Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτη σκιά του Σκοπιανού, μέτρα, μειώσεις συντάξεων, ΕΝΦΙΑ και ενεχυρίαση δημόσιας περιουσίας

Στη σκιά του Σκοπιανού, μέτρα, μειώσεις συντάξεων, ΕΝΦΙΑ και ενεχυρίαση δημόσιας περιουσίας

Στη σκιά του Σκοπιανού η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει ενεχυρίαση της Δημόσιας Περιουσίας, μείωση του αφορολόγητο, περικοπή των συντάξεων αλλά και την αύξηση του ΕΝΦΙΑ, αφού σήμερα ξεκινά η διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια του πολυνομοσχεδίου, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα με την ονομαστική ψηφοφορία.

Η ένδεια επιχειρημάτων από πλευράς κυβέρνησης έγινε φανερή κατά τη διήμερη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές. Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε στην δημιουργία ενός success story στην οικονομία. Ούτε λέξη, εξάλλου, δεν ψέλλισαν οι αρμόδιοι υπουργοί για τα νέα επαχθή μέτρα που προβλέπονται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Ενδεικτικό, δε, του αλαλούμ που επικρατεί είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε ουσιαστικά με δύο γραμμές. Από την μια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που τόνισε ότι η λιτότητα δεν τελειώνει, αλλά μειώνεται, και από την άλλη ο Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος μίλησε για το τέλος μιας «εποχής παρατεταμένης λιτότητας».

Για να στηρίξει το δήθεν τέλος της λιτότητας ο Γ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι έως το 2022 οι μειώσεις φόρων είναι 2,3 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι με το παρόν σχέδιο νόμου επέρχεται «αλλαγή σελίδας από τον δημοσιονομικό περιορισμό των ετών 2010 – 2018»! Με λίγα λόγια, κομπορρημονούσε ότι το νέο μνημονιακό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή αποτελεί νότα αισιοδοξίας για την Ελλάδα. Δεν εξηγείται, άλλωστε, διαφορετικά ότι επανέλαβε πως η διατήρηση  του στόχου πλεονασμάτων 3,5%  δεν ισοδυναμεί με διαιώνιση της λιτότητας. Αλλά και πως τα μέτρα είναι ακριβώς τα ίδια με τα αντίμετρα, επιχείρημα που κατέρριψε ο Νίκος Φίλης ήδη από προχθές.

Αλγεινή, πάντως, εντύπωση προκάλεσαν και οι τοποθετήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας. Τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο Τάσος Πετρόπουλος απέφυγαν να απαντήσουν για το ύψος της περικοπής των συντάξεων. Η μεν κυρία Αχτσίογλου δεν ανέφερε λέξη(!) σχετικά, ο δε Τ. Πετρόπουλος ισχυρίστηκε ότι «οι μειώσεις είναι κάτι που θα επιβεβαιωθούν ή δεν θα επιβεβαιωθούν στο μέλλον»! Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς έστησε το… κόλπο της επαναδιαπραγμάτευσης, το οποίο κατά το παρελθόν έχει γυρίσει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, αλλά κυρίως για τον Ελληνικό λαό.

Τέλος, η κυβέρνηση επέμεινε ότι η επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι μεγάλη. Αργά το βράδυ και αφότου είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών η Κατερίνα Παπανάτσιου κατέθεσε τη σχετική τροπολογία, αποφεύγοντας τις αντιδράσεις σε επίπεδο τουλάχιστον των επιτροπών. Πρόλαβε, πάντως, επιλεκτικά να φέρει ως παράδειγμα 4-5 λαϊκές περιοχές όπου ο φόρος δεν αυξάνεται κατά πολύ.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση προσπάθησε με επιχειρήματα να καταδείξει τα νέα επαχθή μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή. «Έχουμε καμιά διαφωνία ότι τα 25 δισ. ευρώ εγγυήσεις είναι πρόσθετη υποχρέωση που επαναλαμβάνεται τώρα; Διαβάζω: «Κατόπιν της συνάψεως του δανείου της 19ης Αυγούστου 2015 ο ΕΜΣ ζήτησε το 2018 από το δικαιούχο ως κράτος – μέλος στην Κεντρική Τράπεζα να προσχωρήσει η ΕΕΣΥΠ – δηλαδή το Υπερταμείο -». Η απαίτηση γεννιέται το 2018», τόνισε ο Μ. Βορίδης, ενώ ο Γ. Κουτσούκος συμπλήρωσε: «Σήμερα, με το άρθρο 109 δεσμεύεται ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας και βάζετε υποθήκη 25 δισ., αμφισβητώντας την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία του Ελληνικού Κράτους και της δικής σας φυσικά κυβέρνησης, αλλά και των μελλοντικών του κυβερνήσεων. Αυτό, να έχετε υπόψη σας ότι είναι ένα έγκλημα διάρκειας, δεν είναι στιγμιαίο».

Και ενώ αυτά έγιναν, χθες, θεωρείται βέβαιο πως το διήμερο θα μονοπωλήσει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και η σύγκρουση μεταξύ Κυβέρνησης (στο σκέλος που ανήκει στον ΣΎΡΙΖΑ) και της Αντιπολίτευσης που όπως όλα δείχνουν θα ταχθεί κατά της συμφωνίας και θα επικαλεστεί το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη νομιμότητα για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί δέ και στη στάση του Πάνου Καμμένου. Όπως και να έχει το πολυνομοσχέδιο θα περάσει σε δεύτερη μοίρα κάτι που εξυπηρετεί την Κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου στην παρούσα φάση.

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments