Με  στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας, σε βασικό παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, κέντρο της περιοχής και ως του πλέον αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα  συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ, αύριο Τρίτη. Παράλληλα θα έχει σειρά σημαντικών επαφών και με οικονομικούς παράγοντες, ώστε να παρουσιάσει την φιλοεπενδυτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται πλέον για την ελληνική οικονομία.

Σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην εορτή των Θεοφανείων στο Τάρμπον Σπρινγκς (πόλη όπου η συντριπτική πλειοψηφεία των κατοίκων είναι Έλληνες, με Έλληνα δήμαρχο).

Δεύτερος σταθμός του πρωθυπουργού είναι η Ουάσιγκτον, όπου την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, ενώ επίσης θα έχει ένα εξαιρετικά γεμάτο διήμερο πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκης πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία με μεγάλες προκλήσεις τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δεδομένων των εντάσεων στην περιοχή αλλά και των συνεχών προκλήσεων της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι  οι κινήσεις που έχουν γίνει σε πολλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες έχουν «στρώσει το χαλί» για την εμβάθυνση των σχέσεων ΗΠΑ – Ελλάδας, η οποία θα επισφραγιστεί στη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός. Σε αυτό βοηθούν και οι οικονομικές εξελίξεις, αφού η Ελλάδα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζουν οι πηγές, δίνει την εικόνα μιας χώρας που έχει αφήσει πίσω της την κρίση, έχει σταθερή και σύγχρονη ηγεσία προσανατολισμένη στη Δύση και αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Σε αυτή τη συγκυρία το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον είναι ότι η Ελλάδα επιχειρεί να διαδραματίσει ουσιαστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ως πυλώνας σταθερότητας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν επιπλέον ότι η αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ εκφράζεται ήδη με σειρά ενεργειών και δηλώσεων από την πλευρά τόσο του State Department, όσο και ισχυρών παραγόντων του αμερικανικού κατεστημένου, παρά τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται κατά καιρούς από τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η Τουρκία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, ανοίγοντας συνεχώς νέα μέτωπα, σε αντίθεση πολλές φορές με τα συμφέροντα της Δύσης, γεγονός που καταγράφεται συχνά και σε δηλώσεις σημαντικών Αμερικανών παραγόντων.

Άλλωστε, στις αποσκευές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει και την προ ημερών υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, γεγονός που αναβαθμίζει το ειδικό βάρος της Ελλάδας στην περιοχή.

Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με τις HΠΑ, μέσω και της αναβάθμισης των F16, ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί και η προοπτική αγοράς F35, καθώς και η συμπαραγωγή drones.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον θα έχει και σημαντική οικονομική διάσταση. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση την Τετάρτη με επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν ήδη την Ελλάδα με άλλο μάτι κι εκδηλώνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τη χώρα, ενώ κάποιοι (όπως η Blackstone) έχουν ήδη ξεκινήσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Σημαντικά θετικά μηνύματα εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα προκύψουν και από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού έχει ιδιαίτερη σημασία για τον πρωθυπουργό καθώς θέλει να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα άλλαξε και είναι μια χώρα που μπορεί να σταθεί ως αξιόπιστος εταίρος σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από σοβαρές προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα.