Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΣενάρια «εμπλοκής» - Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις: Ενέργεια σε νησίδα του...

Σενάρια «εμπλοκής» – Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις: Ενέργεια σε νησίδα του Αιγαίου, κάθοδος του Οruc Reis Νότια της Κρήτης ή «στημένο» επεισόδιο στον αέρα;

Τα τρία σενάρια που δημοσιοποίησε το Nordic Monitor, ιστότοπος ο οποίος στο παρελθόν έχει προχωρήσει σε μεγάλες αποκαλύψεις με έγγραφα και ντοκουμέντα για τα σκοτεινά σχέδια της Άγκυρας, κάθε άλλο παρά αιφνιδίασαν την Αθήνα και το Επιτελείο.

Οι αποκαλύψεις του γνωστού ιστότοπου Nordic Monitor περί εμπλοκής της ΜΙΤ σε σενάριο πάνω σε  νησίδα του Αιγαίου, το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της νέας παράνομης συμφωνίας που έκανε η Άγκυρα στη Λιβύη με κάθοδο ερευνητικού Νότια της Κρήτης αλλά και ένα ‘’στημένο’’ στα μέτρα της Τουρκίας επεισόδιο εντός του FIR Αθηνών αποτελούν σενάρια ενός πιθανού επόμενου βήματος το οποίο προετοιμάζει η Άγκυρα. Και όσο η Τουρκική ηγεσία και κυρίως ο Ταγίπ Ερντογάν κορυφώνουν το αφήγημα ‘’θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα’’ τόσο η εγρήγορση στην Αθήνα και στις Ένοπλες Δυνάμεις ανεβαίνει επίπεδο.

Τα τρία σενάρια που δημοσιοποίησε το Nordic Monitor, ιστότοπος ο οποίος στο παρελθόν έχει προχωρήσει σε μεγάλες αποκαλύψεις με έγγραφα και ντοκουμέντα για τα ‘’σκοτεινά’’ σχέδια της Άγκυρας, κάθε άλλο παρά αιφνιδίασαν την Αθήνα και το  Επιτελείο. Αυτά και αρκετά ακόμη άλλα σενάρια  βρίσκονται ‘’ανοιχτά’’ πάνω στο τραπέζι επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ με τους Έλληνες Επιτελείς να σχεδιάζουν τόσο επί χάρτου όσο και επί του πεδίου την Ελληνική απάντηση. Με την διαπίστωση ότι ναι μεν η Άγκυρα έχει την πρωτοβουλία επιλογής του χώρου, του τόπου και του χρόνου, όμως η απάντηση των δυνάμεων αποτροπής είναι αυτή που θα καθορίσει στο τέλος της ημέρας την επιτυχία ή όχι οποιασδήποτε Τουρκικής ενέργειας. Και όσο πιο προσεκτικά σχεδιασμένη  είναι η προετοιμασία και αντίδραση των Ελληνικών δυνάμεων τόσο πιο πολύ θα κινδυνεύει η Τουρκική ενέργεια να μετατραπεί σε μπούμερανγκ για τους γείτονες.

Το τρίπτυχο πληροφορίες, συνεχής έλεγχος με εκτίμηση κάθε απειλής και  άμεση κινητοποίηση αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία το ΓΕΕΘΑ στήνει  ‘’ασπίδα’’ πάνω και από τον τελευταίο Ελληνικό βράχο. Το παράδειγμα διαχείρισης της κρίσης των Ιμίων αποτελεί ξεκάθαρα παράδειγμα προς αποφυγή αφού πλέον και η τελευταία φρουρά του Αιγαίου γνωρίζει πώς θα αντιδράσει. Στόχος είναι η ταχύτατη αποτροπή τετελεσμένων με τους κανόνες εμπλοκής να είναι γνωστοί και να απελευθερώνονται πριν παγιωθούν δυσάρεστες καταστάσεις έμπρακτης αμφισβήτησης της Κυριαρχίας επί του εδάφους. Ήδη πολύ πριν από το καλοκαίρι του 2020 με συνεχείς προσομοιώσεις αντίδρασης σε κάθε ενέργεια επί Ελληνικής νησίδας ή και μεγαλύτερου νησιού οι φρουροί της πρώτης γραμμής με αιχμή τους Αμφίβιους Καταδρομείς και τις Ειδικές Μονάδες που θα τους ενισχύσουν, έχουν εκπαιδευτεί όχι μόνο στα σενάρια που αναφέρει το Nordic Monitor αλλά σε και σε κάθε άλλο πιθανό και απίθανο ενδεχόμενο.

Το σενάριο ‘’καθόδου’’ του ερευνητικού Oruc Reis ακόμα και σε θαλάσσια περιοχή εγγύς της Κρήτης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί ειδικά έπειτα από την πρόσφατη νέα παράνομη συμφωνία της Άγκυρας στη Λιβύη. Σενάριο το οποίο ‘’βολεύει’’ τους γείτονες αφού  ναι μεν δεν πρόκειται για στρατιωτική ενέργεια ωστόσο φέρνει την Αθήνα σε δύσκολη θέση αφού θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα πολιτικό σκάφος το οποίο όμως θα βάλει ‘’φωτιά’’ στην περιοχή. Αφού είναι δεδομένο ότι  θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία με την Ελλάδα να αναγκάζεται να λειτουργήσει ανάλογα ενώ σε περίπτωση παρεμπόδισης να χρεώνεται από την Τουρκία στρατικοποίηση της κρίσης. Η περιοχή πάντως δίνει ξεκάθαρο επιχειρησιακό προβάδισμα στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με την κοντινή Κρήτη να αποτελεί πλεονέκτημα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τέλος κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι γείτονες να επιλέξουν τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο και το FIR Αθηνών ως την ‘’αρένα’’ προκειμένου να δημιουργήσουν επεισόδιο το οποίο μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και με ‘’στημένη’’ κατάρριψη Τουρκικού μη επανδρωμένου UAV. Ώστε να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι ότι η Ελλάδα είναι η επιτιθέμενη και η Τουρκία οφείλει να αμυνθεί. Οι συνεχείς υπερπτήσεις Τουρκικών UAV πάνω από Ελληνικά νησιά ενδεχομένως αποτελούν το ‘’δόλωμα’’ για την απαρχή ενός τέτοιου επεισοδίου. Όμως και σε αυτή την περίπτωση ο μεγάλος κίνδυνος για τους γείτονες είναι η ξεκάθαρη υπεροχή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ακόμα και στα όρια του FIR Αθηνών.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: