Το συνολικό ποσό που μπορεί να λάβει κάθε επιχείρηση αυξάνει σε 10 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά οριστεί

Για τον υπερδιπλασιασμό των ορίων επιδότησης επιχειρήσεων μέσω των υφιστάμενων προγραμμάτων στήριξης της Ε.Ε. αλλά και του νέου πλαισίου «κάλυψης» των πάγιων δαπανών ενημέρωσε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι για το νέο πλαίσιο επιδότησης πάγιων δαπανών το συνολικό ποσό που μπορεί να λάβει κάθε επιχείρηση αυξάνει σε 10 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά οριστεί.

Υπενθυμίζεται πως τα χαρακτηριστικά του νέου εργαλείου έχουν ως εξής:

– Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει, κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, να αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

– Το ανώτατο όριο της ενίσχυσης ανά επιχείρηση -για όλη την περίοδο από Μάρτιο 2020 έως Ιούνιο 2021- είναι 10 εκατ. ευρώ, στο οποίο δεν σωρεύονται οι άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση, οι οποίες όμως δύναται να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάλυψης κάθε επιχείρησης.

– Η ανώτατη ένταση ενίσχυσης της επιχείρησης είναι 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το επίπεδο αυτών να διαμορφώνεται ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα για το υφιστάμενο πλαίσιο επιδότησης επιχειρήσεων το ανώτατο όριο των 800.000 ευρώ διπλασιάζεται σε 1.600.000 ευρώ.

Ειδικά για τον πρωτογενή τομέα το ανώτατο ποσό ανα επιχείρηση διαμορφώνεται σε 225.000 ευρώ από 100.000 ευρώ που ισχύει ενώ για την αλιεία το ποσό διαμορφώνεται σε 270.000 ευρώ από 120.000 ευρώ.

Παράλληλα ο υπουργός σημείωσε ότι «Δίνεται και δυνατότητα ευελιξίας – επεκτείνοντας τους χρονικούς ορίζοντες μέχρι τέλος του έτους – και δίνοντας δυνατότητα μετατροπής επιστρεπτέων μέτρων σε άλλες μορφές ενίσχυσης υπό προϋποθέσεις».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ιδιοκτητών ακινήτων που έλαβαν μειωμένα ενοίκια. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ήδη έχει καλυφθεί το 71% των σχετικών αιτημάτων ενώ τόνισε ότι δίνεται δικαίωμα επανεξέτασης εντός Φεβρουαρίου των αιτημάτων που υπέβαλλαν 79.306 ιδιοκτήτες ακινήτων και αρχικώς απορρίφθηκαν.

Tα νέα περιοριστικά μέτρα κοστίζουν 500 εκατ. ευρώ το μήνα

Την εξαιρετικά δύσκολη ισορροπία μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και δημοσιονομικής επιβίωσης επισήμανε, επίσης, στη Βουλή ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι συνθήκες πρωτόγνωρες. Εχουμε βαθειά και πρωτόγνωρη ύφεση που επηρεάζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά» ανέφερε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών για να επισημάνει ωστόσο ότι οι δέσμη μέτρων της κυβέρνησης έχει συγκρατήσει την ανεργία και το εισόδημα των νοικοκυριών.

Ο κ. Σταϊκούρας απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης σημείωσε: «άκουσα την αντιπολίτευση να παραθέτουν καταιγισμό μέρων που αν αθροιστούν υπολογίζονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρω. Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να τοποθετούμαστε με υπευθυνότητα» και πρόσθεσε «την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ορθά πήρε μέτρα στο υγειονομικό πεδίο. Αυτά τα μέρα της Παρασκευής κοστίζουν 500 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Εχουμε 500 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση μαζί με την μείωση εσόδων. Αυτές είναι αρνητικές εξελίξεις. Την ίδια ώρα όμως η χώρα βγήκε και δανείστηκε με χαμηλό κόστος. Και έδωσε στην οικονομία 1 δις ευρώ. Η κυβέρνηση, η πολιτεία κρατά υπεύθυνη στάση και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για όσο χρειαστεί λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέτρα πρέπει να είναι αποτελεσματικά καθώς οι πόροι είναι περιορισμένοι»