Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣΥΡΙΖΑ: Στο "κόκκινο" η αντιπαράθεση για το δάνειο από τον Στέφανο Κασσελάκη...

ΣΥΡΙΖΑ: Στο “κόκκινο” η αντιπαράθεση για το δάνειο από τον Στέφανο Κασσελάκη – Τα ερωτήματα και η αντισυνταγματικότητα

Ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος επισήμανε την αντισυνταγματικότητα της όλης πρωτοβουλίας η οποία μπορεί να κοστίσει υψηλότατο πρόστιμο στον ΣΥΡΙΖΑ που φθάνει στο 20% της κρατικής χρηματοδότησης

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ οι διαρροές σχετικά µε το δάνειο του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ τα πολλά ερωτήματα τα οποία αυτονόητα προκύπτουν παραμένουν αναπάντητα.

Σε αυτά τα ερωτήματα αναφέρθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, την ώρα που ο Θανάσης Καρτερός µε άρθρο του στην «Αυγή» µε τον τίτλο «Θεέ µου, φύλαγέ µε από τους φίλους µου» ασκεί δριμεία κριτική στους συμβούλους του Στέφανου Κασσελάκη θεωρώντας -όπως και άλλοι στην Κουμουνδούρου-, μεγάλο ολίσθημα τη διαρροή που έγινε για τα 250.000 ευρώ που έβαλε στα κομματικά ταμεία.

Αντισυνταγματικό
Παράλληλα, ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος επισήμανε την αντισυνταγματικότητα της όλης πρωτοβουλίας η οποία μπορεί να κοστίσει υψηλότατο πρόστιμο στον ΣΥΡΙΖΑ που φθάνει στο 20% της κρατικής χρηματοδότησης κι ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γκλαβίνας σημείωνε το παράδοξο του πράγματος, αρχηγός κόμματος, δηλαδή, να φέρεται ως δανειστής του σχηματισμού του οποίου ηγείται.

«Ο κ. Κασσελάκης εφόσον επέλεξε να µπει στην ενεργό πολιτική δεσμεύεται από τους νόμους και τους κανόνες της ενεργού πολιτικής. Μέχρι στιγμής συμπεριφέρεται σαν ιδιώτης. Από πού είναι τα λεφτά; Από την εταιρεία του; Από τον προσωπικό του λογαριασμό; Από ποια δραστηριότητα; Λέει ότι έχει χρήματα από τη ναυτιλία, για σκεφτείτε να είναι από offshore…», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης (Action24).

Στη συνέχεια έθεσε και άλλα ερωτήματα: «Τα χρήματα αυτά είναι µε δάνειο; Το δάνειο έχει φόρο – έχει πληρωθεί; Τι σύμβαση έχουν κάνει μεταξύ τους; Αν σε τρία χρόνια τούς δίνει από 200.000 τον μήνα θα αγοράσει τον ΣΥΡΙΖΑ; Αν θέλει να βοηθήσει τα δίνει ως δωρεά, δεν τα δίνει ως
δάνειο».

Ο υπουργός Εργασίας σχολίασε και το πρόσφατο ταξίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Παρίσι για το οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης εξήγησε πως έγινε για επαγγελματικούς λόγους. «Ποιοι είναι οι λόγοι αυτοί; Δεν μπορεί να έχει κρυφή επαγγελματική δραστηριότητα εκ του νόμου. Πρέπει να δηλώσει στη Βουλή “έχω αυτές τι επαγγελματικές δραστηριότητες”. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Προξενεί εντύπωση αρχηγός κόμματος να δανείζει το ίδιο του το κόμμα, δεν είναι κάτι το οποίο το έχουμε συνηθίσει. Για τα ελληνικά δεδομένα είναι κάτι πρωτοφανές», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γκλαβίνας (Παραπολιτικά 90,1 FM).
Στην «καμπάνα» που μπορεί να πέσει στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο πρώην ευρωβουλευτής και συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος. Όπως εξήγησε αν υπάρξει χρηματοδότηση από φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ ανά έτος υποχρεούται το κόμμα να την επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν και πάντως εντός του οικονομικού έτους κατά το οποίο κατεβλήθη η χρηματοδότηση, διαφορετικά απειλείται µε πρόστιμο 20% επί της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησής του.

«Ο νόμος δεν εξαιρεί τους προέδρους, µόνο την περίπτωση παραχωρήσεων στο κόμμα μέρους της αποζημίωσης βουλευτή ή ευρωβουλευτή του κόμματος, πράγμα που δεν είναι ο κ. Κασσελάκης», επισήμανε ο κ. Χρυσόγονος (Status 107,7). Τη ζημία που κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ η διαρροή περί του δανείου αναδεικνύει στο άρθρο του ο Θανάσης Καρτερός θεωρώντας υπαίτιους τα πρόσωπα που περιβάλλουν τον Στέφανο Κασσελάκη.

Οι… φίλοι
«Σε κάθε περίπτωση υποτίμησαν τη ζημιά που κάνουν στον πρόεδρο τον οποίο κολακεύει, υποτίθεται, η διαρροή τους. Και φυσικά τη ζημιά που κάνουν στο κόμμα. “Θεέ µου, φύλαγέ µε από τους φίλους µου, γιατί από τους εχθρούς µου φυλάγομαι από µόνος µου’’. Αυτή την προσευχή θα πρέπει να λέει κάθε μέρα ο Στέφανος Κασσελάκης. Γιατί διαρροές κολακείας και μεγαλυνάρια εκθέτουν πρωτίστως τους παραγωγούς τους αλλά εκθέτουν και τον ίδιο τελικά. Σε κάθε περίπτωση µόνο καλό δεν του κάνουν», σημειώνει ο άλλοτε φίλος του Αλέξη Τσίπρα.

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments