Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΣτα άκρα «το πάει» η Άγκυρα: Προκλητικό τελεσίγραφο στην Αθήνα για αποστρατικοποίηση...

Στα άκρα «το πάει» η Άγκυρα: Προκλητικό τελεσίγραφο στην Αθήνα για αποστρατικοποίηση των νησιών – Σε ετοιμότητα οι Ενοπλες Δυνάμεις – Όλα τα σενάρια εμπλοκής στο πεδίο

Με δεδομένο ότι σε διπλωματικό επίπεδο οποιαδήποτε προσπάθεια της Άγκυρας να αμφισβητήσει την Ελληνική Κυριαρχία νησιών του Αιγαίου είναι καταδικασμένη να αποτύχει, η Αθήνα αναμένει τις επόμενες κινήσεις επί του πεδίου και εξετάζει όλα τα σενάρια.

Αποφασισμένη να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα δείχνει πλέον η Άγκυρα αφού βάζει στο επίκεντρο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων το ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κάνει σήμερα ένα βήμα παρακάτω και ουσιαστικά να στέλνει τελεσίγραφο στην Ελλάδα ότι εάν δεν αποστρατικοποιήσει άμεσα τα νησιά θα η Τουρκία θα θέσει ζήτημα κυριαρχίας τους. Με άλλα λόγια ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας απειλεί την Ελλάδα ότι η χώρα του θα αμφισβητήσει επί του πεδίου την Κυριαρχία της σε ολόκληρο το Ανατολικό Αιγαίο. Και όχι μόνο σε νησίδες και βραχονησίδες αλλά κυρίως σε μεγάλα νησιά τα οποία πλην της Ρόδου αναφέρονται στον σχετικό χάρτη με Τουρκικά ονόματα.

Η Αθήνα απάντησε άμεσα σε ανώτατο επίπεδο με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να μην τολμήσει να αμφισβητήσει την Ελληνική Κυριαρχία.

«Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο. Δεν θα ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα οι δηλώσεις Τσαβούσογλου εκτιμώνται από το Ελληνικό Επιτελείο ως διάθεση της Τουρκίας για περαιτέρω κλιμάκωση η οποία αυξάνει πλέον τις πιθανότητες ενός θερμού επεισοδίου εντός του επόμενου διαστήματος ακόμα και εν μέσω καλοκαιριού. Με δεδομένο ότι σε διπλωματικό επίπεδο οποιαδήποτε προσπάθεια της Άγκυρας να αμφισβητήσει την Ελληνική Κυριαρχία νησιών του Αιγαίου είναι καταδικασμένη να αποτύχει, η Αθήνα αναμένει τις επόμενες κινήσεις επί του πεδίου και εξετάζει όλα τα σενάρια: Από το πιο ήπιο το οποίο θα είναι συνεχείς προκλήσεις με παραβιάσεις και υπερπτήσεις, έως πιο σύνθετα όπως υβριδικός πόλεμος με ακόμη ακόμη πιο έντονη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Όμως και αυτά τα ενδεχόμενα όπως έχει δείξει έως τώρα η πράξη είναι επίσης αμφίβολο εάν θα προσφέρουν στην Άγκυρα άμεσα αποτελέσματα όπως φαίνεται ότι επιθυμεί.

Έτσι οι Έλληνες Επιτελείς προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν ακόμη πιο επιθετικά σενάρια τα οποία μπορεί να αφορούν κάποια προβοκάτσια η οποία θα δώσει την αφορμή στην Τουρκία να αμφισβητήσει ουσιαστικά Ελληνικό έδαφος πατώντας πόδι πάνω σε αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Είτε με τον πλέον ωμό ο οποίος παραπέμπει στην κρίση των Ιμίων, είτε με τη δικαιολογία έρευνας και διάσωσης, είτε με οτιδήποτε άλλο μπορούν να σκαρφιστούν οι γείτονες προκειμένου να στήσουν συγκρουσιακό σκηνικό.

Με την αμφισβήτηση της Ελληνικής Κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ο Ταγίπ Ερντογάν ουσιαστικά ανεβάζει κατακόρυφα τον πήχη των απαιτήσεών του και διεκδικεί όχι θαλάσσιες περιοχές και εναέριο χώρο αλλά Ελληνικό έδαφος.

Η Αθήνα γνωρίζει ότι το πλεονέκτημα αιφνιδιασμού το έχει η Άγκυρα αφού αυτή θα επιλέξει τόσο τον τρόπο όσο και τον χρόνο. Έτσι το Ελληνικό Επιτελείο είναι υποχρεωμένο να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και να έχει έτοιμες απαντήσεις σε κάθε σενάριο. Η αυξημένη εγρήγορση ειδικά στα θαλάσσια αλλά και στα χερσαία σύνορα θεωρείται πλέον δεδομένη, όπως και οι ετοιμότητες τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και του Πολεμικού Ναυτικού.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: