Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚΑΙΡΟΣΒροχές, καταιγίδες και χιόνια προ των πυλών – Πότε θα «χτυπήσει» η...

Βροχές, καταιγίδες και χιόνια προ των πυλών – Πότε θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Η σύντομη κακοκαιρία θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές – καταιγίδες, χιόνια αλλά και τους ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη

Το απόγευμα της Δευτέρας αλλάζει ο καιρός και έρχεται ο …χειμώνας. Το ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού, καθώς σύμφωνα με τις προγνώσεις μια κακοκαιρία βρίσκεται προ των πυλών και θα «χτυπήσει» τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι «οι βροχές – καταιγίδες αλλά και οι ενισχυμένοι άνεμοι στα πελάγη μας. Ενώ δε θα απουσιάζουν δε και τα χιόνια από ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας».

Πάντως, όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος δεν φαίνεται μέχρι και τα τέλη του μήνα ο χειμώνας να κάνει την εμφάνισή του, ενώ τον Φεβρουάριο πιστεύει ότι θα έχουμε ένα κανονικό χειμωνιάτικο σκηνικό.

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Μετά από πολλές πολλές ημέρες καλοκαιρίας, βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Ευρώπη θα προσπαθήσει να θυμίσει κάτι από προχωρημένο φθινόπωρο στη χώρα μας προκαλώντας σύντομη κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές – καταιγίδες αλλά και τους ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη μας.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην έντονη κινητικότητα των βαρομετρικών χαμηλών στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και σαφώς συνδέεται με τις έντονες – ακραίες καιρικές καταστάσεις που βιώνει τελευταία η βόρεια Αμερική. Αυτή η ροή των πλανητικών κυμάτων Rossby δεν επιτρέπει στο ατμοσφαιρικό βουνό των Αζορών να ανέβει σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προκειμένου με τη σειρά του να κατεβάσει τον πολικό αέρα νοτιότερα.

Η όλη αυτή ροή εμποδίζει και το ατμοσφαιρικό βουνό της Σιβηρίας να κινηθεί δυτικότερα και νοτιότερα. Επομένως μέχρι και το τέλος του μήνα δεν θα πρέπει να περιμένουμε αξιόλογο και κυρίως με διάρκεια κρύο. Κάποιες “φωτοβολίδες” κρύου ίσως τις δούμε χωρίς όμως να είναι σε θέση να διαμορφώσουν ένα οργανωμένο χειμωνιάτικο σκηνικό.

Μετά τις αλκυονίδες έρχονται οι πιγκουινήδες;;

Η εξέλιξη που περιγράψαμε παραπάνω ενδέχεται να οδηγήσει σε βαρυχειμωνιά τον Φεβρουάριο χωρίς όμως να έχουμε ακόμη επαρκή στοιχεία για να προβούμε σε βαθύτερες αναλύσεις.

Προφανώς αυτή η έντονη δυτική ροή ή αλλιώς ζωνική κυκλοφορία θα λάβει κάποια στιγμή τέλος ή θα εξασθενίσει αρκετά δίνοντας την ευκαιρία στα ατμοσφαιρικά βουνά να κινηθούν πιο βόρεια για να κατεβάσουν το ψύχος. Εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο που ακόμη φαντάζει πολύ μακρινό για να βγει σαν μια εκτίμηση, η εμπειρία όμως οδηγεί προς τα εκεί.

Ακολουθεί χάρτης όπου με τους χρωματισμούς αποτυπώνονται οι βροχοπτώσεις που αναμένονται από το απόγευμα της Δευτέρας και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης περίπου. Όσο πιο σκούρα τα χρώματα τόσο πιο έντονα φαινόμενα προβλέπονται.

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: