Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣκληρή κόντρα στη Βουλή Τσίπρα-Μητσοτάκη για την ανομία στα Πανεπιστήμια

Σκληρή κόντρα στη Βουλή Τσίπρα-Μητσοτάκη για την ανομία στα Πανεπιστήμια

Μητσοτάκης: Αφήνετε τα γκρουπούσκουλα για να καίνε την Αθήνα μετά τις εκλογές – Τσίπρας: Δεν ζούμε στη Γκόθαμ Σίτι

Σε οξεία αντιπαράθεση όπως άλλωστε αναμένονταν ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την ανομία στα πανεπιστήμια και το άσυλο.

Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Αυτό που άλλοτε λέγαμε «Πανεπιστημιακό Άσυλο» έχει καταλυθεί από τους γνωστούς-άγνωστους τραμπούκους. Έγινε «Παραβατικό Άσυλο». Η διακίνηση ιδεών και η γνώση διώκονται μέσα στον φυσικό τους χώρο. Οι πανεπιστημιακοί χώροι ζουν κάτω από την ισχύ μίας μαφίας που φορά κουκούλες», συμπλήρωσε ο Κ. Μητσοτάκης που κατήγγειλε ότι «η Πολιτεία απέναντι σε αυτή την κατάσταση άλλοτε αδρανεί και άλλοτε φλερτάρει ανοιχτά με τους πρωταγωνιστές της βίας. Το κράτος εμφανίζεται αδύναμο και ανίκανο να προστατεύσει φοιτητές και καθηγητές.

Την σημερινή μου ερώτηση την υπογράφουν άτυπα 1500 φοιτητές που σε επιστολής τους αναφέρουν ότι «Φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε σε πολλές περιοχές του πανεπιστημίου, που τείνει να μετατραπεί σε γκέτο, ειδικά μετά τη δύση του ηλίου». Σε αυτούς πρέπει να απαντήσετε κ. Τσίπρα. Πιστεύετε ότι η ασφάλεια των Πανεπιστημίων πρέπει να ανατεθεί στο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα του κ. Γαβρόγλου;».

Στην συνέχεια μίλησε για τις εγκληματικές ομάδες που δρουν εντός Πανεπιστημίων: «εγκληματικές ομάδες που χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια ως βάση για τις δραστηριότητες τους», για διακίνηση ναρκωτικών και εμπόριο λαθραίων προϊόντων, αλλά και για «διαβόητες συλλογικότητες που ελέγχουν πολλές πανεπιστημιακές σχολές» οι οποίες έχουν μετατραπεί σε «στέκια κουκουλοφόρων. Ο νόμος για το άσυλο δεν θα αλλάξει απλώς, αλλά το άσυλο θα καταργηθεί και τα πανεπιστήμια θα έχουν την προστασία που έχει ο δημόσιος χώρος.

Εάν σήμερα, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας ένας πολίτης φωνάξει βοήθεια, ένας αστυνομικός θα τον συνδράμει. Αλλά αν είναι σε πανεπιστήμια και είναι πλημέλημα θα πρέπει να ζητήσει την άδεια των πρυτανικών αρχών. Το ψηφίσατε με νόμο το 2017. Ο νόμος που φέρατε για το άσυλο ενθαρρύνει την ανομία.

Μέχρι πότε θα ανέχεστε παρακρατικές, φασιστικές πρακτικές αυτών των ομάδων;, είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Με ποιους είστε; Με τους φοιτητές ή με τον υπόκοσμο των τραμπούκων; Εμείς είμαστε με τον φοιτητή και όχι με τον καταληψία. Είμαστε με τον καθηγητή και όχι με το βαποράκι. Είμαστε με τη νομιμότητα με την κανονικότητα.

Εάν την επόμενη μέρα τα πανεπιστήμια τα ίδια θέλουν να εφαρμόσουν ένα σχέδιο προστασίας και περιφρούρησης θα το συζητήσω. Αλλά μέχρι τότε τα πανεπιστήμια θα έχουν την προστασία που έχει ο δημόσιος χώρος. Η γνώση θα προστατεύεται και η έρευνα και η ακαδημαϊκή ελευθερία».

Τσίπρας: Δεν ζούμε στην πόλη του Μπάτμαν

Καμία ανομία δεν υπάρχει στην Ελλάδα σύμφωνα με με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάσταση, που επικρατεί σήμερα.

Στην ομιλία του έκανε λόγο για ψεύδη από την αντιπολίτευση και για δημιουργία κλίματος που δεν είναι αληθινό και δυσφημεί την χώρα.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Πολιτεύεστε με ψεύτικα στοιχεία και με καταστροφολογία, κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο η βία και η εγκληματικότητα. Θα έρχομαι να απαντώ κάθε φορά, όσες ερωτήσεις και να κάνετε. Την άλλη φορά που θα επιλέξετε να αποδράσετε από την πραγματικότητα μην σας βάζουν να κάνετε δηλώσεις 200 μέτρα από το σπίτι μου.

Και την επόμενη φορά που θα έρθετε χτυπήστε το κουδούνι να πιούμε και κανέναν καφε. Προβλήματα, φυσικά και υπάρχουν. Και δεν θα τα αρνηθούμε. Αφορούν κυρίως κάποιες καταστάσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Αριστοτέλειο, στο ζήτημα της διακίνησης των ναρκωτικών.

Γιατί τα περιστατικά ανομίας στα πανεπιστήμια επί των ημερών σας και με καταργημένο το άσυλο ήταν περισσότερα από αυτά επί της δικής μας κυβέρνησης, με το άσυλο να έχει επανέλθει:

Ενδεικτικά και με τα στοιχεία της έρευνας του ΠΑΜΑΚ: 96 περιστατικά το 2012, 39 το 2013, 77 το 2014 και μετά 31 το 2015, 31 πάλι το 2016, 46 το 2017. Είμαστε η μόνη Κυβέρνηση που δήλωσε δημοσίως ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας και πώς η αντιμετώπιση του είναι κάτι το εξαιρετικά σύνθετο. Για αυτό με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας προχωρήσαμε στη μελέτη του προβλήματος. Την οποία λοιδορήσατε. έχετε εμμονή με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης. Ψαρεύετε σε θολά νερά. Ο κ. Παρασκευόπουλος προχώρησε σε ένα νόμο για να αποσυμφορήσει τις φυλακές. Κι εδώ έρχεται η άλλη υποκρισία σας που αφορά το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, όπως την λέτε. Της Επιτροπής για την μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια».

Για το πανεπιστημιακό άσυλο είπε: «Ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα. Αυτεπάγγελτα μπορεί να επέμβει η αστυνομία, αρκεί να κληθεί. Αρκεί μια κλήση μια καταγγελία για να παρέμβει η αστυνομία. Γιατί ψεύδεστε δημοσίως; Που είναι, λοιπόν, η αστυνομία που ο ΣΥΡΙΖΑ της δένει τα χέρια; Άλλος ένα μύθος καταρρέει. Αλλά εμείς δουλεύουμε χωρίς κραυγές για το καλύτερο αποτέλεσμα».

Στην συνέχεια αναφερόμενος πάλι στον Κ. Μητσοτάκη τόνισε: «Κάθεστε στα ίδια έδρανα με ανθρώπους που ως φοιτητές έπαιρναν τα τσεκούρια. Και μήτρα τους ήταν η άκρα δεξιά. Εμείς καταδικάζουμε τον φασισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται. Εσείς, όμως έχετε μονομέρεια στην κριτική σας. Δεν υπάρχει ανομία στην χώρα. Νόμοι υπάρχουν και είναι άδικο για την χώρα να δίδετε αυτή την εικόνα. Ειδικά όταν μας επιλέγουν ως τουριστικό προορισμό εκατομμύρια πολίτες. Λες και ζούμε στο Γκόθαμ και όχι στην Αθήνα».

Μιλώντας για την αστυνόμευση δήλωσε: «Η ατζέντα που έχετε επιλέξει δεν θα σας ευνοήσει πολιτικά. Αυτούς που θα ευνοήσει είναι αυτούς που ανέδειξαν την ανομία και είχαν εμμονή με αυτό. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Δεν υπάρχει έλλειμμα αστυνόμευσης. Στην περιοχή γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, την διετία 2012-2014, επί ΝΔ, είχαν γίνει 560 συλλήψεις για αδικήματα όπως εμπόριο ναρκωτικών και ληστείες. 560. Από το 2015 μέχρι σήμερα έγιναν 1060 συλλήψεις. Σχεδόν διπλάσιες δηλαδή. Και έχει χτυπηθεί και το παρεμπόριο, αφού μόνο φέτος έχουν κατασχεθεί 37.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα και άλλα 15.500 είδη παρεμπορίου, γυαλιά και άλλα παρόμοια αντικείμενα.

