Τραβάνε τα μαλλιά τους (όσα τους έχουν απομείνει) στον ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθούν, ανεπιτυχώς προς το παρόν, να συνέλθουν από την «κασκαρίκα» που τους επεφύλαξε ο «ηγέτης» και τους ανάγκασε (και πάλι) να περιχαρακωθούν και να κυνηγάνε τις εξελίξεις απολογούμενοι για τα κατορθώματα του.

Του Χρήστου Υφαντή

Στον κομματικό πανικό που έχει κυριεύσει την Κουμουνδούρου οι ψυχραιμότεροι επισημαίνουν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, τις ειδικές επιδόσεις των ηγετικών στελεχών του κόμματος στο real estate και στις μεταξύ τους συζητήσεις προτείνουν τη δημιουργία νέου, ειδικού τμήματος στην Κεντρική Επιτροπή με αντικείμενο «την αριστερή μεσιτεία», επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα με αναπληρωτή του τον Δημήτρη Παπαδημούλη «για να δέσει το γλυκό».

Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος αγνοούσε τις επιδόσεις του «ηγέτη» στον τομέα των ενοικιάσεων κατοικιών παρά θιν αλός και όταν ξέσπασε η ιστορία ανέμεναν τις απαντήσεις του, τις οποίες ο στενός κύκλος του Αλέξη Τσίπρα περιέγραφε ως «καταλυτικές και συντριπτικές για τους συκοφάντες και τον Μητσοτάκη».

Μόλις τις είδαν δημοσιευμένες και τις ανέγνωσαν έψαχναν τρύπα να κρυφτούν! Κανείς (κυριολεκτικά) από τους «εκτός προεδρικού νυμφώνος» στην Κουμουνδούρου δεν πίστευε στα μάτια του με όσα διάβαζε ως απάντηση του προέδρου στις αποκαλύψεις των ΜΜΕ.

Μια πρόχειρη έρευνα στα social media αποκάλυψε τον ορυμαγδό που ακολούθησε τις παρανοϊκές αιτιάσεις της ηγετικής ομάδας (με έντονη την οικογενειακή χροιά). Η ευρηματικότητα των χρηστών των δικτύων κοινωνικής ενημέρωσης ήταν τέτοια και σε τέτοια ένταση που κάθε απόπειρα να ψελλίσουν τα στελέχη σε δημόσιες εμφανίσεις τους τις αστείες δικαιολογίες του Τσίπρα κατέστη ανέφικτη.

«Μόνο όποιος θέλει να αυτοκτονήσει βγαίνει να υπερασπιστεί αυτά που λέει η Ζανέτ» διαμήνυε ο ένας στον άλλο και φρονίμως ποιούντες αποχώρησαν από το προσκήνιο και αυτοπεριορίστηκαν δίκην κομματικής καραντίνας για να γλιτώσουν την λαϊκή οργή και την πολιτική επιτιμία για τις γελοίες δικαιολογίες που ανακάλυψε και παρουσίασε ο «ηγέτης».

Ο φόβος που πλέον έχει εγκατασταθεί στην Κουμουνδούρου είναι αγκυρωμένος στις χειρότερες προβλέψεις για το μέλλον του κόμματος και των στελεχών του, καθώς η ιστορία με το «κωλόσπιτο» (κατά τον αείμνηστο Γιαννόπουλο) ακουμπάει «την ψυχή και το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα του κόμματος και της παράταξης». Στη δίνη των αποκαλύψεων εισέρχεται πλέον όλη η αριστερά και κυρίως τα ιδεολογήματα της για το κληρονομικό ηθικό πλεονέκτημα των ανθρώπων της και ειδικά των ενεργών πολιτικά στο οποίο είχαν επενδυθεί ιδεοληψίες γενεών που κάποτε απέδωσαν.

Ο Τσίπρας διέλυσε, οδήγησε στην αποσύνθεση το πλεονέκτημα αυτό (στη διαμόρφωση του οποίου είχε συμβάλλει καθοριστικά όλη η μεταπολιτευτική ηγετική ομάδα της ανανεωτικής αριστεράς με επικεφαλής τον Λεωνίδα Κύρκο), απόδειξη ότι αυτό το μόρφωμα που έχει εγκατασταθεί στην Κουμουνδούρου είναι ένας εσμός πολιτικών εκκρεμών που ζήλωσαν την αστική καλοπέραση και προσχώρησαν στις καθημερινές απολαύσεις που αυτή προσφέρει.

Ταυτόχρονα, όλοι στο κόμμα αναζητούν τι άλλο πρόκειται να προκύψει στο μέλλον σχετικό με τις εξωκομματικές δραστηριότητες του «ηγέτη» και της Περιστέρας, τι άλλο επιφυλάσσει η βάσκανος μοίρα για το πάλαι ποτέ μοναδικό αριστερό εκφραστή στην Ελλάδα, ποιοι άλλοι σκελετοί είναι κρυμμένοι στις ντουλάπες του Τσίπρα και πρόκειται να δημοσιοποιηθούν όταν και όπου κρίνουν αυτοί που τους χειρίζονται.

«Δεν ξέρουμε τι άλλο μας περιμένει και από πού θα μας έρθει. Βαδίζουμε στα τυφλά» είναι η επωδός στις μεταξύ των στελεχών συζητήσεις και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτείνουν, «για να γελάσει το χειλάκι μας» να ερωτηθεί ο Παπαδημούλης μήπως και διαθέτει, ως ειδικός, σοβαρότερες και ισχυρότερες δικαιολογίες από αυτές που ξεστόμισε ο Τσίπρας και γέλασε και το παρδαλό κατσίκι στη χώρα.

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισέλθει και πάλι σε φάση καθημερινής απολογίας στο πεδίο της ηθικής και της ατομικής ευθύνης, εξέλιξη που περιθωριοποιεί στην κοινή συνείδηση την πολιτική και επιφέρει σημαντικότατα πλήγματα στη δημόσια εικόνα του κόμματος, αντίστοιχα εκείνων με τις εικόνες στο κότερο δυο μέρες μετά το ολοκαύτωμα στο Μάτι.

Το χειρότερο; Όλες οι πληροφορίες από το αντίπαλο στρατόπεδο αναφέρουν πως η υπόθεση έχει ουρά «και μακριά» ακόμη, καθώς τίθενται και ζητήματα σχετικά  με τη νομική υπόσταση της βίλας, αν δηλαδή είναι αυθαίρετη ή έχει νομιμοποιηθεί στο παρελθόν κ.λ.π. Οι εκτιμήσεις στην Κουμουνδούρου είναι ότι το ζήτημα θα εξακολουθήσει για μέρες να είναι στο προσκήνιο με τις προβλέψεις να είναι εναντίον του «ηγέτη» και των ειδικών προτιμήσεων τις οποίες έχει εσχάτως υιοθετήσει σχετικά με τον τρόπο ζωής του.