Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗTα 10 στοιχήματα του Μητσοτάκη - Ακρίβεια, μισθοί και ΕΣΥ στην κορυφή...

Tα 10 στοιχήματα του Μητσοτάκη – Ακρίβεια, μισθοί και ΕΣΥ στην κορυφή της ατζέντας

Οι βασικές προτεραιότητες του πρωθυπουργού και το πλάνο μεταρρυθμίσεων για την «Ελλάδα του 2030»

Ορόσηµο για την κυβέρνηση  αποτελεί η φετινή ∆ΕΘκαθώς σηµατοδοτεί επισήµως την αφετηρία της εξέλιξης προς την ανάκαµψη και τη δηµοσιονοµική σταθερότητα.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο βρίσκεται σε πυρετώδεις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, η οποία αναµένεται να συµπέσει µε την αναβάθµιση της ελληνικής οικονοµίας από τον καναδικό οίκο DBRS, φέρνοντας τη χώρα ακόµα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας, που θα κλείσει και συµβολικά έναν κύκλο 13 ετών της οικονοµικής κρίσης και θα ανοίξει µια νέα σελίδα στην οικονοµική δραστηριότητα της Ελλάδας, ειδικά στον τοµέα των ξένων επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στη συµπρωτεύουσα έπειτα από ένα κρίσιµο δίµηνο, που δηµιούργησε προβληµατισµό και χαρακτηρίστηκε από ποικίλες εµπλοκές στον τοµέα ασφάλειας και στη συγκρότηση του κράτους. Στόχος είναι να αναστραφεί το όποιο αρνητικό κλίµα του καλοκαιριού και να εµπεδωθεί το momentum της θετικής πορείας της οικονοµίας σε έναν ορίζοντα προς την «Ελλάδα του 2030», µε ταυτόχρονες εξαγγελίες για µεταρρυθµίσεις και «διορθώσεις» στα προβλήµατα που σχετίζονται µε την καθηµερινότητα του πολίτη, από την ακρίβεια µέχρι την ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, θα κινηθεί συνολικά ο κυβερνητικός σχεδιασµός έως το τέλος του 2023, µε σειρά νοµοσχεδίων να κατατίθενται στη Βουλή τους προσεχείς µήνες, διαµορφώνοντας ένα εµπροσθοβαρές πλαίσιο παρεµβάσεων απέναντι στις εµπλοκές που εµφανίζονται διαδοχικά.

Στήριξη

Ψηλά στην ατζέντα του οικονοµικού επιτελείου, στο πλαίσιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήµα του Βελλιδείου, θα βρεθεί η αντιµετώπιση της ακρίβειας, µε κύρια στόχευση τις ευάλωτες κοινωνικές οµάδες, που επηρεάζονται περισσότερο από τις ανατιµήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυµεί να στείλει το µήνυµα ότι η κυβέρνηση κατά τη δεύτερη θητεία της θα δείξει αποφασιστικότητα απέναντι στα ζητήµατα που ταλαιπωρούν τους πολίτες και θα εξακολουθεί να στηρίζει τα αδύναµα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Μεγάλο στοίχηµα για την κυβέρνηση αποτελεί η καταπολέµηση της φοροδιαφυγής, µε το πρώτο βήµα να γίνεται µε το νοµοσχέδιο του υπ. Οικονοµικών, που τέθηκε σε δηµόσια διαβούλευση, µε στόχο τη διαφάνεια και τους ελέγχους στις συναλλαγές µέσα από ψηφιακές πλατφόρµες, καθώς και τη διασύνδεση των POS µε την ΑΑ∆Ε.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο, που αναµένεται το φθινόπωρο. Η µισθολογική αναβάθµιση σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα αποτελεί βασική προεκλογική δέσµευση του Κ. Μητσοτάκη και σηµαντική κυβερνητική πρόκληση, µε αδιαπραγµάτευτο στόχο να αυξηθεί ο µέσος µισθός κατά 25% την τετραετία 2023-2027. Επί της ουσίας, να ανέλθει στα 1.500 ευρώ ο µέσος µισθός µέσα στην τετραετία και στα 950 ευρώ ο κατώτατος. Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήµατος Υγείας αποτελεί επίσης κεντρική πολιτική προτεραιότητα για τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης και µια προσωπική πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δεσµευτεί για ένα σύγχρονο ΕΣΥ και µια δίκαιη πολιτική για την Υγεία, µε αφετηρία τη δραστική ενίσχυση του υγειονοµικού προσωπικού.

Ηδη µεγάλο µέρος από τις 16.000 προσλήψεις του 2024 κατευθύνονται προς την Υγεία, µε 3.000 από αυτές να προορίζονται για υγειονοµικές δοµές. Ταυτόχρονα, στις προκλήσεις που έχει µπροστά της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προστίθεται η επανασύσταση του ΕΚΑΒ, µετά τις διαπιστωµένες δυσλειτουργίες, και η εν γένει αναβάθµιση των υπηρεσιών στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ.

Βελτίωση

Η καθηµερινότητα των πολιτών και η βελτίωση των σχέσεων κράτους και πολίτη αποτελούν αδιαµφισβήτητα ύψιστες προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Οι καινοτοµίες που φέρνει το νέο νοµοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών φιλοδοξούν να αναµορφώσουν άρδην τη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, µε τις διατάξεις να αφορούν την αξιολόγηση των δηµοσίων υπαλλήλων, τον διαχωρισµό αρµοδιοτήτων µεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης, σηµαντικές αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων φορέων και οργανισµών του ∆ηµοσίου, αλλά και νέες υπηρεσίες στη διάθεση των πολιτών.

Υπό διαµόρφωση είναι και η δηµιουργία ενός στρατηγικού εργαλείου προγραµµατισµού ανθρώπινου δυναµικού µε τη χρήση «εργαλείων» τεχνητής νοηµοσύνης. Σε συνέχεια του µεταρρυθµιστικού έργου που προώθησε η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη στο εκπαιδευτικό σύστηµα κατά την πρώτη της θητεία, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναµένεται το φθινόπωρο να καταθέσει το νοµοσχέδιο για τη λειτουργία παραρτηµάτων αναγνωρισµένων ξένων πανεπιστηµίων στη χώρα µας, αξιοποιώντας τις υφιστάµενες συνταγµατικές δυνατότητες, διά της οδού των διακρατικών συµφωνιών, µε νοµική βάση το Αρθρο 28 του Συντάγµατος.

Δικαιοσύνη

Κρίσιµος τοµέας στον κυβερνητικό σχεδιασµό είναι η ∆ικαιοσύνη, µε τις µεταρρυθµίσεις να κρίνονται επιβεβληµένες. Το αρµόδιο υπουργείο σχεδιάζει παρεµβάσεις που αφορούν αλλαγές εκ νέου στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας, µε στόχο, αφενός, να επιταχυνθεί ο ρυθµός της απονοµής δικαιοσύνης και, αφετέρου, να αποτραπεί η δικοµανία.

Παράλληλα, ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου, η ηγεσία του υπουργείου ∆ικαιοσύνης έδωσε το στίγµα της πολιτικής που θα ακολουθήσει µέσω της απόφασης να ληφθούν νοµοθετικά και διοικητικά µέτρα για το αδίκηµα του εµπρησµού, µε τους εµπρηστές να εκτίουν από εδώ και στο εξής τουλάχιστον ένα µέρος της επιβληθείσας ποινής.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments