Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυμφωνία για αυστηρή εποπτεία, μικρό "καλάθι" διαθεσίμων και "απώλεια" 25 δισ. δόσεων

Συμφωνία για αυστηρή εποπτεία, μικρό “καλάθι” διαθεσίμων και “απώλεια” 25 δισ. δόσεων

Ένα εμπροσθοβαρές πακέτο χρέους που επιμηκύνει το 2ο δάνειο (σ.σ. αυτό του EFSF) κατά 10 έτη παρέχοντας άμεση “ανάσα” στα κρατικά ταμεία, αλλά με ακριβό “αντάλλαγμα” μία “κουρεμένη” τελική δόση ήταν το αποτέλεσμα της συμφωνίας του Λουξεμβούργου που επιτεύχθηκε λίγο μετά την 1πμ. Η δόση κλείδωσε τελικά στα 15 δισ. ευρώ (σ.σ. έναντι 21,7 δις ευρώ αντιπρότασης). Με αυτή θα πρέπει η Αθήνα να καλύψει τις υποχρεώσεις της αλλά και να κρίνει αν θα προχωρήσει (ή όχι) σε εξαγορά μέρους του δανείου του ΔΝΤ

Με τα 15 δισ. ευρώ της τελικής δόσης το συνολικό ποσό που θα λάβει η Ελλάδα από το 3o δάνειο του ESM φτάνει στα 61,9 δισ. ευρώ (επί συνόλου 86 δισ. ευρώ). Δηλαδή περίπου 25 δισ. ευρώ μένουν στο “ράφι”, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη της γερμανικής πρότασης για σύνδεση της επιμήκυνσης του χρέους με το ποσό του δανείου που δεν θα διατεθεί.

Σημειώνεται ότι από τα 15 δισ. ευρώ της δόσης, μόνο ένα μέρος πάει για “μαξιλάρι διαθεσίμων”: τα 9,6 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ.

Σε αυτό το ποσό των 9,6 δισ. ευρώ προστίθενται υπόλοιπα προηγούμενων δόσεων, αλλά και το ποσό που έχει ήδη συλλέξει η Ελλάδα από εκδόσεις ομολόγων, repos, διαθέσιμα φορέων και πλεονάσματα διαμορφώνοντας ένα “μαξιλάρι διαθεσίμων” 24,1 δισ. ευρώ που φτάνει (όπως ειπώθηκε) για τουλάχιστο 22 μήνες χωρίς πρόσβαση στις αγορές (σ.σ. το ΥΠΟΙΚ προγραμματίζει 4- 5 εξόδους την προσεχή 2ετία.

Η εκκρεμότητα του ΔΝΤ και οι παρεμβάσεις που “ξεχάστηκαν”

Το θέμα της αποπληρωμής του ΔΝΤ που ήταν ένα από τα βασικά πεδία παρεμβάσεων (γίνονταν λόγος για μερική έστω αποπληρωμή καθώς έχει υψηλά επιτόκια), θα πρέπει να αποφασισθεί αργότερα. Αυτό εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος (σ.σ. καμία αναφορά δεν έγινε για το θέμα από τους θεσμούς ούτε υπάρχει σχετική ρήση στο κοινό ανακοινωθέν).

“Ξεχάστηκαν” όμως και άλλα δύο πεδία: ο γαλλικός μηχανισμός, ο οποίος τελικά έπεσε σε… αχρηστία, αλλά και το σενάριο προεξόφλησης μέρους των διμερών δανείων (GLF) που κανονικά αρχίζουν να πληρώνονται το 2020 (περί τα 700 εκ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ το 2021) και εξοφλούνται το 2040.

Η κυβέρνηση έλαβε μία δέσμευση για νέες παρεμβάσεις στο χρέος “αν είναι αναγκαίες” και αν η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα το… 2023. Επίσης, αποσαφηνίστηκε ο ρόλος του ΔΝΤ (την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσει την Ελλάδα στη βάση του Άρθρου 4, δηλαδή χωρίς χρηματοδοτική συνδρομή αφού το ΔΝΤ διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους).

Παράλληλα, κλείδωσαν οι 6 άξονες παρεμβάσεων της Ενισχυμένης Εποπτείας (σε λίγες εβδομάδες η Επιτροπή θα εκδώσει και την τελική Απόφαση). Σύμφωνα με το κείμενο που ανακοινώθηκε περιλαμβάνουν αναλυτικά ορόσημα και στόχους για τα επόμενα χρόνια από το δημοσιονομικό πεδίο έως τις ιδιωτικοποιήσεις και το κοινωνικό κράτος.

Οι αποφάσεις για το χρέος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup τα μέτρα για το χρέος περιλαμβάνουν:

· Επιμήκυνση της μέσης ωρίμανσης των δανείων του EFSF (2ο δάνειο 96,6 δισ. ευρώ) κατά 10 χρόνια και την παράταση της περιόδου χάριτος κατά 10 χρόνια.

· Κατάργηση του step up επιτοκίου (δηλαδή την προβλεπόμενη αύξηση επιτοκίου του δανείου του EFSF) και τημ επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs), αρχής γενομένης από το 2018 έως τον Ιούνιο του 2022 (σε εξαμηνιαία βάση). Και οι δύο αυτές παρεμβάσεις συνδέονται με τα προαπαιτούμενα της ενισχυμένης εποπτείας.

Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε μαζί με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γ Χουλιαράκη μετά το τέλος του Eurogroup ανέφερε ότι “τα μέτρα είναι εξαιρετικά σημαντικά και νομίζω ότι μπορούμε να κοιτάξουμε την περίοδο μετά την 21η Αυγούστου με αισιοδοξία. Το ανακοινωθέν για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα αναφέρει ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την εξέλιξη και να λάβουν μέτρα αν χρειαστούν”. Για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,2% του ΑΕΠ μεσοσταθμικά που πρέπει να διατηρούν μετά το 2022 ανέφερε ότι “είναι ένα σκληρό προαπαιτούμενο, αλλά πρέπει να δούμε το πακέτο στο σύνολό του”. Μίλησε για τον δημοσιομικό χώρο αλλά και για ανάγκη για αλλαγή στο πολιτικό σύστημα

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι “επικροτώ και χαιρετίζω την Ενισχυμένη Εποπτεία”. Ανέφερε ότι “έχει τεθεί στις σωστές βάσεις λόγω του τεράστιου ποσού που έχει δοθεί στην Ελλάδα. θα συνεργασθούμε με την Κομισιόν στην εποπτεία αυτή που θα είναι πολύ σημαντική για το μέλλον”.

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε, “εκεί που έχουμε επιφυλάξεις, είναι μακροπρόθεσμα”, μέτρα για το χρέος, ενώ πρόσθεσε πως το ΔΝΤ θα παραμείνει να στηρίζει την Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων της. Δήλωσε ότι “πρέπει να σκεφτούμε τη βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα, και εκεί έχουμε επιφυλάξεις. Αλλά λαμβάνουμε υπόψη τις δεσμεύσεις των εταίρων μας ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί”.

Ο Μάριο Ντράγκι σε δήλωσή του ανέφερε ότι “χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων”. Επισήμανε επίσης ότι “εκτιμούμε ότι η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκε από το Eurogroup θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα”.

Πηγή:capital.gr

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments