Οι ενέργειες της Τουρκίας είναι επιθετικές και προκλητικές αν και δεν τις χαρακτήρισε ο Μητσοτάκης, όπως σχολιάστηκε στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε τις μεγάλες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι ενέργειες της Τουρκίας είναι επιθετικές και προκλητικές αν και δεν τις χαρακτήρισε ο Μητσοτάκης, όπως σχολιάστηκε στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.

Τον απολογισμό της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζουν ο κ. Φίλης, ο κ. Εγκολφόπουλος και ο κ. Δεσποτόπουλος, σύμφωνα με τους οποίους οι τόνοι ήταν πιο χαμηλοί από ό,τι απαιτούσαν οι περιστάσεις.

Ο κ. Φίλης σχολίασε πως με τη συζήτηση αυτή, μεταξύ των δύο ηγετών, επιβεβαιώθηκε το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Τουρκία αυθαιρετεί, όπως αναφέρει ο κ. Φίλης και ασκεί πίεση για ένα θέμα που μας αφορά άμεσα, την Κρήτη. Οι ενέργειες της Τουρκίας, όπως φαίνεται, είναι μια απόπειρα να αποκόψει την Κρήτη από τη Ρόδο, την Κάρπαθο και το Καστελόριζο.

Όπως μάλιστα σχολιάζει ο κ. Φίλης, η Τουρκία αποσκοπεί να συνδέσει το Καστελόριζο με την κυπριακή ΑΟΖ.

«Δεν πιστεύω αυτή τη στιγμή ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να πάει είτε να κάνει έρευνες με σκάφη σεισμογραφικά είτε να κάνει γεωτρήσεις ανατολικά της Κρήτης», προσέθεσε αναφέροντας πως στο παρελθόν μας είχε προδιαθέσει για τις ενέργειές της.

Σχετικά με τις σκληρές δηλώσει άλλων ηγετών, όπως ο Μακρόν, για το ελληνοτουρκικό, ο κ. Εγκολφόπουλος επισημαίνει πως είμαστε ξεκάθαρα σε καλύτερη θέση.

Ο κ. Εγκολφόπουλος υποστήριξε πως η Τουρκία μπλοφάρει, όπως φάνηκε και από την ιστορία, γιατί ο Ερντογάν γνωρίζει την κατάσταση της κυβέρνησης του Σαράτζ, γνωρίζει επίσης ότι διώκεται ποινικά η κυβέρνηση του, αρνήθηκε να του δώσει νέα drones και ξέρει ότι ο Σαράτζ δεν θα έχει την πρωθυπουργική θέση για πολύ ακόμα, συνεπώς δεν θα κάνει βήμα παρακάτω.

Ο Μανώλης Κωστίδης τόνισε, ωστόσο, πως η Τουρκία έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια τη στάση της και παρόλα αυτά δεν έχει υποστεί σοβαρές κυρώσεις. Αν η στάση της Ευρώπης ήταν διαφορετική ως προς τις κυρώσεις, η Τουρκία δεν θα είχε αυτή τη στάση.

Ο κ. Δεσποτόπουλος, από την άλλη πλευρά ισχυρίζεται πως ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος, καθώς διπλωματικά απέτυχε με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα για να πετύχει τους σκοπούς του, πράγμα που θα τον κάνει να προχωρήσει με τις προκλητικές του ενέργειες.

«Θα τολμήσει και δεν θα διστάσει να φτάσει και νότια της Κρήτης», υποστήριξε ο κ. Δεσποτόπουλος, αναφέροντας πως εάν θεωρήσει ότι δεν αποδίδει σε διπλωματικό επίπεδο η πίεση θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις.

Σχετικά με τη στάση του Τραμπ, ο αμερικανικός παράγοντας έχει διφορούμενο χαρακτήρα απέναντι στην Τουρκία, όπως σχολιάστηκε.

Η συνάντηση του Τραμπ με τον Ερντογάν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Μανώλη Κωστίδη, ήταν πολύ θετική. Ο Τραμπ, μάλιστα, είναι πολύ ευχαριστημένος από την πολιτική που ασκεί ο Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: https://www.skai.gr/news/politics/ti-lene-diethnologoi-kai-stratiotikoi-gia-ti-synantisi-mitsotaki-erntogan
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram