Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΒουλή: Ψηφίστηκε με 181 η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ -"Ναι" από ΝΔ,...

Βουλή: Ψηφίστηκε με 181 η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ -“Ναι” από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τους ανεξάρτητους Αδάμου και Μπογδάνο

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Με ευρεία πλειοψηφία και τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Βουλή κύρωσε πριν από λίγο την τροποποίηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, που κατοχυρώνει τη θέση της υπερατλαντικής υπερδύναμης στη περιοχή.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν συνολικά 300 βουλευτές, εκ των οποίων θετικά τοποθετήθηκαν οι 181.

Ειδικότερα, υπέρ ψήφισαν οι 157 της ΝΔ, οι 22 του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η ανεξάρτητη και συνεργαζόμενη με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνα Αδάμου και ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Κων. Μπογδάνος.

Αντίθετα, οι 119 εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25) καταψήφισαν την αμυντική συμφωνία.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαδικασία, τονίζοντας πως από τη συζήτηση αναδείχθηκε το επωφελές της συμφωνίας για το εθνικό συμφέρον.

«Στην πρόκληση του πρωθυπουργού στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, να δηλώσει αν θα καταγγείλει τη συμφωνία, ο τελευταίος την αντιπαρήλθε. Μίλησε γι’ αυτά που δεν ενοχλούν. Αν στο μέλλον μια κυβέρνηση καταφέρει κάτι καλύτερο θα είμαστε ευτυχείς», είπε.

Βουλή -Ελληνοαμερικανική Συμφωνία: Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων
Νωρίτερα, έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της «κύρωσης του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για ιδεοληπτική μικροκομματική τακτική.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μάς εγκαλεί και για όλα όσα έχουμε πετύχει αναβαθμίζοντας άρδην το αμυντικό κύρος της χώρας μας. Αλλά η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε δύο παράγοντες: Την αμηχανία και την ιδεοληψία. Σας τις χαρίζουμε και τις δύο, διότι εμείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προτιμούμε να ενισχύουμε ουσιαστικά την αμυντική ικανότητα της πατρίδας μας», τόνισε.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του πρόσθεσε: «Εσείς δεν θα την ψηφίσετε γιατί είστε “όχι σε όλα” και όπου φυσάει ο άνεμος. Λυπάμαι που το λέω. Αξιοποιήστε αυτό το δώρο που δίνει η αναβαθμισμένη ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία. Από τη Γαλλική Συμφωνία μέχρι σήμερα μεσολάβησε ένας πόλεμος, πολλά άλλαξαν, κανείς δεν θα σας ψέξει για την αλλαγή στάσης. Σας καλώ, λοιπόν, για άλλη μία φορά, να βρεθείτε στη σωστή μεριά του συμφέροντος της χώρας και να υπερψηφίσετε», επισήμανε καταληκτικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση περισσότερο σήμερα ήταν που ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η χώρα βγαίνει υπερενισχυμένη απ’ αυτήν τη συμφωνία. Μια συμφωνία που θα ισχύει πλέον επ’ αόριστον, αντίθετα απ’ όλες τις κυβερνήσεις που μέχρι τώρα την ανανέωναν κατ’ έτος, έχοντας τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ», αντέτεινε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης. Ταυτόχρονα, αμφισβήτησε ότι ενισχύονται τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα με τη νέα τροποποιητική συμφωνία.

«Αλήθεια, τι πήραμε εμείς απ’ αυτή τη συμφωνία; Πώς αξιοποιήσαμε το υπερπολύτιμο αγαθό της γεωστρατηγικής μας θέσης; Με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Eastmed δύο μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, κ. Δένδια; Με την πρόσφατη προώθηση από της ΗΠΑ της πώλησης F-16 στην Τουρκία ή μήπως με τις υπερπτήσεις στα νησιά μας, οι οποίες συνιστούν παραβίαση της κυριαρχίας μας; Παραβιάσεις που οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν τις καταδίκασαν, αλλά υιοθέτησαν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου» επισήμανε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Επιτέλους, βάλτε την Ελλάδα πάνω από τη ΝΔ και αναγνωρίστε ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Η καταψήφιση μιας τέτοιας συμφωνίας ωφελεί και δεν ζημιώνει τη χώρα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον κατηγόρησε ότι όψιμα ανακάλυψε τον εθνικό ηγέτη και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

«Αφήστε ήσυχο τον Ανδρέα. Παρέλαβε μια χώρα ξυπόλητη στα αγκάθια και την έφερε στο κέντρο των εξελίξεων. Ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ανακάλυψε τον πραγματικό Ανδρέα και ο Αλέξης Τσίπρας προβάλλει το μέγεθός του ως εθνικό ηγέτη, όταν το 1999 τον έστελναν από το κόμμα του στο Ειδικό Δικαστήριο ως κοινό κλέφτη. Δεν είναι, όμως, τυχαίο. Γιατί ο Ανδρέας κάθε χρόνο που περνά γίνεται πιο επίκαιρος», ανέφερε.

Συνεχίζοντας, συμπλήρωσε: «Όταν θα απευθύνεστε σε εμάς, θα απευθύνεστε με σοβαρότητα και όχι υπό το βάρος των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων, που ίσως σημάνει και την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Όταν, λοιπόν, εμείς λέμε επιστρέφουμε, δεν το λέμε τυχαία. Το λέμε γιατί η ρίζα άρχισε πάλι να ανθίζει και μία νέα γενιά θα βγει στο προσκήνιο της Ιστορίας. Και είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός θα μας ξαναδώσει σταδιακά, με δυσκολία, με μεγάλη προσπάθεια, τη δύναμη να υπηρετήσουμε αυτή τη χώρα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει την Ελλάδα σε «προκεχωρημένο φυλάκιο» των νατοϊκών και αμερικάνικων συμφερόντων, ενώ καταλόγισε στα κόμματα της αντιπολίτευσης περίσσια υποκρισία. «Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ο χάρτης της Ελλάδας, με τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις από τον Βορρά μέχρι τον Νότο και από την Ανατολή μέχρι τη Δύση, δεν είναι χώρα ειρήνης και σταθερότητας αλλά ένα προκεχωρημένο φυλάκιο», ανέφερε.

Εν συνεχεία πρόσθεσε: «Είναι εντελώς υποκριτική η στάση όλων των αστικών κομμάτων. Γιατί ενώ τώρα καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά στην αμερικανική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία δεν έβγαλαν τσιμουδιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε σπεύσει να δώσει προς χρήση τις νέες βάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο κ.α., πριν ακόμα υπογραφεί η Συμφωνία και τώρα κατηγορεί την κυβέρνηση για επιμέρους ζητήματα και δηλώνει ότι δεν είναι δεδομένος, την ώρα που είχε υπογράψει όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για την ενίσχυσή του και την περικύκλωση της Ρωσίας».

Για κατάπτυστη και επικίνδυνη Συμφωνία έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας. «Δίνεται τα πάντα στους Αμερικανούς και στο ΝΑΤΟ χωρίς να παίρνετε τίποτα. Είναι μια ετεροβαρής σύμβαση που δεν διασφαλίζει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας αντίθετα ενισχύει περαιτέρω την τουρκική επιθετικότητα. Είστε μια επικίνδυνη κυβέρνηση», σημείωσε -μεταξύ άλλων- και σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου, υπογράφοντας μια ετεροβαρή για τη χώρα αμυντική συμφωνία. Η κυβέρνηση με αυτήν την επικίνδυνη Συμφωνία κάνει ένα κατάπτυστο βήμα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε χώρα “μπανανία”, με μια απέραντη αμερικάνικη βάση και με τη λογική της απόλυτης πρόσδεσής της στον νατοαμερικανικό τυχοδιωκτισμό για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: