Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣυρία: Ανακαλύφθηκε ένα από τα πιο πλήρη ψηφιδωτά στην ελληνιστική πόλη Αρεθούσα-Ανάγεται...

Συρία: Ανακαλύφθηκε ένα από τα πιο πλήρη ψηφιδωτά στην ελληνιστική πόλη Αρεθούσα-Ανάγεται στον 4ο αιώνα μ.Χ.

Ένα από τα πιο σπάνια και πλήρη ψηφιδωτά της ρωμαϊκής εποχής ανακαλύφθηκαν στην πόλη Αλ Ραστάν, εκεί που βρισκόταν παλιά η ελληνιστική Αρεθούσα

Η αποκάλυψη των συριακών Αρχών στην πόλη Αλ Ραστάν, που είναι χτισμένη εκεί που κάποτε δέσποζε η ελληνιστική πόλο Αρεθούσα, ήταν εντυπωσιακή για τους αρχαιολόγους. Πρόκειται για ένα ψηφιδωτό που θεωρείται ότι είναι 1.600 χρόνων, δηλαδή του 4ου μετά Χριστόν αιώνα, και ανακαλύφθηκε στην περιοχή της επαρχίας Χομς, στην κεντρική Συρία

Θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια και τα πιο πλήρη που έχουν βρεθεί ποτέ στη Συρία. Η σπάνια σκηνή που εικονίζεται είναι έμπλεη λεπτομερειών, αφού διακρίνονται καθαρά τα ονόματα των Ελλήνων βασιλέων και ηρώων που συμμετείχαν στον πόλεμο της Τροίας», όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαμάμ Σάαντ, ο διευθυντής ανασκαφών και αρχαιολογικών μελετών στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων.

Ο Σάαντ παραδέχθηκε πως «δεν διαθέτουμε κανένα παρόμοιο ψηφιδωτό», λέγοντας πως δεν είναι αυτό το αρχαιότερο έργο στη Συρία, αλλά είναι «το πληρέστερο και το σπανιότερο».

«Το τμήμα που έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα έχει μήκος 20 μέτρα και πλάτος 6», συνέχισε και βέβαια δεν χρειάζεται περαιτέρω εικασία, αφού είπε ότι στο φως πρόκειται να έρθουν και άλλα τμήματα. Η Αρεθούσα αποδεικνύεται… αρχαιωρυχείο, αφού το ψηφιδωτό που βρέθηκε είναι το ένατο στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο.

Στη Συρία υπάρχουν πολλοί θησαυροί φυσιολογικά, αφού πολλοί πέρασαν από εκεί, αλλά δεν ανήκει σε οποιονδήποτε: από τους Χαναναίους μέχρι τους Ομεϋάδες και ενδιάμεσα τους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Βυζαντινούς, η επιρροή είναι και υλική. Δυστυχώς, προϊόντος του πολέμου, που άρχισε το 2011, κάποιοι καταστράφηκαν. Συγκεκριμένα, στην επαρχία Χομς, που ανήκει η Αλ Ραστάν, η Εκκλησία Ουμ αλ Ζινάρ κάηκε και το τέμενος Χαλίντ Ιμπν αλ Ουάλιντ υπέστη ζημιές ενώ από τη Ραστάν κλάπηκαν ψηφιδωτά.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: