Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα μετά τη νίκη Κασσελάκη – To συνέδριο και...

ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα μετά τη νίκη Κασσελάκη – To συνέδριο και τα σενάρια

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επικράτησε της Έφης Αχτσιόγλου στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών Εκλογών. 

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι στην Κουμουνδούρου συγκρούονται δύο κόσμοι. Από τη μια είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εκτός από άγνωστος είναι και αβαθής πολιτικά που όταν βγει από τον κόσμο των κοινωνικών δικτύων και μπει στον πραγματικό κόσμο, μπορεί να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ «περίγελο των αντιπάλων».

Από την άλλη, οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη υποστηρίζουν ότι μετά την επικράτησή του επί της Έφης Αχτσιόγλου έχει μέλλον και θα ανανεωθεί σημαντικά. Πολωτικοί εμφανίζονται και οι υποστηρικτές της Έφης Αχτσιόγλου.

Στην Κουμουνδούρου ο κίνδυνος της διάσπασης είναι ορατός και πιθανό είναι το ενδεχόμενο νέων ισχυρών αναταράξεων μέσα στο κόμμα. Ακόμα, δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν στελέχη του κόμματος.

Για να μην συνεχιστεί ο εμφύλιος θα χρειαστούν χρόνος, αμοιβαίες υποχωρήσεις, πυροσβεστικές παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο θα συναντηθεί στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή η διαφορά των 12 μονάδων (56% έναντι 44%) είναι μεγάλη η δυνατότητα συνθέσεων είναι περιορισμένη. Άμεσα διάσπαση δεν πρόκειται να υπάρξει. Όμως μεμονωμένες παραιτήσεις και αποχωρήσεις θα γίνουν. Παρασκηνιακά θα καταβληθεί προσπάθεια τα πράγματα να ισορροπήσουν τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο. Δημόσια σχεδόν όλοι θα ομνύουν στην ενότητα και θα υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί η εντολή των 150.000 εκλεκτόρων. Στην ενότητα ως προϋπόθεση ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης θα αναφερθεί και ο Αλέξης Τσίπρας στην τελετή παράδοσης της προεδρίας στον Στέφανο Κασσελάκη.

Δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς, ούτε και ο Τσίπρας, ότι οι γέφυρες ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, θα «ξαναχτιστούν». Ο διχασμός είναι μεγάλος. Και οι πληγές δύσκολα θα κλείσουν στο προβλεπτό μέλλον. Αν μάλιστα δεν γίνει το συνέδριο τον Νοέμβριο ή το αργότερο τον Δεκέμβριο δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε ακόμη και διάσπαση. Ενδεχομένως θα πρέπει να τη θεωρήσουμε και σίγουρη εάν μέχρι τότε δεν έχουμε δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υποστηρικτές της Αχτσιόγλου και ιδιαίτερα η «Ομπρέλα» δεν θα δεχθούν, λένε, να πάει το συνέδριο αργότερα και μάλιστα την Άνοιξη επειδή θα μετατραπεί σε προεκλογική φιέστα για τις ευρωεκλογές και δεν θα είναι, όπως οι ίδιοι επιθυμούν, πεδίο αυτοκριτικής για τη διπλή εκλογική συντριβή και αναζήτησης της νέας ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι υποστηρικτές Κασσελάκη δεν ανησυχούν ίσως και να τους βολεύει η αποχώρηση της αριστερής πτέρυγας αφού έτσι θα μπορούν να δραπετεύσουν από το χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς και να φτιάξουν ένα φιλελεύθερο κεντροαριστερό κόμμα, που στις Ευρωεκλογές θα διεκδικήσει να πάρει ψηφοφόρους αφενός από το ΠΑΣΟΚ, και αφετέρου από τη Νέα Δημοκρατία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπεύει να αφήσει πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τον Σωκράτη Φάμελλο.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments