Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΤι πραγματικά ειπώθηκε στη συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακαρ: H «πονηριά» και οι...

Τι πραγματικά ειπώθηκε στη συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακαρ: H «πονηριά» και οι δήθεν «καλές προθέσεις» της Τουρκίας

Το επόμενο διάστημα όπως εκτιμά τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα φανεί «επί του πεδίου» αν η Άγκυρα έχει πράγματι καλές προθέσεις ή η «επίθεση φιλίας» αποτελεί έναν ακόμη «τακτικισμό» των γειτόνων.

Για μιά ακόμα φορά η Άγκυρα δια στόματος του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιχειρεί να παρερμηνεύσει την διάθεση την Αθήνας για αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και να τη μεταφράσει  ala carte προς ίδιον όφελος. Λίγες μόλις ώρες έπειτα από τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού με τον ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΑΜ του NΑΤΟ στις Bρυξέλλες ο Χουλουσί Ακάρ με δηλώσεις του σπεύδει να κάνει λόγο για θετική ανταπόκριση του Έλληνα υπουργού στην δήθεν «κοινή χρήση» του Αιγαίου από τις δύο χώρες. Ουσιαστικά δηλαδή για συνεκμετάλλευση του πλούτου του Αρχιπελάγους και μάλιστα αναμένοντας όπως τόνισε ενέργειες της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Χουλουσί Ακάρ όχι απλά παρερμήνευσε όσα ειπώθηκαν στην συζήτηση με το Νίκο Παναγιωτόπουλο αλλά προσέδωσε στον διάλογο που έγινε ένα εντελώς διαφορετικό νόημα με ξεκάθαρο στόχο να παρασύρει την Αθήνα. Αλλά ταυτόχρονα να δώσει και στο διεθνές ακροατήριο την εικόνα ότι οι δύο χώρες δείχνουν διάθεση για κοινή προσέγγιση στο δήθεν ζήτημα  της  κοινής εκμετάλλευσης του Αιγαίου όπως το αντιλαμβάνεται η Τουρκία.

Τη συνάντηση τη ζήτησε ο Τούρκος υπουργός ενημερώνοντας το Νίκο Παναγιωτόπουλο μια ημέρα πριν από τη Σύνοδο ότι επιθυμεί να τον δει κάτι που αποδέχθηκε ο Έλληνας ΥΠΑΜ αφού άλλωστε η Αθήνα έχει ως ξεκάθαρη γραμμή ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα πρέπει να παραμένουν συνεχώς ανοιχτοί. Είχε ήδη προηγηθεί το γεύμα Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι της Κυριακής με τις δύο πλευρές να βάζουν «θετικό πρόσημο» στη συνάντηση και να την χαρακτηρίζουν ως «θεμέλιο» για την βελτίωση των διμερών σχέσεων παρά τα όσα χωρίζουν τις δύο χώρες.

Ακολούθησε όμως τη Δευτέρα, την Τρίτη αλλά και την Τετάρτη ημέρα συνάντησης Παναγιωτόπουλου – Ακάρ μπαράζ Τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο γεγονός που έκανε την Ελληνική πλευρά ιδιαίτερα επιφυλακτική εάν  οι γείτονες έχουν πραγματικά καλές προθέσεις ή απλά η δήθεν  «επίθεση φιλίας» αποτελεί ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Με την Άγκυρα να έχει ως πραγματικό στόχο να κερδίσει χρόνο και να λάβει την έξωθεν καλή μαρτυρία που έχει ανάγκη προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της στην παγκόσμια «σκακιέρα».

Πηγές του υπουργείου Εθνικής  Άμυνας τονίζουν ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε καμία περίπτωση δεν συζήτησε με τον Χουλουσί Ακάρ για συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων του Αιγαίου. Με τον Έλληνα ΥΠΑΜ να τονίζει ότι ένα ήρεμο καλοκαίρι θα λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών και θα βοηθήσει τον τουρισμό ειδικά στη δεδομένη  δύσκολη οικονομικά χρονική συγκυρία. Και εκεί πρέπει να εστιάσουν οι δύο χώρες ώστε να αποφευχθούν εντάσεις.

Ο περιορισμός των ασκήσεων και στρατιωτικών δραστηριοτήτων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση φέρεται να τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογραμμίζοντας την ανάγκη να σταματήσουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι να θέτουν ζήτημα αποστρατικοποίησης Ελληνικών νησιών και φυσικά να αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση η Αθήνα θα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει. Και δεν αρκούν φυσικά τα λόγια ήταν η θέση του Νίκου Παναγιωτόπουλου αλλά θα πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις αλλιώς η προσπάθεια υπονομεύεται. Παραβιάσεις, υπερπτήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις κάθε άλλο παρά θετική διάθεση δείχνουν. Αφού οι «κόκκινες γραμμές» της Aθήνας δεν έχουν αλλάξει και αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του ΥΠΑΜ προς τον Τούρκο ομολογό του.

Χαρακτηριστικά σε γραπτή δήλωσης του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρει: «Με τον κ. Ακάρ συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα τις προϋποθέσεις και δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου, μακριά από εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις εντυπωσιασμού.

Συμφωνήσαμε ότι το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις  μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες μας, ιδίως ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Ασφαλώς, και δεν τέθηκε θέμα «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου»,  και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί.»

Το επόμενο διάστημα όπως εκτιμά τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα φανεί «επί του πεδίου» αν η Άγκυρα έχει πράγματι καλές προθέσεις ή η «επίθεση φιλίας» αποτελεί έναν ακόμη «τακτικισμό» των γειτόνων.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments