Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΣυνάντηση Παναγιωτόπουλου Ακάρ - Σαφές μήνυμα για προκλήσεις και διάλογο

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου Ακάρ – Σαφές μήνυμα για προκλήσεις και διάλογο

Στο πλαίσιό της, υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών δίαυλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος  σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

«Η ένταση δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί όσο η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική ρητορική της και τις απειλές αμφισβητώντας την Ελληνική Εθνική Κυριαρχία» διαμήνυσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο Χουλουσί Ακάρ.

Η συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδος και Τουρκίας έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, και είχε διάρκεια 40 λεπτών.

Στο πλαίσιό της, υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών δίαυλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος  σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

Το ενδιαφέρον για τη συνάντηση εκφράστηκε από τουρκικής πλευράς λίγες ημέρες πριν από την Σύνοδο των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρέσβης στο ΝΑΤΟ ενημέρωσε για την πρόθεση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, τον Έλληνα ομόλογο του. Οι δύο υπουργοί Άμυνας είχαν μία συνάντηση στο όρθιο χθες το βράδυ στο δείπνο που παρατέθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου και σήμερα το πρωί πριν αρχίσουν τις επαφές. Το απόγευμα θα γίνει και η σύντομη συνάντηση.

Υπενθυμίζεται το πρόσφατο ταξίδι του επικεφαλής του συμβούλου ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν στην Κωσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με τον εξ απορρήτων του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν. Μεταξύ άλλων του έθεσε το θέμα του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και της αποκλιμάκωσης της έντασης για ήρεμα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ακολούθησε η Πράγα και τα «μαχαίρια» που βγήκαν ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Τούρκος πρόεδρος έλαβε μία πληρωμένη απάντηση από τον πρωθυπουργό όταν έθεσε θέμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

Όταν ο Ακάρ… κήρυξε Τζιχάντ (Ιερό Πόλεμο)

Ελάχιστες μέρες πριν, ο συνήθης ύποπτος, Χουλουσί Ακάρ όχι απλώς εκτόξευσε νέες απειλές, αλλά αυτή τη φορά δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω, τονίζοντας ότι οι Ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει σαφείς οδηγίες, στη λογική «να πεθάνουμε ως μάρτυρες».

Τι δήλωσε: 

«H Eλλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει τα νησιά που είναι με μη αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε με τη Χίο το 1956. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά το Kardak (Ίμια) το 1997 είναι ένα ορόσημο. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουν ένα βήμα. Όπου κι αν φτάσει, «Ας πεθάνουμε, ας γίνουμε μάρτυρες, ή βετεράνοι». Είναι τόσο απλό.

Η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως θύμα με μια πολιτική συκοφαντίας και ψεύδους. Υπάρχει η «Μεγάλη  Ιδέα» που συνεχίζεται εδώ και αιώνες. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην το ξέρει αυτό. 

Οι τρίτες χώρες επειδή είναι προκατειλημμένες, ανίκανες να απομονώσουν τα γεγονότα και ασχολούνται με άλλα, αγνοούν αυτό που κάνει η Ελλάδα και αμβλύνουν αυτό που κάνει. Άρα παίρνουν μέρος. Εμείς λέμε ότι αν δεν θέλετε να υπάρξει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μην εγκαταλείψετε αντικειμενικά κριτήρια. Αν στηρίξεις την Ελλάδα δημόσια, δυσανάλογα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές.

Μην παραπλανηθείτε με κάποιες  προσπάθειες εξοπλισμού, τις λεγόμενες συμμαχίες, τα κατορθώματα ορισμένων χωρών και την ενθάρρυνση όσων προσπαθούν να πουλήσουν όπλα. Αυτά τα όπλα δεν σας χρησιμεύουν.

Αυτός ο οπλισμός είναι πολύς για την άμυνα, πολύ λίγος για την Τουρκία. Αυτές οι συμμαχίες είναι άχρηστες. Υπάρχουν παραδείγματα αυτού, κανείς δεν μένει τριγύρω όταν υπάρχει πρόβλημα. Παράδειγμα: 1919-1922. Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως εντολοδόχο κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία και έπεσαν στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την ιστορία, θυμηθείτε. Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, λέμε «Μην ξεχάσετε να κολυμπήσετε».

Αποκλείεται να κάνουμε πίσω να υποχωρήσουμε, ούτε στο πεδίο ούτε στο τραπέζι. Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση χιλιοστού, ό,τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό έχει γίνει και γίνεται.

Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες σχετικά. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με την λογική  «ας πεθάνω, ας γίνω μάρτυρας».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: