Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤο σχέδιο Μητσοτάκη για την Ελλάδα του 2030 - Τα μακροπρόθεσμα και...

Το σχέδιο Μητσοτάκη για την Ελλάδα του 2030 – Τα μακροπρόθεσμα και άμεσα μέτρα

«Στόχος μας ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός»

Το όραμά του για την επόμενη τετραετία ξεδίπλωσε στην ανάγνωση των προγραμματικών του δηλώσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Με τον τίτλο «Πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει με τις 5 Ελλάδες: την Παραγωγική Ελλάδα, την Κοινωνική Ελλάδα, την Πράσινη Ελλάδα, την Ψηφιακή και Πράσινη Ελλάδα και την Δίκαιη και Ισχυρή Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες αλλά και τους συναδέλφους του στο κοινοβούλιο «Να γίνουμε οι αρχιτέκτονες του πεπρωμένου μας».

Ο πρωθυπουργός, στο περιβάλλον των οκτώ κομμάτων της νέας Βουλής, έστειλε μήνυμα για ενότητα και συνεννοήσεις, ώστε να προωθηθούν αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τη χώρα. Απευθύνθηκε κυρίως στο ΠΑΣΟΚ από το οποίο ζήτησε να συνδράμει στην αλλαγή του άρθρου 16, στη Συνταγματική Αναθεώρηση, για τη λειτουργία ξένων πανεπιστημίων στη χώρα. «Και εύχομαι ειλικρινά κ. Ανδρουλάκη να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος και να σταματήσει αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση», δήλωσε.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα ελπίδας λέγοντας: «Δεν θα υποσχεθώ θαύματα. Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας».

Συνόψισε επίσης το διακύβευμα της επόμενης τετραετίας σε δύο λέξεις: «πρόοδος – οπισθοχώρηση». Χαρακτήρισε επίσης εθνικό στόχο την ανάγκη να επανενωθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα με τα «αδέρφια» τους στην πατρίδα τους, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Τα μέτρα

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις δίνοντας ορίζοντα στα μέτρα που εξήγγειλε και αναφέρθηκε:

1. Στη συνέχιση του market pass.

2. Στην καθιέρωση, ως μόνιμου μέτρου, του youth pass των 150 ευρώ σε κάθε νέο / νέα, το οποίο θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.

3. Στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που τίθεται σε ισχύ σε μόνιμη βάση, με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

4. Στην πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.

5. Στην αύξηση του οικογενειακού επιδόματος από 20 έως 50 ευρώ, στους δημόσιους υπαλλήλους με οικογένεια.

6. Στη μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κάθε σπίτι που είναι ασφαλισμένο για φυσικές καταστροφές.
Στη μόνιμη απαλλαγή πρώην δικαιούχων του πρώην ΕΚΑΣ από τις φαρμακευτικές δαπάνες.

7. Στη δέσμευση ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, με περισσότερες συλλογικές συμβάσεις.

8. Στη διόρθωση που προωθείται ώστε όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται, να μη βλέπουν πια τη σύνταξη τους μειωμένη κατά 30% και αντ’ αυτού να υπάρχει μόνο μία μικρή παρακράτηση, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δέσμευση για:

– Επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του κράτους από το Υπερταμείο, όπου είχε εκχωρηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

– Υποχρεωτική κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα

– Λογικά, πρωτογενή πλεονάσματα

– Μείωση του δημόσιου χρέους, κάτω από το 140% ως το 2027, αλλά και στην πρόβλεψη για υποχώρηση της ανεργίας κάτω από το 8% στην τετραετία.

Επίσης έκανε μακροσκελή αναφορά στο προσωπικό του στοίχημα που είναι η αναβάθμιση του ΕΣΥ και ανακοίνωσε ότι:

1. Συγκροτείται ειδική ομάδα από 250 δικυκλιστές-διασώστες που θα προηγούνται των ασθενοφόρων, παρέχοντας ταχύτερα τις πρώτες βοήθειες

2. Προσλαμβάνονται 800 διασώστες στο ΕΚΑΒ

3. Διατίθεται εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής για κάλυψη κενών στο προσωπικό σε περισσότερες από 50 περιοχές της Ελλάδας

4. Μισθώνονται εναέρια μέσα και πληρώματα για υπηρεσίες έρευνας, διάσωσης και πρωτογενούς διακομιδής από απομακρυσμένες περιοχές

5. Αναβαθμίζονται 80 νοσοκομεία της χώρας και 156 κέντρα υγείας

6. 10.000 νέες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ορίζοντα τετραετίας

7. Επεκτείνονται οι προληπτικές εξετάσεις, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλους τους πολίτες για όλα τα βασικά νοσήματα

Τέλος, ο πρωθυπουργός έτεινε για ακόμα μια φορά χείρα φιλίας στην Τουρκία λέγοντας ότι «σίγουρα, από τη θερμή ένταση, τη θερμή επιφυλακή των προηγούμενων ετών, προτιμούμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, έστω κι αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Όμως, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ιστορία αν έχουμε την ευκαιρία να τη διαμορφώσουμε. Πολύ περισσότερο αν αυτή η διαφορά, αυτή η “παγωμένη” διαφορά σαράντα και πλέον ετών, αντί να παγιωθεί, μπορεί να μετατραπεί σε μία ειρηνική και δημιουργική λύση. Γι’ αυτό και η θέση μας παραμένει σταθερή, υπέρ μίας διευθέτησης στο Δικαστήριο της Χάγης, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments