Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣΥΡΙΖΑ: Αναταραχής συνέχεια - Βουλευτές συντονίζονται για την αξιολόγηση Κασσελάκη - Ανοίγει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αναταραχής συνέχεια – Βουλευτές συντονίζονται για την αξιολόγηση Κασσελάκη – Ανοίγει βηματισμό ο Τεμπονέρας

Το «προσκλητήριο» στο ΠΑΣΟΚ του Τεμπονέρα και η κινητικότητα στην Νέα Αριστερά

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στον προοδευτικό πόλο, καθώς τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια των γιορτών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία φαίνεται να διαμορφώνουν νέους συσχετισμούς τόσο στα ενδότερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και στον ευρύτερο χώρο. Την αρχή έκανε ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος επιβεβαίωσε χθες την πρόθεσή του να ανακινήσει τη συζήτηση, με επίδικο το μέλλον της παράταξης.

Όπως μετέδωσε το protothema.gr, ο κ. Τεμπονέρας προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την «ανασύνθεση του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου» εντός των επόμενων ημερών, με ορίζοντα την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στις 13-14 Ιανουαρίου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο ίδιος τόνισε σχετικά πως υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση «για τον ευρύτερο δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο».

Οι στόχοι

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Τεμπονέρας θα παρουσιάσει δημόσια τα επόμενα εικοσιτετράωρα μια πλήρη «πολιτική πλατφόρμα», η οποία θα εστιάζει ιδιαίτερα στην κοινωνία και την σχέση της με το κόμμα. Συγκεκριμένα, βασικό ζητούμενο της «πολιτικής πλατφόρμας» Τεμπονέρα θα αποτελεί η δυνατότητα να αναπτύξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια «αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας και συνδιαμόρφωσης των πολιτικών με την κοινωνία», για τα ζητήματα που την αφορούν. Παράλληλα, θα πρόκειται για ένα μοντέλο «κόμματος ενεργών μελών» και όχι «βασισμένο στο εξουσιοδοτισμό», όπως αυτός εκφράζεται με πρακτικές «αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας» ή μορφές άυλου, ψηφιακού κόμματος.

Περιγράφοντας χθες την κατεύθυνση της πρωτοβουλίας του, ο κ. Τεμπονέρας έφερε το παράδειγμα της αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα της σύμπλευσης των προοδευτικών δυνάμεων στα πρόσωπα των Χάρη Δούκα και Κώστα Ζαχαριάδη με σημαντικά αποτελέσματα, όπως είπε. Ακόμη, εξήγησε ότι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες από την βάση, ώστε να μπορέσουν να δώσουν απάντηση στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Και αυτό, όπως επισήμανε, όταν βρεθούν κοινά σημεία με πολίτες, συλλογικότητες, φορείς, αλλά και πολιτικά κόμματα.

Ερωτηθείς, στο πλαίσιο αυτό, για το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη και το ενδεχόμενο σύγκλισης, ο κ. Τεμπονέρας υποστήριξε ότι είναι μια ανοιχτή συζήτηση, η οποία βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, παρατηρώντας με νόημα πως είναι πολλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία ανταποκρίνονται θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διευκρινίζοντας, πάντως, πως η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αφορά. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει γίνει αποδέκτης μηνυμάτων τα τελευταία εικοσιτετράωρα από κομβικά πρόσωπα από όλες τις προοδευτικές εκφράσεις, ενώ η «πολιτική πλατφόρμα» του αναμένεται να αποτελέσει βατήρα για την εξέλιξη του προσυνεδριακού διαλόγου εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το προσεχές διάστημα. Σημειωτέον πως ο Διονύσης Τεμπονέρας υπήρξε το τελευταίο πρόσωπο, με το οποίο συναντήθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο χρόνο, όταν ξέσπασε η εσωκομματική κρίση που οδήγησε στην αποχώρηση των στελεχών της «Νέας Αριστεράς».

Εν τω μεταξύ, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο ίδιος σε ανάρτησή του χθες το βράδυ ανέφερε πως «Την Τρίτη στην Πάτρα, ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας θα είναι πάλι εκεί για να φωνάξει: Ζει, ζει Ο Τεμπονέρας ζει», ενόψει της συγκέντρωσης με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του πατέρα του, εκπαιδευτικού, Νίκου Τεμπονέρα και με αναφορές στην μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Αναλυτικά, η ανάρτηση:

«Τριάντα τρία χρόνια μετά συνεχίζουμε να δίνουμε τον ίδιο αγώνα.

Για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να ελευθερωθεί η Παλαιστίνη.

Για να μην περάσουν οι αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Για να ζήσουμε σε ένα κόσμο αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης και προκοπής.

Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες της νεολαίας και του λαού.

Την Τρίτη στην Πάτρα, ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας θα είναι πάλι εκεί για να φωνάξει:

Ζει, ζει Ο Τεμπονέρας ζει

Με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί».

temponeras

Πρόλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ στις διεργασίες, η Νέα Αριστερά

Στο ενδιάμεσο, πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το Σαββατοκύριακο, πανελλαδική συνδιάσκεψη στην Αθήνα οργανώνει το διήμερο 12-13 Ιανουαρίου η Νέα Αριστερά, έχοντας περάσει πλέον τους οργανωτικούς της σκοπέλους. Ανοίγοντας βηματισμό, η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει προγραμματίσει 80 εκδηλώσεις από τις αρχές του μήνα μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, εγγράφοντας παράλληλα νέα μέλη, αλλά και… παλιούς γνώριμους στις λίστες της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ευρύτερη κινητικότητα στο χώρο έχει εντείνει το «ρεύμα εγγραφών» το τελευταίο διάστημα για τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς το κατώφλι της Νέας Αριστεράς έχουν προσεγγίσει πολύ γνωστά πρόσωπα του ευρύτερου χώρου, με τον επικεφαλής της ΚΟ, Αλέξη Χαρίτση να βρίσκεται σε διαρκείς συνομιλίες, χωρίς να αποκλείονται προσεχώς και εκπλήξεις. Ανεβάζοντας, παράλληλα, τους κοινοβουλευτικούς της ρυθμούς, η Νέα Αριστερά θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Θεσσαλία, ενώ οργανώνει περιοδείες για την Εύβοια και τη Θράκη με επικεφαλής τον κ. Χαρίτση, καθώς εντείνεται η ζύμωση με τον χώρο της πολιτικής οικολογίας, με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές.

Νεύρα για την «αξιολόγηση»

Στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οι προσυνεδριακές διαδικασίες έχουν πάει εκ των πραγμάτων στην άκρη, καθώς διάχυτος είναι στην ατμόσφαιρα ο εκνευρισμός των βουλευτών του κόμματος για τις «αποκαλύψεις» των γιορτών. Επιστρέφοντας σήμερα στην Αθήνα για τις ανάγκες του κοινοβουλευτικού έργου, πολλά μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχουν δώσει από πριν ραντεβού, προκειμένου να συντονίσουν την στάση τους στο εξής απέναντι στους «ηγετικούς αιφνιδιασμούς».

Ως «κόκκινη γραμμή» λογίζεται για μεγάλη μερίδα βουλευτών η «αξιολόγηση Κασσελάκη», καθώς το e-mail της Γραμματέως της ΚΟ, Θεοδώρας Τζάκρη με τις οδηγίες για τις παρουσιάσεις υπό μορφή power point έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις εντός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεδομένου ότι η πρωτοβουλία να κριθούν οι βουλευτές δια του απολογισμού τους και μέσα σε 30 λεπτά λογίζεται από μέρους τους ως «παράταιρη» και «αντιθεσμική». Στο πλαίσιο αυτό, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζουν με νόημα πως από τη στιγμή που ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι εν ενεργεία Βουλευτής, το Προεδρείο της ΚΟ του κόμματος που έχει εκλεγεί «από την πλειοψηφία των βουλευτών, οφείλει να υπηρετεί και αυτήν», διαφυλάσσοντας τη γαλήνη μεταξύ των βουλευτών του κόμματος.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments