Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤσίπρας σε πανικό : Αλλαγή ατζέντας με Αναθεώρηση και παροχές

Τσίπρας σε πανικό : Αλλαγή ατζέντας με Αναθεώρηση και παροχές

Αν και δεν προβλέπονται άμεσα εκλογές, ωστόσο, κατά γενική ομολογία η χώρα έχει μπει εδώ και καιρό σε προεκλογική περίοδο. Είναι σύνηθες, όταν οι κυβερνήσεις βλέπουν το τέλος τους να πλησιάζει, καταφεύγουν σε παροχές και κάθε είδους «δώρα», θέλοντας να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους ή να περιορίσουν την ήττα για να μείνουν στο «παιχνίδι». 

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχειρεί να αναστρέψει το σε βάρος της κλίμα και να αλλάξει άρδην την πολιτική ατζέντα, με όχημα τη συνταγματική αναθεώρηση και τις υποσχέσεις.

Μάλιστα, το χαρτί της συνταγματικής αναθεώρησης το χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός και για έναν ακόμη λόγο. Να προκαλέσει ρήγμα και πίεση στο Κίνημα Αλλαγής.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, ετοιμάζεται να ανοίξει το προεκλογικό πορτοφόλι και να μοιράσει φοροελαφρύνσεις και επιδόματα σε πάρα πολλές κοινωνικές κατηγορίες.

Επιστροφή αναδρομικών 

Καταρχήν, έχει υποσχεθεί την επιστροφή των αναδρομιών σε στρατιωτικούς – ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ.

Σύμφωνα όμως με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί πιθανότατα αύριο στη Βουλή, τα αναδρομικά θα καταβληθούν μόνο για την περίοδο από 1ης-8-2012 έως 31-12-2016, δηλαδή για 53 μήνες.

Το Μαξίμου δεν περιορίζεται στην επιστροφή των αναδρομικών, αλλά έχει αποφασίσει να δώσει και φέτος κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες ομάδες από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της παροχολογίας της βρίσκονται και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

Μπαράζ προσλήψεων

Στο μεταξύ, μπορεί η κυβέρνηση να μην γνωρίζει αν θα καταφέρει να «παγώσει» το ψαλίδι στις συντάξεις που ψήφισε, ωστόσο, εκτός από τα αναδρομικά που ετοιμάζεται να μοιράσει αναμένεται να προχωρήσει σε μπαράζ διορισμών μόνιμου και εποχικού προσωπικού σε δήμους και φορείς του Δημοσίου

Μάλιστα,  η αρμόδια υπουργός για τις προσλήψεις. Όλγα Γεροβασίλη σήμερα το πρωί δήλωνε ότι προσλήψεις θα γίνουν «όσες μπορεί και αντέχει το Δημόσιο» σε κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους. «Δεν είναι παροχολογία, είναι ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά.

Τον δρόμο προς τις κάλπες δείχνει και η τροπολογία που φέρεται να έχει έτοιμη η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και θα προβλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού με μια αύξηση της τάξης των 30 έως 50 ευρώ μέσα στο 2019 και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να φτάσει τα 751 ευρώ. Προϋπόθεση βέβαια γι αυτό είναι να συναινέσουν οι δανειστές.

120 δόσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνηση σε σχέση νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους δεν εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία

Ξεκινά η καταβολή επιστροφών φόρου εισοδήματος μέχρι €10.000

Ποσά φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ ετοιμάζεται να επιστρέψει σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με διαδικασίες fast track η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η νέα διαδικασία ενεργοποιήθηκε από τις 11 Οκτωβρίου με τη διάταξη του άρθρου 36 του ν. 4569/2018 με την οποία προβλέπεται η άμεση καταβολή επιστροφών φόρου εισοδήματος έως 10.000 ευρώ σε δικαιούχους που είναι νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες καθώς και η άμεση πληρωμή επιστροφών ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.Η διάταξη αφορά σε υποθέσεις επιστροφών που εκκρεμούσαν για έλεγχο την 11η Οκτωβρίου 2018. Το όριο των 10.000 ευρώ ισχύειανά δικαιούχο και ανά φορολογία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 36 του ν. 4569/2018, η οποία κοινοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2018, σε όλες τις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα της χώρας με την υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1202/2018 εγκύκλιο της Α.Α.Δ.Ε., η επιστροφή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων καθώς και η επιστροφή του ΦΠΑ φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων θα διενεργείται άμεσα για αιτήματα που ανέρχονται μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που εκκρεμεί έλεγχος για περισσότερα του ενός αιτήματα ανά δικαιούχο, η επιστροφή θα διενεργείται άμεσα, εφόσον τα συνολικά αιτήματα του δικαιούχου ανέρχονται μέχρι και του ποσού των 10.000 ευρώ ανά φορολογία. Δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα ελέγχου δείγματος των επιστροφών αυτών, σε μεταγενέστερο χρόνο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο χρόνος ενεργοποίησης των επιστροφών καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν ότι εντάσσεται στα προεκλογικά «δωράκια» που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση.

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments