος ο Χουλουσί Ακάρ από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα για «διπρόσωπη και υποκριτική πολιτική».

«Διδαχθείτε από την ιστορία. Μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες. Κάποιοι μπορεί να πουν διάφορα  στο αυτί σας. Έχετε δει στην ιστορία, ότι αυτά δεν ισχύουν. Μην επαναλάβετε το ίδιο πράγμα. Να είστε ξύπνιοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ όπως αναφέρει η Καθημερινή.

«Προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα της Τουρκίας. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να διαστρεβλώσουν κάθε γεγονός, να επηρεάσουν τρίτους με ψέματα και συκοφαντίες και να παραπονεθούν για την Τουρκία σε τρίτες χώρες» υποστήριξε ακόμα.

«Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι λάθος να πούμε ότι ακολουθείται μια πραγματικά διπρόσωπη πολιτική. Υπάρχει μια υποκριτική πολιτική. Αφενός επιμένουμε στο διάλογο, κάνουν πως το αντιλαμβάνονται και πάνε να απαντήσουν, όμως από την άλλη μόλις μείνουν μόνοι συνεχίζουν  να παραπονιούνται για την Τουρκία, βασισμένοι σε ψέματα και άρνηση, κάθε φορά που μιλάνε με τρίτες χώρες. Στα σπίτια τους δεν έχουν καθρέφτη; Ας κοιτάξουν τον καθρέφτη! Κάποτε οι άνθρωποι κοιτάζουν τον καθρέφτη και βλέπουν την αλήθεια. Και ίσως ντραπούν! Ίσως ντραπούν! Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια διπρόσωπη στάση τέτοια υποκρισία».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι «κάνουμε μεγάλη υπομονή. Όμως παρά τις καλοπροαίρετες προσπάθειες μας δυστυχώς η γειτονική Ελλάδα με προβοκατόρικες ενέργειες και δηλώσεις συνεχίζει να αυξάνει την ένταση, και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα για να το εμποδίσουμε».

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας»

Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα για προσπάθεια παρενόχλησης εθνικών και ΝΑΤΟϊκών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι «ακόμη κι αυτές οι δραστηριότητες παρενοχλούνται και κλειδώνονται με ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300.» Όπως είπε, πρόκειται για μία εχθρική στάση. Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν θα αφήσει καμία από αυτές τις συμπεριφορές αναπάντητη.

Ο Χουλουσί Ακάρ προχώρησε εκ νέου σε προκλήσεις και για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. «Δεν αποδέχονται την ύπαρξη των αδελφών μας εκεί. Λένε “είναι μουσουλμάνοι”», είπε, κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση της Συμφωνίας της Λωζάνης και της Συμφωνίας του Παρισιού.

Στο ίδιο πλαίσιο, έθεσε εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και σημείωσε ότι οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχουν στμαατήσει.

«Πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις και ότι θα ήταν ο σωστός τρόπος να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για να λύσουμε τα προβλήματά μας με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, μέσω διαλόγου. Ωστόσο, αυτό που λέμε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι, αποφασισμένοι και ευτυχώς ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο των ιδίων όσο και των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο» διαμήνυσε.