Στην περιοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου τώρα, την διετία 2012-2014 έγιναν 141 συλλήψεις. Από το 2015 ως σήμερα έχουν γίνει 605. Και μόνο φέτος έχουν γίνει ήδη 48 αστυνομικές επιχειρήσεις στο ΑΠΘ για περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών και 239 συλλήψεις».

Για τα ναρκωτικά είπε: «Πιστεύετε ότι το θέμα των ναρκωτικών μπορεί να λυθεί μόνο με την αστυνόμευση; Σε ποια χώρα έχει γίνει αυτό; Κι επειδή κι εδώ είστε αδιάβαστος, ξέρετε τι λέει το πόρισμα της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ; Ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση της διακίνησης των ναρκωτικών, παντού στον κόσμο αλλά και στα Πανεπιστήμια, είναι η συνδυασμένη εφαρμογή πολιτικών κατά της ζήτησης και πολιτικών κατά της προσφοράς, από όλους τους φορείς. Συνδυαστικές δράσεις προτείνουν. Μόνο εσείς σε όλο τον κόσμο πιστεύετε ότι αρκούν οι κατασταλτικές και βίαιες επιχειρήσεις για εξαλειφθεί ως δια μαγείας το φαινόμενο».

Για τον Ρουβίκωνα είπε: « Έχετε όραση επιλεκτική. Τους Ρουβίκωνες, τους βλέπετε. Αλλά δεν βλέπετε το δικό σας πρόσωπο μέσα στα κραυγαλαία περιστατικά ανομίας και διαφθοράς μέσα στα Πανεπιστήμια. Βλέπετε τα περιστατικά έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά για κάποιο λόγο η ματιά σας σταματάει στην είσοδο του κτηρίου. Δεν πάει λίγο παραμέσα. Δεν βλέπετε πως στο ίδιο το πανεπιστήμιο αυτό η φοιτητική σας παράταξη συνελήφθη να έχει στήσει μια ολόκληρη φάμπρικα για να κάνει αντιγραφή στις εξετάσεις. Ολόκληρο σύνθετο σύστημα με smartphones, ενδοεπικοινωνία, τα πάντα. Και πριν λίγο καιρό, στην Πάτρα, πάλι η παράταξής σας, η ΔΑΠ, βγήκε και υποστήριξε δημοσίως τους 106 φοιτητές που αντέγραψαν και παρέδωσαν όλοι σχεδόν την ίδια εργασία. Αυτοί είναι οι δικοί σας άριστοι κύριε Μητσοτάκη!».

Μητσοτάκης: Δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από εσάς καθηγητές και φοιτητές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αφορμή τη συνεργασία του Πολυτεχνείου με το πανεπιστήμιο του Κολούμπια.

«Αναφερθήκατε στη συνεργασία του Πολυτεχνείου με το Κολούμπια. Τι είναι το Κολούμπια; Είναι ένα μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Πολλά από αυτά έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ίσες ευκαιρίες σε όλους. Εσεις με την εμμονή σας, είστε αναχρονιστές, κολλημένοι στον Μεσαίωνα. Αν έρθει αύριο ένα μεγάλο ίδρυμα πχ το Νιάρχος, όπως έχει γίνει σε πολλές άλλες χώρας, όπως στην Τουρκία, και να βάλει κάποιος χρήματα για ένα μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο δεν μπορεί να το κάνει και εσείς για να ικανοποιήσετε κάποιες αριστερές μειοψηφίες σας στερείτε αυτό από τη χώρα.

Μήπως η προκλητική ανοχή στα διάφορα γκρουπούσκουλα είναι προετοιμασία για το τι μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα, όταν υπάρξει μία αλλαγή που όλα δείχνουν ότι θα έλθει, να ξεχυθούν στους δρόμους και να κάψουν την Αθήνα», διερωτήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Θυμόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%, τότε που έκλεινε το μάτι σε αυτούς που το 2008 έκαιγαν την Αθήνα. Την παραβατικότητα αυτού του είδους την έχουμε πληρώσει με αίμα και δεν πρόκειται να την ανεχθούμε».

Απαντώντας στην πρωτολογία του Πρωθυπουργού, σημείωσε: «Είτε δεν αντιλαμβάνεστε τι γίνεται στη χώρα, είτε επιλέξατε να μην ακούτε τι σας είπα. Δεν είπα ότι τα φαινόμενα βίας και ανομίας είναι καινούρια, σας κατηγόρησα ότι με τη δική σας συνειδητή ανοχή τα φαινόμενα βίας και ανομίας έχουν εκτραχυνθεί επί των ημερών σας».

Συνεχίζοντας, ρώτησε τον Πρωθυπουργό: «Θεωρείτε λογικό, εντός του πανεπιστημίου, να υπάρχει μία συλλογικότητα που στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της ένοπλης βίας, πρέπει ή δεν πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος όταν υπάρχει κατάληψη δημόσιου χώρου; Είναι εναρμονισμένο με τη δική σας λογική για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα κράτος δικαίου; Υπάρχει πανεπιστήμιο σήμερα στην Ευρώπη που να παρουσιάζει την εικόνα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου; Είστε σοβαρός κ. Τσίπρα; Έχετε περπατήσει στην Πατησίων;».

Απαντώντας και στην τοποθέτηση Τσίπρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είπε ότι το μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα σήμερα να προσφέρει ίση αντιμετώπιση σε όλους τους φοιτητές, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάσταση και πρόσθεσε: «με την εμμονή σας απαγορεύετε στην Ελλάδα να γίνει το ίδιο. Είστε υποκριτές, αναχρονιστές, κολλημένοι στον Μεσαίωνα».

Τσίπρας: Εχουμε εναλλακτικό σχέδιο και όραμα για την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων

«Ο λόγος για τον οποίο στοχοποιείτε τα δημόσια πανεπιστήμια είναι ότι έχετε μια ιδεοληψία σε σχέση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, απευθυνόμενος τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η τροποποίηση του νόμου για το άσυλο τον έχει κάνει πιο λειτουργικό από το παρελθόν, όπου υπήρχε μια δυσλειτουργία και τότε κάηκε το Πολυτεχνείο. Δεν κάηκε επί των ημερών μας», τόνισε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο από την περίοδο που γεννήθηκε είναι αυτόνομο και οφείλει να είναι ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Εάν αυτές οι ιδέες οδηγούν σε εγκλήματα ναι τότε οφείλει η κυβέρνηση να παρέμβει».

«Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δημιουργήθηκε αιώνες πριν. Η γνώση είναι ζωντανός οργανισμός και η πρόσβαση στη γνώση πρέπει να είναι καθολική, ανεξαρτήτως καταγωγής ή ταξικής θέσης. Αντιλαμβάνεστε το καθολικό δικαίωμα πρόσβαση της γνώσης ως ισοπέδωση, αλλά εμείς υποστηρίζουμε ένα σύστημα που θα γεννά άριστους και άξιους ανεξάρτητα από την ταξική θέση και την προέλευση του καθενός» συνέχισε.

«Θέλετε υποταγή των Πανεπιστημίων στην αγορά και η αγορά να ορίζει τον προσανατολισμό της έρευνας», κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αν η αγορά ορίζει την παρεχόμενη γνώση και η εκπαίδευση γίνεται αναλώσιμο εμπόρευμα, η κοινωνία καταρρέει. Η γνώση είναι αυταξία και όσο περισσότεροι είναι μορφωμένοι τόσο καλύτερο για την κοινωνική πρόοδο».

«Οι δικές μας μελέτες – από πλευράς Υπουργείου Παιδείας – καταλήγουν στο ότι ένα μικρό αλλά σοβαρό πανεπιστημιακό ίδρυμα, θα πρέπει να χρεώνει τουλάχιστον 10.000 ευρώ δίδακτρα ανά φοιτητή κατ’ έτος, χωρίς πρόβλεψη για υποτροφίες. Το κόστος εγκαταστάσεων, υποδομών, εργαστηρίων κτλ που απαιτούν ένα αρχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ και 10.000 ευρώ ετησίως για κάθε φοιτητή. Συζητάμε είτε για φανταστικά σενάρια είτε για αρπαχτές κάποιων, ανέφερε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε: στην Ευρώπη – με εξαίρεση τις χώρες που είχαν σοσιαλιστικά καθεστώτα- μέχρι το 1989 -γιατί μετά έγινε μπάστε χίλιοι αλέστε- τα πανεπιστήμια είναι σχεδόν αποκλειστικά δημόσια με διαφοροποιημένα καθεστώτα χρηματοδότησης. «Ποιο παράδειγμα ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Ευρώπη είναι υψηλού επιπέδου;»» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο. Έχουμε επιχειρήματα, εναλλακτικό σχέδιο και όραμα για την αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, κ. Μητσοτάκη προκάλεσε το 2014 την απόλυση 1.600 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ προκαλώντας την υποβάθμιση των Πανεπιστημίων», ανέφερε, ακόμα, ο Α. Τσίπρας.

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments