Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε πρόωρες Εκλογές μετά την άρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.

«Στις Εκλογές οι πολίτες θα αποφασίσουν σε ποιο μονοπάτι θα πρέπει να συνεχίσει η χώρα μας. Οι πολίτες θα μας υποδείξουν ποιον δρόμο να ακολουθήσουμε», έγραψε στο Twitter o Ζόραν Ζάεφ. 

Η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρεμποδίστηκε από τη Γαλλία, τις θέσεις της οποίας υποστήριξαν η Ολλανδία και η Δανία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε χθες, Παρασκευή, πως η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία είναι «ιστορικό λάθος».

«Δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα παλέψουμε γενναία και αποφασιστικά. Δεν θα τους αφήσουμε να ανατρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε και να πάρουν πίσω την ελευθερία που φέραμε. Για τη χώρα και τους πολίτες, στέκομαι μπροστά σας και υπόλογος σε εσάς», αναφέρει σε άλλη ανάρτησή του στο twitter o Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε την πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών «που πάλεψαν υπέρ μιας θετικής απόφασης» για τα Σκόπια.

«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για εμένα η υπόσχεση που δεν τηρήθηκε είναι μια κακή και άδικη πράξη της Ένωσης και την ίδια ώρα ένα πολύ σημαντικό ζήτημα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.