Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒουλή: Με 266 πέρασε η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής...

Βουλή: Με 266 πέρασε η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη -Ψήφισαν όλοι, πλην ΠΑΣΟΚ

Με ευρύτατη πλειοψηφία 266 βουλευτών και τις ψήφους του συνόλου των κομμάτων, εκτός του ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίστηκε στη Βουλή η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της τραγωδίας στα Τέμπη.

Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές, εκ των οποίων οι 266 υπερψήφισαν, με 32 (του ΠΑΣΟΚ) να καταψηφίζουν.

Η πρόταση του ΚΚΕ που υιοθετήθηκε από το Σώμα επιχειρεί να εμβαθύνει στις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων εκκινώντας από το 1997 και την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους σιδηρόδρομους και φτάνοντας μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023.

Βασικό τμήμα της έρευνας θα αποτελέσει η περίφημη σύμβαση 717/2014 για τη σηματοδότηση.

Η εξεταστική επιτροπή θα έχει αρχικώς διάρκεια ενός μήνα, αλλά θεωρείται δεδομένο πως θα πάρει παράταση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συγκροτηθεί η επιτροπή (θα αποτελείται από 31 μέλη) και οι ουσιαστικές εργασίες θα εκκινήσουν στα τέλη του μήνα.

Βορίδης: Δεν συμφωνούμε με το σκεπτικό του ΚΚΕ, αλλά είπαμε «ναι» χωρίς περιστροφές
Στη συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, διαμήνυσε πως η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές είχε δηλώσει ότι εφόσον η επόμενη Βουλή ζητήσει τη διερεύνηση των αιτιών, το αίτημα θα γίνει δεκτό.

«Η Ν.Δ. είπε “ναι”, χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς εκτιμήσεις και περιστροφές. Είπαμε πως δεν συμφωνούμε με το σκεπτικό και την αιτιολογία της πρότασης του ΚΚΕ, συμφωνούμε όμως με το αιτητικό. Να γίνει η Εξεταστική και από εκεί και πέρα οι προσεγγίσεις προφανώς θα αναπτυχθούν στα πορίσματα και στις σκέψεις της ίδιας της Επιτροπής», είπε.

Βορίδης: Γιατί δεν στηρίζουμε την προκαταρκτική του ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Βορίδης στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν πρόκειται να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προκαταρκτική επιτροπή, επικαλούμενος διττό επιχείρημα:

Από τη μία, τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει προκαταρκτική και να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες πριν από τη διερεύνηση των πραγματικών αιτιών που υποβάθμισαν την κατάσταση των σιδηροδρόμων και οδήγησαν στην τραγωδία.

Από την άλλη, στηλίτευσε την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη, εκφράζοντας το νομικό επιχείρημα πως δεν μπορεί η προανακριτική να εξετάζει το δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπους αλλά να ελέγχει εγκλήματα οικονομικής φύσης, όπως είναι αυτά της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας, στη βάση της δικογραφίας του ευρωπαϊκού εισαγγελέα.

«Αγαπητοί μου συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, κανένα από τα ερωτήματα που θέσατε στην αίθουσα δεν περιλαμβάνονται στη πρότασή σας. Να απορρίψουμε την εξεταστική και να κάνουμε προκαταρκτική. Ποιος θέλει από τους δυο μας τη συγκάλυψη και ποιος τον έλεγχο;» αναρωτήθηκε ο υπουργός, και πρόσθεσε:

«Οι προτάσεις εδώ ασχολούνται με το γιατί, εξαιτίας των διαδοχικών παρατάσεων, επήλθε δημοσιονομική ζημία στη διαχείριση κονδυλίων. Οι υπουργοί θα ευρίσκοντο στο εξής ερώτημα: ας υποθέσουμε πως δεν εκτελεί εκπροθέσμως ο εργολάβος, ποιο είναι το ενδιαφέρον για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου; Είναι η ταχεία εκτέλεση της συμβάσεως; Άρα, λοιπόν, στο δίλημμα όταν βρίσκεται ο υπουργός και πρέπει να διαλέξει, να κηρύξει έκπτωτο τον ανάδοχο, να γυρίσει η διαδικασία από την αρχή, καινούργια προκήρυξη, σήμερα που το έργο έχει τελειώσει και έχουμε τηλεδιοίκηση θα λέγαμε γιατί γίνεται αυτή η επιλογή. Η κυρία εισαγγελεύς το κοιτά από οπτική δημοσιονομική. Οι υπουργοί είχαν λογική ταχείας εκτελέσεως της συμβάσεως. Αυτά θα τα εξετάσει η εξεταστική. Το λέω, γιατί με ρωτήσατε επίμονα τη θέση μας για προκαταρκτική. Τις διαβάζουμε, μιλάμε για δύο φερόμενα οικονομικά αδικήματα, συνεχόμενα με δημοσιονομικές διορθώσεις, κοιτάζοντας και τις αιτιάσεις αυτές, κρίνουμε ότι, ναι, δεν συντρέχει τέλεση αυτών των αδικημάτων από τους υπουργούς. Θέλετε να ανοίξουμε δημοσιονομική συζήτηση όχι για το ατύχημα. Όλη η συζήτηση που θέλετε να κάνουμε δεν περιέχετε σε καμία από τις δύο προτάσεις».

Βορίδης: Μνημείο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -Γιατί να κατηγορήσουμε τον φουκαρά τον Σπίρτζη;
Ο κ. Βορίδης σχολίασε και την πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αποτελεί ιστορικό μνημείο στην αίθουσα της Ολομέλειας, το οποίο η Βουλή δεν έχει ξαναζήσει.

«Επειδή μου λέτε ότι έχουμε πολιτικές στοχεύσεις και τα κάνουμε για μικροπολιτικούς λόγους, για να προστατεύσουμε τους δικούς μας. Οι προτάσεις για σύσταση προκαταρκτικής δεν είναι γενικώς για να κουβεντιάζουμε. Το εντυπωσιακό στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι καταλήγει να προτείνει ότι για να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της 717, χωρίς σκιές, ζητούν την προκαταρκτική διερεύνηση για τον κ. Σπίρτζη, αλλά δεν εξειδικεύονται και δεν περιγράφονται τα στοιχεία συντελέσεως του αδικήματος. Μα αν δεν περιγράφονται γιατί να τον κατηγορήσουμε τον φουκαρά;», κατέληξε.

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments