Τη θωράκιση του ελληνικού τουριστικού προορισμού απέναντι στην πανδημία εν όψει του ανοίγματος προς το εξωτερικό στις 14 Μαΐου έχει θέσει ως στόχο η Πολιτεία.

Προς τούτο έχει συνταχθεί από την ελληνική κυβέρνηση ειδικό στρατηγικό σχέδιο που θα αποτελέσει παρακαταθήκη όχι μόνο για την τήρηση ασφαλών κανόνων υγείας βάσει πρωτοκόλλων, αλλά και ψήφο εμπιστοσύνης και διαβατήριο ασφαλείας προς τις διεθνείς αγορές, ειδικά φέτος που θα είναι μια χρονιά κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.

Η εμπειρία του 2020 έδειξε ότι, για να γίνει δυναμικό άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό το 2021, απαιτείται συνολικός σχεδιασμός και ενίσχυση των υποδομών επιτήρησης και ελέγχου της επιδημιολογικής κατάστασης εντός Ελλάδας.

Συγχαρητήρια

Επισημαίνεται ότι την περασμένη Πέμπτη, σε ιδιαίτερα θερμό και εγκάρδιο τόνο, η κυρία Gloria Guevara, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στο υπουργείο Τουρισμού για το σχέδιο του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού το 2021. Η κ. Guevara αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το WTTC και τα μέλη του συγχαίρουν την ελληνική Κυβέρνηση για τις τεράστιες προσπάθειες και τα στρατηγικά βήματα που κάνει προκειμένου να επιτευχθεί η επανεκκίνηση του παγκόσμιου τουρισμού από τις 14 Μαΐου του 2021. Ο ξεκάθαρος και σαφής οδικός χάρτης προς την ανάκαμψη μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε ένα καλοκαίρι με εξαιρετικά αυξημένη τουριστική κίνηση. Ολοι όσοι έχουν στερηθεί τις διακοπές σε ένα ηλιόλουστο μέρος θα αδημονούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, προσφέροντας παράλληλα μια πολύ σημαντική ενίσχυση στην εθνική οικονομία της χώρας».

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της Πολιτείας για τους τουρίστες θα προβλέπεται οριζόντια υποχρέωση για αρνητικό τεστ pcr 72 ώρες πριν από την αναχώρηση στις κόκκινες χώρες και τεστ αντιγόνου 48 ώρες πριν από την αναχώρηση στις υπόλοιπες. Εναλλακτικά θα παρέχεται η δυνατότητα προσκόμισης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή τεστ αντισωμάτων. Επίσης, εξετάζεται η αναγνώριση ως ισοδύναμων των τρίτων εμβολίων (Sputnik κ.λπ.), ενώ θα διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος EVA στις πύλες εισόδου με αλγόριθμο επιδημιολογικής επιβάρυνσης χώρας προέλευσης.

Προτάσεις

Δεδομένων: α) της εξέλιξης της πανδημίας και των νέων μεταλλάξεων, β) των νέων εργαλείων (εμβολιασμός, γρήγορα τεστ), γ) των εμπειριών του 2020 και δ) των τάσεων που σύμφωνα με τις έρευνες επικρατούν το 2021, προτείνονται να εφαρμοστούν τα εξής:

 1. Περιορισμός κατά το δυνατόν και ιδανικά κανένας αποκλεισμός χωρών από τις πτήσεις. Αντίστοιχα να μην υπάρχει καμία οριζόντια καραντίνα κατά την άφιξη.
 1. Πρόγραμμα εμβολιασμού κατά προτεραιότητα σε εργαζόμενους τουρισμού και σε όλους τους νησιωτικούς προορισμούς αμέσως μετά τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.

Οπως σημειώνεται στο σχέδιο, ειδικότερα οι προορισμοί κατηγορίας εμβολιασμού 4 (έως 3.500 κάτοικοι) καλύπτονται με το σημερινό πρόγραμμα.

