Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒουλή: Πλειοψηφία 220 βουλευτών διαμορφώνεται για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων...

Βουλή: Πλειοψηφία 220 βουλευτών διαμορφώνεται για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού

Πέντε από τα οκτώ κόμματα της Βουλής θετικά στο νομοσχέδιο – ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική λύση (που έκανε στροφή 180 μοιρών) δήλωσαν αντίθεση

Ευρύτατη πλειοψηφία 220 βουλευτών για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αίρει τα εμπόδια στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού διαφάνηκε στην Βουλή από τις αρχικές τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Κατά την πρώτη ανάγνωση των προωθούμενων ρυθμίσεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι εισηγητές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας

Από την άλλη πλευρά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στην άποψη της διατήρησης των προϋποθέσεων που κατά την άποψή τους διασφαλίζουν ότι θα διευκολυνθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος μόνο οι απόδημοι που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την πατρίδα. Στην συγκεκριμένη άποψη φαίνεται ότι προσχωρεί και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου καθώς αμφισβήτησε την ισοτιμία της ψήφου των απόδημων αν και επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει στην τελική ψηφοφορία του νομοσχεδίου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την αρχική εισήγηση της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως που υπογράμμισε την ευνοϊκή πολιτική συγκυρία για την άρση όλων των εμποδίων στην διαδικασία ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Σκοπός είναι η ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης του συνόλου του εκλογικού σώματος Σήμερα με ένα νόμο και ένα άρθρο μπορούμε να ανατρέψουμε τα εμπόδια στην ψήφο εκατοντάδων χιλιάδων Eλλήνων» ανέφερε εισαγωγικά για να τονίσει πως η Βουλή έχει την «ιστορική ευκαιρία να κάνει το μεγάλο άλμα και να καταργήσει όλα τα εμπόδια» καθώς οι επι της αρχής τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες ευρύτερης συναίνεσης.

Η ίδια σχολιάζοντας το σύνολο των αρχικών τοποθετήσεων των κομμάτων είπε «Έχουν ταχθεί θετικά 5 κόμματα που αριθμούν 220 βουλευτές. Με βάση την εκπεφρασμένη βούληση των κομμάτων, φαίνεται να διαμορφώνεται η πλειοψηφία 200 βουλευτών. Είναι ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις παρατάξεις. Πρόκειται για ιστορική συναίνεση».

Ο εισηγητής της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος είπε μεταξύ άλλων πως «ανταποκρινόμαστε στην εθνική ανάγκη ενίσχυσης του παγκόσμιου Ελληνισμού, σε μία εποχή ευκαιριών, προκλήσεων και κινδύνων, που η Ελλάδα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ τους Έλληνες της διασποράς και την ενότητα του οικουμενικού ελληνισμού».

Ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος εξέφρασε την διαφωνία του λέγοντας πως «Η πρόταση για κατάργηση των κριτηρίων γεννά κίνδυνο για τη δημοκρατία, καθώς δημιουργείται συνθήκη υπονόμευσης της αυτοκυβέρνησης του λαού»

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής τόνισε πως «Οι θέσεις μας δεν υπαγορεύονται από την συγκυρία ή απο πολιτικό ωφελιμισμό. Οι θέσεις μας στηρίζονται στις πεποιθήσεις και στις αρχές μας και η διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος των απόδημων είναι θέση αρχής για εμάς. Στην στάθμιση που κάνουμε οι αρχές μας είναι μεγαλύτερες από τις επικοινωνιακές ενέργειες της κυβέρνησης. Εμείς δεν ψηφίζουμε γιατί θεωρούμε ότι έχουμε δεσμευτεί ή μας έχετε στριμώξει. Ψηφίζουμε παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να διαμορφώσει μια εικόνα ότι εμείς σερνόμαστε στην ψήφιση».

Την αντίθετη άποψη του ΚΚΕ με τις προωθούμενες ρυθμίσεις εξέφρασε το ΚΚΕ με τον αγορητή Γιάννη Γκιόκα να λέει μεταξύ άλλων πως «οι ρυθμίσεις διαμορφώνουν ένα άλλο εκλογικό σώμα από ψηφοφόρους που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα ή έρχονται μόνο για διακοπές».

Ο αγορητής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης είπε πως «Χαιρόμαστε για τη ρύθμιση καθώς είμαστε υπερ της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία των απόδημων ελλήνων. Το νομοσχέδιο κινείται προς την θετική κατεύθυνση. Γι αυτό και παρά τις ελλείψεις θα το υπερψηφίσουμε».

Επιφυλάξεις για την ψήφο των απόδημων από Ελληνική Λύση – Νίκη: Οι απόδημοι είναι συντηρητικοί και πατριώτες. Ποιος φοβάται την ψήφο τους

Η επι της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των απόδημων ανέδειξε και ορισμένες διαστάσεις του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των δεξιότερων κομμάτων.

Η Ελληνική Λύση που στην προηγούμενη περίοδο είχε τοποθετηθεί υπερ της πλήρους διευκόλυνσης της ψήφου των απόδημων Ελλήνων εμφανίστηκε στην Βουλή με άλλη θέση που προσεγγίζει την στάση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου αμφισβήτησε την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού υποστηρίζοντας πως δεν μπορούν να γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα.

Ως απάντηση στην τοποθετήση της Ελληνικής Λύσης ήρθε το σχόλιο της Νίκης: «Οι απόδημοι Έλληνες είναι στην πλειοψηφία τους συντηρητικοί και πατριώτες. Φοβάται κανείς την ψήφο τους;»

Πιο αναλυτκά ο Παύλος Σαράκης της Ελληνικής Λύσης είπε ότι αν και το κόμμα του πριν τις εθνικές εκλογές είχε υποστηρίξει την ανάγκη άρσης των εμποδίων στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων σήμερα διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις για την ορθότητα εκείνης της στάσης.

Επιχειρώντας να εξηγήσει την αναδίπλωση είπε «Έχουμε την εμπειρία των εκλογών και απαιτείται χρόνος για την εξαγωγή συμπερασμάτων» και σε άλλο σημείο υποστήριξε πως δεν μπορεί να υπάρξει ισοτιμία μεταξύ της ψήφου των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό και δεν έχουν άμεση εμπειρία για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με όσους ζουν εντός της επικράτειας.

«Είμαστε στο πλευρό του απόδημου Ελληνισμού. Οι απόδημοι Έλληνες είναι στην πλοειοψηφία τους συντηρητικοί και πατριώτες. Φοβάται κανείς την ψήφο τους;» είπε ο αγορητής της Νίκης Γιώργος Αποστολάκης για να προαναγγείλει ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου

Υπερ του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε και ο κ. Αλέξανδρος Καζαμίας από την Πλευση Ελευθερίας

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments