Η Περιφέρεια Αττικής θα χρηματοδοτήσει το Λιμενικό Σώμα για την προμήθεια περιπολικού σκάφους  άμεσης και ασφαλούς διακομιδής ασθενών από τα νησιά του Αργοσαρωνικού, με πόρους από το ΕΣΠΑ ύψους 500.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο μίας σειράς πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Αττικής τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 όσο και για την καλύτερη προάσπιση της υγείας των πολιτών, μετά από σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 το Λιμενικό Σώμα για την αγορά ενός περιπολικού σκάφους κατάλληλα διαμορφωμένου με υγειονομικό εξοπλισμό για την άμεση και ασφαλή διακομιδή ασθενών, από τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Ειδικότερα, η Πράξη με τίτλο «Προμήθεια Ενός Σκάφους Κατάλληλα Διαμορφωμένου με Υγειονομικό Εξοπλισμό», εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020 και είναι προϋπολογισμού 500 χιλ. ευρώ και έχει δικαιούχο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η σχετική σύμβαση προμήθειας του έργου υπεγράφει  σήμερα από τον Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τη συμμετοχή του Γ. Γραμματέα Επενδύσεων Δ. Σκάλκου και άλλων Περιφερειαρχών που συμμετέχουν στην προμήθεια 5 περιπολικών σκαφών προς το Λιμενικό Σώμα με πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 2.5 εκ. ευρώ.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστας Κατσαφάδος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ., Θεόδωρος Κλιάρης, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα,ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Το συγκεκριμένο περιπολικό σκάφος θα διαθέτει ειδική διαμόρφωση και υγειονομικό εξοπλισμό, ώστε να εξασφαλισθεί η κάλυψη των αναγκών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής της Περιφέρειας Αττικής. Το μήκος του θα ξεπερνά τα 11 μέτρα και το πλάτος τα 3,4 μέτρα.

Η προμήθεια του νέου σκάφους είναι απαραίτητη για την κάλυψη των άμεσων αναγκών διακομιδής ασθενών με κατάλληλα πλωτά μέσα σε μονάδες υγείας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να λάβουν την αναγκαία υγειονομική περίθαλψη.

Κατά την τηλεδιάσκεψη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων: «Με στόχο να συνδράμουμε στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των νησιών της Περιφέρειάς μας με αφορμή και την υγειονομική κρίση η Περιφέρεια Αττικής, αξιοποιώντας τους πόρους του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, προχωρά σε μια σειρά πρωτοβουλιών ενάντια στον φονικό ιό και τις τεράστιες συνέπειές του στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία. Πρώτη μας προτεραιότητα στην Περιφέρεια Αττικής είναι, βεβαίως, η ασφάλεια των πολιτών. Για τον λόγο αυτό εξασφαλίσαμε την προμήθεια του Λιμενικού με ένα νέο σκάφος με κατάλληλο υγειονομικό εξοπλισμό για τη διακομιδή ασθενών σε μονάδες υγείας άμεσα και με ασφάλεια, προκειμένου να λάβουν την αναγκαία υγειονομική περίθαλψη. Παραμένουμε έμπρακτα στο πλευρό των πολιτών, αυτή τη δύσκολη περίοδο».