 1. Πρόγραμμα εμβολιασμού κατά προτεραιότητα όλων των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με τουρίστες. Συνολικά -όπως τονίζεται- πρέπει να εμβολιαστούν πριν από τον γενικό πληθυσμό λιγότεροι από 800 χιλ. εργαζόμενοι.
 1. Εβδομαδιαία τεστ σε εργαζόμενους του τουρισμού που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ετσι θα καλυφθεί το διάστημα μέχρι τον πλήρη εμβολιασμό εμπνέοντας ασφάλεια.
 1. Προβλεψιμότητα και επικοινωνία των μέτρων που θα εφαρμοσθούν: Ανακοίνωση των κανόνων αρχικά και των ημερομηνιών έναρξης μετά, όταν θα μπορεί η Πολιτεία να ξέρει πότε η εστίαση θα είναι ανοικτή. Ημερομηνία στόχος (Ισραήλ, Ε.Ε.), η 15η Απριλίου. Για τις λοιπές χώρες: 15 Μαΐου, ενώ το άνοιγμα της κρουαζιέρας και του yachting είναι για τις ίδιες ημερομηνίες.
 1. Ενίσχυση των συνοριακών σταθμών με προσωπικό και κινητές μονάδες για τη διεξαγωγή διαγνωστικών δοκιμών ούτως ώστε να ανοίξουν και να παραμείνουν ανοικτοί οι συνοριακοί σταθμοί (σε χερσαία σύνορα και σε αερολιμένες και λιμάνια νησιών για τον θαλάσσιο τουρισμό μέσω κρουαζιερόπλοιων και σκαφών αναψυχής).
 1. Ενίσχυση του συστήματος διεξαγωγής διαγνωστικών δοκιμών και ανάλυσης των αποτελεσμάτων σε νησιά και άλλες περιφερειακές τουριστικές περιοχές.
 1. Δεν είναι απαραίτητο να ανοίξουν τα μπαρ μετά τη μία το βράδυ όσο δεν έχει δημιουργηθεί η ανοσία της αγέλης (70% εμβολιασμού).
 1. Κατηγοριοποίηση του συστήματος EVA για τις εξής κατηγορίες ταξιδιωτών: εμβολιασμένοι, με πιστοποιητικό αντισωμάτων, χωρίς τεστ ενώ είχαν υποχρέωση, με εμβόλιο μη αναγνωρισμένο από την Ε.Ε., από χώρα ανάλογα με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά (πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη).
 1. Να αναγνωριστούν ως εναλλακτική τα τεστ αντιγόνου αντί του PCR πριν από την αναχώρηση.
 1. Δωμάτια καραντίνας στις ξενοδοχειακές μονάδες για όσους ξενοδόχους το επιλέξουν (προαιρετικά). Ξενοδοχεία απομόνωσης μόνο κοντά στα αεροδρόμια (τα λιμάνια εισόδου και οι οδικές πύλες μπορούν να καλυφθούν από τα ξενοδοχεία που είναι κοντά σε αεροδρόμια).
 1. Παροχή δυνατότητας διεξαγωγής τεστ PCR σε προκαθορισμένες τοποθεσίες πριν από την επιστροφή των ταξιδιωτών στη χώρα προέλευσης.
 1. Διμερείς συμφωνίες για την αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Στρατηγικά σημαντικές είναι οι χώρες Ισραήλ, ΗΑΕ, Σ. Αραβία, Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα.
 1. Προτεραιοποίηση έναρξης κρουαζιέρας.
 1. Επαναξιολόγηση/αναθεώρηση πρωτοκόλλων. Οπως αναφέρεται χρειάζονται μόνο μικρές παρεμβάσεις για λόγους λειτουργικούς.

Αμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση φέρεται να είναι το άνοιγμα: Συνεδρίων και συνεδριακών κέντρων • Χιονοδρομικών κέντρων και ορεινών καταφυγίων • Τουριστικών καταλυμάτων • ΚΥΕ εντός καταλυμάτων • Ξενώνων νέων • Ιαματικών κέντρων.

Θεοχάρης: «Το μόνο που θέλετε είναι η Ελλάδα»

Υπογραμμίζεται ότι το σύνθημα για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού τον προσεχή Μάιο έστειλε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης του Βερολίνου ITB. Εδωσε το μήνυμα πως ο ελληνικός τουρισμός θα ανοίξει στις 14 Μαΐου, ενώ παράλληλα σκιαγράφησε το πλαίσιο της λειτουργίας αλλά και το πώς θα έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα.

Με σύνθημα «All you want is Greece» ο υπουργός Τουρισμού μέσα από το Μουσείο της Ακρόπολης προσκάλεσε το διεθνές κοινό να επισκεφτεί την Ελλάδα φέτος για τις διακοπές του. «Φέτος και για πάντα, το μόνο που θέλετε είναι η Ελλάδα. Για να ξαναέλθει το χαμόγελο στα χείλη σας, με την ελπίδα ότι θα ξαναπάρετε πίσω τη ζωή, το μόνο που θέλετε είναι η Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.