Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤο "Μακεδονικό" καίει την κυβέρνηση Τσίπρα

Το “Μακεδονικό” καίει την κυβέρνηση Τσίπρα

Λάδι στη φωτιά έριξε η  προκλητική αναφορά του Α.Τσίπρα στην Κύπρο για (μόνο) 70.000 που πήγαν στο συλλαλητήριο και για εθνικιστές, λαϊκιστές και ανόητους που διαδηλώνουν ενώ η πλειοψηφία που σκέπτεται είναι υπέρ της συμφωνίας.

Δημοσκοπήσεις – σοκ, που δείχνουν ότι η κυβέρνηση καταρρέει σε περιοχές της χώρας που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα –και λειτουργούν με το θυμικό περισσότερο- από τη συμφωνία των Πρεσπών, έχουν στα χέρια τους οι αναλυτές.

Κι όχι μόνον αυτοί αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο έχει παραγγείλει δικές της έρευνες για να διερευνήσει πόσο πραγματικά είναι το ποσοστό των Ελλήνων που είναι οργισμένο από τα εθνικά θέματα, πόσοι από αυτούς θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές έχοντας στο μυαλό τους το «Μακεδονικό», ποιες περιοχές είναι οι πιο «καταστροφικές» για την κυβέρνηση και τι θα πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός για να αλλάξει το κλίμα.

Το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων θα κρίνει ενδεχομένως και τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ακόμη και τις αποφάσεις που θα πάρει για το χρόνο των εκλογών. Γιατί, όπως λένε δημοσκόποι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμήσει ότι μπορεί να ανατρέψει τις προβλέψεις τότε θα πάει σε εκλογές όσο το δυνατόν πιο μετά. Για να ξεχαστεί το Μακεδονικό και για να ξεδιπλωθεί η φιλολαϊκή πολιτική που έχει ξεκινήσει ήδη με την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ζυγίζει και το σενάριο των εκλογών του Μαΐου και συγκεκριμένα την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών. Κι αυτό γιατί τότε οι πολίτες σπεύδουν έτσι κι αλλιώς μαζικά να ψηφίσουν δημοτικούς συμβούλους, επομένως θα μειωθεί η αποχή που είναι το μεγάλο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σε… μακεδονικούς ρυθμούς

Αν από την άλλη η κατάσταση στη Βουλή γίνει αφόρητη για την κυβέρνηση, με τα νομοσχέδια της… γκαζόζας και τους εκβιασμούς Καμμένου να είναι σε ημερήσια διάταξη, τότε όλα είναι ανοικτά για το χρόνο των εκλογών.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση η χώρα κινείται στους ρυθμούς του «Μακεδονικού». Μία εβδομάδα μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και τόσο τα επεισόδια σε βάρος πολιτικών όσο και οι δηλώσεις Ζάεφ αλλά και οι διαδικασίες που μένουν ακόμη ανοικτές (πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ κ.λπ.) έρχονται να θυμίσουν τι έχει γίνει με τη γειτονική χώρα.

Από την άλλη, λάδι στη φωτιά έριξε η μάλλον ατυχής αναφορά του πρωθυπουργού στην Κύπρο για 70.000 που πήγαν στο συλλαλητήριο και για εθνικιστές, λαϊκιστές και ανόητους που διαδηλώνουν ενώ η πλειοψηφία που σκέπτεται είναι υπέρ της συμφωνίας.

Ειδικά στους νομούς της βόρειας Ελλάδας οι δηλώσεις αυτές, όπως και η γενικότερη στάση της κυβέρνησης για το «Μακεδονικό», έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις.

Ενδεχομένως, στο Μαξίμου να περιμένουν να περάσουν μερικές εβδομάδες για να «κάτσει η σκόνη» και για να αλλάξει οριστικά η πολιτική ατζέντα. Κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες θα ψηφίσουν με βάση την οικονομική τους κατάσταση και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Στην έρευνα της Pulse για το In.gr, το 47%, σχεδόν οι μισοί Έλληνες δηλαδή λένε ότι θα ψηφίσουν με βάση τη θέση των κομμάτων για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση στρέφεται στην κοινωνική πολιτική με αυξήσεις μισθών, επιδόματα, ρυθμίσεις χρεών και προσλήψεις. Αν αυτό θα παραμείνει ως κυρίαρχη πολιτική τάση, τότε το Μαξίμου θα τρενάρει τις κάλπες.

«Μαυρίζουν» οι πολίτες

Ωστόσο υπάρχουν και τα ανησυχητικά ευρήματα που συνδέονται με το «Μακεδονικό». Στην ίδια έρευνα το συντριπτικό 95,6% λέει ότι το κόμμα που θα ψηφίσει πρέπει να καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που δείχνει ότι οι Ελληνες δεν θέλουν τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα στη Βουλή. Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», σε έρευνα που έγινε από τη Metron Analysis και από την παρουσίαση του παρουσιάστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση από τον Στράτο Φαναρά, στην ερώτηση αν η Συμφωνία των Πρεσπών εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδος ή όχι, το 71% απάντησε ότι δεν τα εξυπηρετεί, το 19% απάντησε ότι τα εξυπηρετεί και 10% δεν απάντησαν. Στο δε ερώτημα αν «στις επόμενες βουλευτικές εκλογές σκέφτεστε να ψηφίσετε ένα από τα κόμματα που είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ή ένα από τα κόμματα που είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών;» το 66% απάντησε ότι θα ψηφίσει κόμμα που είναι κατά της Συμφωνίας.

Οι πληροφορίες που έρχονται στα κόμματα είναι ότι στη Βόρεια Ελλάδα τα ποσοστά αυτά είναι συντριπτικά για την κυβέρνηση. Δεν μπορούν με τίποτε να δεχθούν τον συμβιβασμό με την ΠΓΔΜ, παρ’ ότι δεν υπάρχουν μαζικές εκδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης.

Οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για βουλευτές που ψήφισαν τη συμφωνία (από Ποτάμι, ΑΝΕΛ κ.λπ.) είναι μεγάλες και οι πολίτες δεν μπορούν να πιστέψουν τις εξηγήσεις που δίνει η κυβέρνηση για το «Μακεδονικό». Ετσι το επόμενο διάστημα θα σπεύσουν στη Βόρεια Ελλάδα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαίοι υπουργοί για να πείσουν τους πολίτες ότι δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζεται η συμφωνία από την αντιπολίτευση.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments