Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΗΜΟΤΙΚΑΤα ιστορικά οχυρά της Πέρδικας, η στάση Δένδια και τα 318 στρέμματα...

Τα ιστορικά οχυρά της Πέρδικας, η στάση Δένδια και τα 318 στρέμματα “εν καιρώ”

Σε προηγούμενή μας ανάρτηση είχαμε αναφερθεί στην ανακοίνωσή του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης για τη “Ματαίωση, του ανοιχτού δημόσιου ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού υπ’ αριθ: 22/2023 που αφορούσε  την εκμίσθωση του ακινήτου “Πέρδικα”, στη νήσο Αίγινα, της Περιφέρειας Αττικής, ιδιοκτησίας Ταμείου Εθνικού Στόλου Τ.Ε.Σ.”. 

Οι προσφορές επρόκειτο να κατατεθούν την Παρασκευή 10/11 ωστόσο τελικά η διαγωνιστική διαδικασία ματαιώθηκε. Ο λόγος για τον διαγωνισμό μακροχρόνιας παραχώρησης του «χακί» – ακινήτου – φιλέτου στην Αίγινα το οποίο θα μπορούσε, με βάση τη σχετική προκήρυξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας / Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΕΘΑ/ΥΠΑΑΠΕΔ) να γίνει ακόμη και μέσα από τις διαδικασίες των στρατηγικών επενδύσεων.

Η ματαίωση επήλθε σε συνέχεια και των σχετικών συναντήσεων που είχε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας με τη δημοτική αρχή της Αίγινας, εισπράττοντας και τις σχετικές αντιδράσεις για το πλάνο αξιοποίησης των 318 στρεμμάτων. Από πλευράς των τοπικών φορέων επισημαίνεται ότι η έκταση αποτελεί μοναδικό τοπίο στο νησί και επιπλέον σε αυτήν υπάρχουν μυκηναϊκοί τάφοι των οποίων τα ευρήματα βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Αίγινας, τα ιστορικού ενδιαφέροντος Οχυρά του Πολεμικού Ναυτικού και λοιπά κτίσματα, που αποτελούν νεότερα μνημεία που χρήζουν προστασίας και ανάδειξης, όπως και τα πολιτιστικού ενδιαφέροντος λίθινα κτίσματα, δύο ναΐσκοι και η Σκοτεινή Κάμερα της Αίγινας στο ακρωτήριο της χερσονήσου, που αποτελεί τοπόσημο της περιοχής της Πέρδικας.

Επιπλέον, η ακτογραμμή και η βιοποικιλότητα της χερσονήσου των Οχυρών της Πέρδικας χρήζουν προστασίας, ενώ και η χερσόνησος των Οχυρών είναι μία από τις ελάχιστες παράκτιες αδόμητες εκτάσεις, ως τοπικό περιβαλλοντικό κεφάλαιο.

Με βάση τους όρους του διαγωνισμού που ματαιώθηκε, η περίοδος μίσθωσης ήταν για 60 χρόνια με τιμή εκκίνησης του μισθώματος στα 62.500 ευρώ μηνιαίως -ετησίως 750.000 ευρώ- με τις αντίστοιχες αναπροσαρμογές.

Οι ενέργειες του Δημάρχου Αίγινας Γιάννη Ζορμπά έπιασαν τόπο.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments