Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΤο μεγάλο ελληνογερμανικό deal με τα τεθωρακισμένα - Εγκαταλείπεται το «δόγμα Μέρκελ»...

Το μεγάλο ελληνογερμανικό deal με τα τεθωρακισμένα – Εγκαταλείπεται το «δόγμα Μέρκελ» των ίσων αποστάσεων; – Ενίσχυση πυρός των Ενόπλων Δυνάμεων στην ξηρά

Η επίσκεψη Σολτς στην Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη.

Στην Θεσσαλονίκη θα μεταβεί την επόμενη Παρασκευή ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βόλφγκανγκ Μπούχνερ θα παρακαθήσει, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Εγκαταλείπεται το «δόγμα Μέρκελ»;

Όπως έγινε κατανοητό το τελευταίο διάστημα, και με αφορμή τη συμφωνία μεγατόνων για την ανταλλαγή τεθωρακισμένων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, το Βερολίνο φέρεται να εγκαταλείπει τη λογική των ίσων αποστάσεων. Μάλιστα, μπορεί να είναι ακόμα νωρίς, μα όλα δείχνουν πως η προσέγγιση δύναται να καταλήξει σε μία ελληνογερμανική συμμαχία, μακριά από την περιβόητη διαμεσολάβαση και τις πρακτικές Μέρκελ.

Οι δηλώσεις Σολτς

«Ξέρετε για τις αντίστοιχες, πολύ συγκεκριμένες διευθετήσεις που έχουμε βρει με την Τσεχία. Έχω αποφασίσει τώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θέλουμε να κάνουμε το ίδιο με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό, και θα τους παράσχουμε Γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού για το σκοπό αυτό. Αυτό θα συζητηθεί πλέον πολύ συγκεκριμένα μεταξύ των Υπουργείων Αμυνας μέχρι τέλους και στη συνέχεια μπορεί επίσης να εφαρμοστεί γρήγορα» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος και πρόσθεσε πως «έχω μιλήσει και με τον Πολωνό συνάδελφό μου για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι καλές συμφωνίες που έχουμε με την Τσεχία και οι οποίες ετοιμάζονται τώρα με την Ελλάδα και άλλες μεμονωμένες χώρες, μπορούν να προχωρήσουν και με την Πολωνία. Και οι δύο Θέλουμε να το πετύχουμε αυτό με την καλύτερη, καλή συνεργασία επίσης».

Στη συνέχεια, το ΥΠΕΘΑ έκανε γνωστό πως συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1(παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.

Σημειώνεται ότι τα BMP-1 συγκαταλέγονται στα πιο διαδεδομένα θωρακισμένα οχήματα στον κόσμο, ενώ τα Marder χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα.

Το 1994 ο Ελληνικός Στρατός είχε παραλάβει από την Γερμανία 502 BMP-1, από τα αποθέματα του Ανατολικογερμανικού στρατού και πολλά από αυτά είχαν αποσταλεί στην ΑΣΔΕΝ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συνθέτοντας τα Μηχανοκίνητα Τάγματα. Η αρχική ιδέα για εκσυγχρονισμό στις αρχές του 2000 γρήγορα εγκαταλείφθηκε κι έτσι τα “Αρκουδάκια” έδειχναν την παλαιότητά τους στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Ο Ελληνικός Στρατός αναζητούσε λύσεις με αντικατάστασή τους είτε από Marder-1Α3, είτε με Μ-2 Bradley.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορώντας για την άμυνα των νησιών … αφού σύμφωνα με παλιές δηλώσεις Μπαλάφα :”θα μειώσουμε τις δαπάνες για την άμυνα … και θα ρισκάρουμε”, ή του Α. Τσίπρα :” Η θάλασσα δεν έχει σύνορα…”, 300 BMP-1 παραχωρήθηκαν στην Αίγυπτο, χωρίς να έχουν αντικατασταθεί οι αριθμοί.

Τελικά το deal της παραχώρησης των BMP-1 στην Ουκρανία με άμεση αντικατάσταση τους με τα σύγχρονα Marder-1Α3 ήρθε στην καλύτερη ώρα για τον Ε.Σ. ,προκειμένου να μπορούν να επιχειρούν με τα Leopard – 2A6

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments