Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣυνάντηση Δένδια-Σούκρι: Κοινό Ελληνοαιγυπτιακό μέτωπο κατά της Άγκυρας - «Τερατούργημα το τουρκολιβυκό...

Συνάντηση Δένδια-Σούκρι: Κοινό Ελληνοαιγυπτιακό μέτωπο κατά της Άγκυρας – «Τερατούργημα το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Δεν έχει καμία βάση»

«Αυτή η κυβέρνηση προέκυψε από τη συμφωνία με την αιγίδα του ΟΗΕ και θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις», υπογράμμισε ο κ. Σούκρι αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στο Κάιρο βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος προέβη σε κοινές δηλώσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους, βρέθηκαν οι διαχρονικές στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών εντάσσεται στο πλαίσιο των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου και των τακτικών επαφών μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Μάλιστα, όσον αφορά το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, το Κάιρο είχε προ ημερών τονίσει πως «Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για υδρογονάνθρακες υπεγράφη από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, της οποίας η θητεία έχει λήξει και ως εκ τούτου δεν έχει καμία εξουσία να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες και μνημόνια».

«Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στη Λιβύη»

«Η Τουρκία εκβιάζοντας και ασκώντας πιέσεις σε λιβυκούς παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα με το “μνημόνιο” του 2019», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry) νωρίτερα σήμερα στο Κάιρο, ενώ τόνισε πως είναι υποχρέωση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα.

«Τρία χρόνια αργότερα, η Τουρκία επιδιώκει, για άλλη μια φορά, να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και να εγκαθιδρύσει μια περιφερειακή ηγεμονία», τόνισε ο κ. Δένδιας και επεσήμανε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η υπογραφή του “μνημονίου” που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα καταγγέλθηκε σαφώς από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία και πολλές άλλες χώρες.

Σημείωσε δε πως και η συντριπτική αντίδραση των πολιτικών δυνάμεων της Λιβύης ενάντια σε αυτό το μνημόνιο «δείχνει ξεκάθαρα ότι η μόνη συνέπεια αυτής της πράξης είναι η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας».

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παραχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας σε περιοχές όπου δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν πριν από δύο χρόνια στο Κάιρο μια συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία δημιουργεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα για την Ελλάδα, καθώς και για την Αίγυπτο.

«Η Ελλάδα έχει την πρόθεση και την υποχρέωση να υπερασπιστεί τα δικαιώματα αυτά με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Δεν διεκδικούμε τίποτα που δεν μας ανήκει. Σεβόμαστε πλήρως τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Δεν προβαίνουμε σε επιθετικές ενέργειες, ούτε υπονομεύουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Όπως υπενθύμισε το λεγόμενο “μνημόνιο” του 2019 καταγγέλθηκε διεθνώς ως παράνομο, άκυρο και ανύπαρκτο, καθώς παραβιάζει σαφώς θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δεν επικυρώθηκε ποτέ από το Κοινοβούλιο της Λιβύης. Για την ακρίβεια, πρόσθεσε, καταγγέλθηκε από το Κοινοβούλιο της Λιβύης.

«Κανείς δεν μπορεί να οικοδομήσει νέα δεδομένα στη βάση παράνομων και αθέμιτων ενεργειών. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη γεωγραφία, κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει έναν εικονικό κόσμο, έναν κόσμο όπου τα νησιά σταματούν να εμφανίζονται στον χάρτη», επεσήμανε.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η επισφαλής κατάσταση στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν το βασικό θέμα συζήτησης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, με τον οποίο συμφώνησαν ότι «κοινός στρατηγικός στόχος είναι μια σταθερή, ευημερούσα και ειρηνική Λιβύη και μια σταθερή Ανατολική Μεσόγειο».

Επεσήμανε δε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών, βουλευτικών και προεδρικών, ενώ υπενθύμισε ότι έχει λάβει διάφορα μέτρα προκειμένου να στηρίξει τον λιβυκό λαό.

Πέρυσι άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία στην Τρίπολη, ενώ παρείχε απτή στήριξη, συμπεριλαμβανομένης της ανοικοδόμησης του λιμανιού της Βεγγάζης, χρηματοδοτώντας ανθρωπιστικά έργα στην Τρίπολη.

«Ωστόσο, ανησυχούμε ιδιαίτερα για ενέργειες που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την εύθραυστη εσωτερική ισορροπία, αλλά και ενδεχομένως την περιοχή», ανέφερε και σημείωσε πως η πρόσφατη υπογραφή με την Τουρκία αποτελεί τέτοια περίπτωση, καθώς παραβιάζει μια θεμελιώδη αρχή του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, ορίζει ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δεν μπορεί να συνάψει οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία με τρόπο που βλάπτει τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους.

Επιπλέον, τόνισε, «η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει προ πολλού, οπότε δεν εκπροσωπεί τον λιβυκό λαό. Η εν λόγω κυβέρνηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αναθεωρήσει ή να εφαρμόσει προηγούμενες συμφωνίες σχετικά με το μέλλον των εξωτερικών σχέσεων της Λιβύης».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος μοιράζονται ένα κοινό στόχο «να βοηθήσουμε τη Λιβύη να γίνει ένα λειτουργικό κράτος και επίσης να καταστήσουμε τη Μεσόγειο μια ειρηνική και σταθερή θάλασσα. Μια θάλασσα ευημερίας όπου οι άνθρωποι μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους, όπως κάνουν οι Έλληνες και οι Αιγύπτιοι εδώ και χιλιάδες χρόνια».

«Η φιλία μας με την Αίγυπτο δεν είναι απλώς μια στρατηγική εταιρική σχέση. Είναι κάτι πολύ περισσότερο», σημείωσε και επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να στηρίξει την Αίγυπτο διμερώς, αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ εκτιμά βαθύτατα ότι μπορεί να υπολογίζει στη υποστήριξη της Αιγύπτου, τόσο σε διμερές πλαίσιο, όσο και στον Αραβικό Σύνδεσμο και σε άλλα διεθνή φόρουμ.

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποτελούν γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου, καθώς και μια γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Αφρικής. Μια γέφυρα πάνω από ταραγμένα νερά και ταραγμένες χώρες», κατέληξε.

Ο κ. Σούκρι αναφέρθηκε στις διεθνείς προκλήσεις και στον ρόλο που έχουν να παίξουν το Κάιρο και η Αθήνα σε γεωστρατηγικό επίπεδο αλλά και στη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ως κόμβοι μεταφοράς.

Ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου αναφέρθηκε ακόμα στη συμφωνία για ΑΟΖ που υπέγραψαν οι δύο χώρες, η οποία όπως τόνισε είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, και μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος και των δύο κρατών.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο κ. Σούκρι τόνισε ότι είναι απαραίτητο να φύγουν οι ξένες δυνάμεις από τη χώρα ενώ ξεκαθάρισε ότι η παρούσα κυβέρνηση που έχει διάρκεια ζωής έως τον Ιούνιο του 2022, δεν έχει την απαιτούμενη νομιμότητα για να προχωρά σε διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα.

«Αυτή η κυβέρνηση προέκυψε από τη συμφωνία με την αιγίδα του ΟΗΕ και θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις», υπογράμμισε ο κ. Σούκρι αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ακόμα δήλωσε ότι μαζί με τον κ. Δένδια συζήτησαν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν εκλογές στη Λιβύη, ενώ εξήγησε τις προσπάθειες του Καΐρου να παίξει ρόλο γεφυροποιού στις αντιτιθέμενες πλευρές.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments