Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣταϊκούρας για συνάντηση με τραπεζίτες: «Για 2 ώρες μπινελικονόμασταν αλλά έγινε ένα...

Σταϊκούρας για συνάντηση με τραπεζίτες: «Για 2 ώρες μπινελικονόμασταν αλλά έγινε ένα βήμα»

Για ένα πρώτο βήμα προς τη συμφωνία, που θα προσφέρει ανάσα στους δανειολήπτες, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά τη συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η συνάντηση δεν ήταν εύκολη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «για δύο ώρες μπινελικονόμασταν». Παρόλα αυτά, μετά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τις καταθέσεις, τα δάνεια και τις προμήθειες, φαίνεται να βρέθηκε ένας κοινός τόπος,

«Έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά έχουμε ακόμη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Σώζουμε κάποιους, είναι μια λύση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000».

Σημείωσε επίσης, πως η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του επιδόματος των 600 ευρώ και αν αυτό ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, ο κ. Σταϊκούρας ήταν κατηγορηματικά αρνητικός. Ωστόσο επισήμανε πως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα μοιραστούν ένα ποσό της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν όμως ως εκτός έδρας.

Στεγαστικά δάνεια: Πληροφορίες για συμφωνία ΥΠΟΙΚ-τραπεζιτών για επιδότηση των δόσεων

Πρόοδος καταγράφηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σχετικά με την επιδότηση της δόσης ευάλωτων νοικοκυριών από την αύξηση των επιτοκίων.

Στη συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών παρουσιάστηκε, το εγκεκριμένο από τον SSM, οι τράπεζες αναμένεται να αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου του 2023 τη στήριξη με εισοδηματικά κριτήρια σε έως 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, μέσω επιδότησης του 50% της αύξησης που προκύπτει από την άνοδο των επιτοκίων.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι ανακοινώσεις από τις τράπεζες είναι θέμα χρόνου, ενώ σε βάθος 4μήνου θα υπάρξουν παρεμβάσεις και για τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως είναι η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και η μείωση των προμηθειών για μια σειρά από τραπεζικές συναλλαγές.

Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύσουν αναμένεται να είναι παρόμοια με εκείνα που ισχύουν για τη 2η ευκαιρία στα ευάλωτα νοικοκυριά. Σύμφωνα με αυτά, το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.

Σημειώνεται ότι στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο, ενώ το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: