Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤο φιάσκο Ζάεφ πυροδοτεί εξελίξεις στην Ελλάδα

Το φιάσκο Ζάεφ πυροδοτεί εξελίξεις στην Ελλάδα

Για μια ακόμα φορά ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς έπεσαν θύματα της πολιτικής αυτάπης τους, που εδώ και τέσσερα χρόνια βυθίζουν την Ελλάδα σε εθνικές περιπέτειες.

 

Εντελώς ανέτοιμο φάνηκε το Μαξίμου και σύσσωμο το επιτελείο Τσίπρα από την έκβαση του δημοψηφίσματος-φιάσκο στα Σκόπια για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας-παρωδία των Πρεσπών.

 

Οι ερασιτέχνες του Μαξίμου περίμεναν μία σαφή επικράτηση του ΝΑΙ, αλλά με ικανή συμμετοχή, άνω δηλαδή του 50%, ώστε να μην προκληθεί καμία καθυστέρηση ή άλλους είδους κωλυσιεργία στη διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών, που προβλέπει η συμφωνία για τη σκοπιανή πλευρά.

 

Η χαμηλή συμμετοχή, που κάνει το δημοψήφισμα να μοιάζει με πολιτικό φιάσκο για τον σκοπιανό πρωθυπουργό, θορυβεί την ελληνική κυβέρνηση, που φοβάται αφενός μεν αναδίπλωση της σκοπιανής ηγεσίας και αφετέρου μήπως το ρεύμα της απόρριψης είναι μεταδοτικό και τροφοδοτήσει και τη γενίκευση των κοινωνικών αντιδράσεων και στην από δω πλευρά.

 

Η πρεμούρα του ανιστόρητου πρωθυπουργού να παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς φάνηκε και από το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος φιάσκο στοα Σκόπια, ήταν να τηλεφωνήσει στον Σλάβο πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και να του δώσει κουράγιο και συμβουλές για το πως να διαχειριστεί την υπόθεση , επαναβεβαιώνοντας την προσήλωση των δύο ηγετών στη συμφωνία των Πρεσπών, που δείχνει να αμφισβητείται πλέον έντονα.

 

Ο Α. Τσίπρας μάλιστα επαίνεσε τον ομόλογό του «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

 

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει νικητές και ηττημένους, χαρούμενους και απογοητευμένους και στην Ελλάδα.Για παράδειγμα η κυβέρνηση που στήριξε με κάθε τρόπο τον Ζόραν Ζάεφ δεν θα πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένη από τις εξελίξεις.Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε ο φίλος και ομόλογός του να τελειώνει από την Κυριακή με μια μεγάλη συμμετοχή του πληθυσμού και με ένα καθαρό «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών.

 

Τώρα τα πράγματα περιπλέκονται καθώς ο Ζάεφ αν πάει στη Βουλή για να πάρει το «ναι» και της πλειοψηφίας, δεν είναι σίγουρο ότι θα το πετύχει. Επομένως μπορεί να υπάρξει μια πολιτική αναταραχή που κανείς δεν ξέρει που θα βγάλει την επόμενη ημέρα.

 

Αλλά και η προσφυγή στις κάλπες, εφόσον ο Ζάεφ κάνει αυτή την επιλογή, θα φέρει μια καθυστέρηση, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα. Και βεβαίως μια αγωνία για το τι θα βγάλει η κάλπη, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση Ζάεφ θα βγει νικήτρια από μια νέα εκλογική διαδικασία.

 

Οποια κι αν είναι η επόμενη κίνηση του σκοπιανού πρωθυπουργού, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει τις εξελίξεις και να διαμορφώσει διαφορετικά το δικό της πρόγραμμα.

 

Αν όλα πάνε καλά για όσους θέλουν να ισχύσει η συμφωνία των Πρεσπών και κάποια στιγμή περάσει αυτή από τη γειτονική χώρα τότε θα πρέπει να έλθει στην ελληνική βουλή προς κύρωση. Κάτι που αναμένεται να γίνει προς τον Μάρτιο, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκτιμήσει ότι θα γίνει.

 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ύφος της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών. Μια ήπιων τόνων ανακοίνωση που προτρέπει να αντιμετωπιστεί η επόμενη ημέρα με νηφαλιότητα και να μην επικρατήσουν οι ακραίοι.

 

Μια πρώτη αντίδραση που, όμως, δείχνει και αμηχανία και απογοήτευση για τη μεγάλη αποχή καθώς περίμεναν ότι ο λαός της ΠΓΔΜ ήθελε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ μέσω της συμφωνίας με την Ελλάδα.

 

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής θα «επικοινωνεί» διαφορετικά αυτή την αποχή λέγοντας ότι επειδή δεν είναι καλή συμφωνία για τη γειτονική χώρα (άρα καλή για τη δική μας) είναι η αιτία που δεν ψήφισε ο κόσμος. Και θα επιτίθεται στη ΝΔ λέγοντας ότι δεν στηρίζει μια ιστορική ευκαιρία για λύση.

 

Το Μαξίμου θα πρέπει από εδώ και στο εξής να αναλύσει τα δεδομένα ώστε να μπορεί να κάνει και τους σχεδιασμούς τους σε ό,τι αφορά την συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο και πότε αυτή η συμμαχία θα διαλυθεί.

 

Αν θα είναι τον Μάρτιο αυτό το γεγονός τότε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει τους βουλευτές που θα χρειαστεί για να κυρώσει τη συμφωνία με 151 + ψήφους και στη συνέχεια να πάει σε εκλογές, πιθανότατα τον Μάιο.

 

Ακόμη κι αν δεν τελεσφορήσει η διαδικασία με ευθύνη του Ζάεφ, ο Τσίπρας δεν προτίθεται να πάει νωρίτερα σε κάλπες, θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που έχει λέγοντας ότι δεν ευθύνεται η Ελλάδα για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις.

 

Υπάρχει βεβαίως και το σενάριο της μεγάλης καθυστέρησης στη διαδικασία. Να έρθει δηλαδή προς κύρωση στην ελληνική βουλή η συμφωνία Απρίλιο ή και Μάιο. Τότε πιθανότατα οι εκλογές στην Ελλάδα να μετατεθούν προς την ολοκλήρωση της τετραετίας, δηλαδή το φθινόπωρο, το και πιθανότερο…

 

Xαρούμενος φαίνεται να είναι μόνον ο αρχηγός των ΑΝΕΛ καθώς οι εξελίξεις στα Σκόπια θα καθυστερήσουν τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας. Το μήνυμά του μέσω twitter δείχνει την αμετροέπεια του ανδρός καθώς λίγα λεπτά μετά την «παρέμβαση» Καμμένου που χαρακτήριζε το δημοψήφισμα άκυρο, ο Ζάεφ έλεγε ότι είναι πετυχημένο. Ο πρωθυπουργός της χώρας δηλαδή λέει ότι θα πάει στη Βουλή και θα διεκδικήσει εκεί την κύρωση της συμφωνίας και ο υπουργός Αμυνας μιας άλλης χώρας παρεμβαίνει στα εσωτερικά των Σκοπίων κάνοντας αυθαίρετες εκτιμήσεις.

 

Ωστόσο όλες οι δηλώσεις Καμμένου είναι λόγια του αέρα. Αν πραγματικά θέλει να επιβιώσει πολιτικά, θα πρέπει ΤΩΡΑ να αποσύρει τους βουλευτές του από την κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές.

 

Είναι προφανές ότι το όχι και τόσο επιτυχημένο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση Ζάεφ δίνει ανάσα ανακούφισης στον Καμμένο και το χρόνο που χρειάζεται για να διευθετήσει τις υποθέσεις του όντας υπουργός μιας κυβέρνησης που έχει ημερομηνία λήξεως.

 

Ετσι κι αλλιώς, όμως, το πιο πιθανό σενάριο είναι η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει προς κύρωση στην ελληνική βουλή τον Μάρτιο, εκτός σοβαρού απρόοπτου, όπως να μην μπορέσει ο Ζάεφ να βρει πλειοψηφία στη Βουλή, να πάει σε εκλογές, να ηττηθεί εκεί ή να μην έχει και πάλι την πλειοψηφία που χρειάζεται και η συμφωνία να μπει στον «πάγο».

 

Σε κάθε περίπτωση η φαρσοκωμωδία μιας κυβέρνησης στην οποία το ένα κόμμα θέλει με κάθε τρόπο την συμφωνία και το άλλο –φραστικά τουλάχιστον- δεν την θέλει, θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

 

Ισως πάλι οι εξελίξεις των επόμενων ημερών στα Σκόπια να καθυστερήσει και τις όποιες κινήσεις θα έκαναν βουλευτές κομμάτων ή ανεξάρτητοι που βλέπουν με καλό μάτι την κύρωση της συμφωνίας. Δηλαδή να μην υπάρξουν το επόμενο διάστημα προσχωρήσεις ή άλλους είδους… αποστασίες και όλοι να δουν πώς θα ξεδιπλωθούν οι εξελίξεις για να πάρουν τις αποφάσεις τους χωρίς να εκτεθούν.

 

Πάντως, ο Καμμένος θα συνεχίσει για αρκετό καιρό ακόμη να παίζει το πολιτικό παιχνίδι επιβίωσής του και θα γελοιοποιεί την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει, αλλά και να αυτογελοιοποιείται…

 

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας δεν αλλάζει η στρατηγική από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ζητούσαν και πριν θα συνεχίσουν και τώρα να ζητούν εκλογές λέγοντας ότι μόνον ο λαός – και στην ΠΓΔΜ και στην Ελλάδα- μπορεί να αποφασίσει για τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να πιέζει για άμεση προσφυγή στις κάλπες και προτού έρθει η συμφωνία στην ελληνική βουλή. Θα επιμείνει στη γραμμή της καταψήφισης της συμφωνίας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση. Και κυρίως αναδεικνύοντας την τραγελαφική εικόνα που δείχνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για το θέμα.

 

Βεβαίως, στη Νέα Δημοκρατία μετά τις εξελίξεις με τη μεγάλη αποχή θα μπορούν να λένε ότι την ευθύνη ενός ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια δεν θα την φορτωθεί η Ελλάδα, και βεβαίως ούτε η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κι ότι μόνο ο λαός έχει τη νομιμοποίηση να ακυρώσει τα τετελεσμένα που δημιουργούνται.

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments