Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ«Ξέφυγε» Τούρκος αναλυτής στο CNN Turk: Να καταλάβουμε μερικά νησιά για να...

«Ξέφυγε» Τούρκος αναλυτής στο CNN Turk: Να καταλάβουμε μερικά νησιά για να συνετιστούν Ελλάδα και ΗΠΑ

Απίστευτες θεωρίες του Χακάν Μπαϊράκτσι για εισβολή σε ελληνικά νησιά, παρουσία του διευθυντή της εφημερίδας Hurriyet Αχμέτ Χακάν που δεν αντέδρασε στους παραλογισμούς που ακούστηκαν

Την συζήτηση ξεκίνησε ο διευθυντής της εφημερίδας HURRIYET Αχμέτ Χακάν, αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.

Κλιμακώνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει τηνεμπρηστική ρητορική της για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένει στον παραλογισμό λέγοντας ότι «θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών».

«Η Ελλάδα στρατιωτικοποίησε τα νησιά τα οποία σύμφωνα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947, παραχωρήθηκαν με τον όρο του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης. Παραβιάζει τον όρο αυτό και εμείς φέρνουμε στην ατζέντα το θέμα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Εμείς στείλαμε στον ΟΗΕ δύο επιστολές. Πως αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με αυτούς τους όρους. Οι Συνθήκες είναι ξεκάθαρες. Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, η κυριαρχία των νησιών θα τεθεί υπό συζήτηση.»

Μάλιστα, απειλεί με «αλλαγή συνόρων» αν η Ελλάδα δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τα νησιά.

Μετά τις προτροπές να μην έρθουν το καλοκαίρι Τούρκοι για διακοπές στην Ελλάδα, τη λίστα με τα νησιά που, όπως ισχυρίζονται ανήκουν στην Τουρκία, τώρα ο πολιτικός αναλυτής Χακάν Μπαϊράκτσι στο CNN Turk έκανε λόγο για σενάρια εισβολής σε ελληνικά νησιά!

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, σε πάνελ στο CNN Turk ο διευθυντής της εφημερίδας HURRIYET Αχμέτ Χακάν ξεκίνησε μία συζήτηση αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, και αναρωτήθηκε αν η Ελλάδα θέλει να γίνει πολιτεία των ΗΠΑ. «Μήπως η Ελλάδα γίνεται η πολιτεία των ΗΠΑ; Γιατί το λέμε αυτό; Διότι φαίνεται πως υπάρχει σχέδιο των ΗΠΑ που εκτελείται μέσω της Ελλάδας. Υπάρχουν σχεδόν 10 βάσεις και ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ‘’ποιον θέλουν να απειλήσουν με τόσες βάσεις που χτίζουν’’», είπε.

Τότε ο αναλυτής Χακάν Μπαϊράκτσι παρενέβη και λέγοντας πως η Τουρκία για να αντιμετωπίσει το ρεζιλίκι θα πρέπει να κάνει απόβαση σε δυο νησιά! «Ίσως να μην έχουν υπολογίσει κάτι. Η Τουρκία για να αντιμετωπίσει αυτή το ρεζιλίκι, μπορεί να κάνει μια επιχείρηση εδώ, να ρίξει μια σφαλιάρα, να κάνει απόβαση σε δυο νησιά εδώ και να πει πως ᾽᾽εγώ δεν είμαι επιθετική χώρα᾽᾽, τότε να ρεζιλευτεί η ελληνική εξωτερική πολιτική θα καταρρεύσει και η πολιτική των ΗΠΑ. Επιπλέον στην εσωτερική πολιτική θα πει πως ᾽᾽δεν επιτέθηκα στην Ελλάδα απλά της έδωσα μήνυμα πως αν συνεχίσεις την επιθετική πολιτική εγώ θα κάνω αυτά».

Οπως φαίνεται η Τουρκία δεν δείχνει καμία πρόθεση να χαμηλώσει τους τόνους παρά και συνεχώς ανεβάζει την ένταση παρά τις διαδοχικές ψύχραιμες και ξεκάθαρες απαντήσεις που λαμβάνει από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα με ΝΟΤΑΜ μπλοκάρει το Τσεσμέ

Την ίδια ώρα η Αθήνα «κλείνει» με ΝΟΤΑΜ τις παραπάνω θαλάσσιες περιοχές από 21 Ιουνίου ως 7 Σεπτεμβρίου, προσπαθώντας να απαντήσει σε πιθανές πορείες που μπορεί να ακολουθήσει το ωκεανογραφικό Τσεσμέ και το νέο πλωτό γεωτρύπανο της Άγκυρας, το Alparslan, στην περίπτωση που βγει στο Αιγαίο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Alparslan είναι το τελευταίο πλωτό γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία, το τέταρτο που διαθέτει πλέον η Άγκυρα. Αν και το ενδιαφέρον της Τουρκίας στρέφεται πρωτίστως στην εξόρυξη κοιτάσματος 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, δημιουργείται «θόρυβος» πως μπορεί και αυτό να βγει στο Αιγαίο.

Το Alparslan ναυπηγήθηκε στη Νότια Κορέα. Το πλοίο έχει τη δυνατότητα να κατέβει σε βάθος 12.200 μέτρων για γεώτρηση και να λειτουργήσει σε βάθος 3.600 μέτρων. Θα έχει πλήρωμα 200 ατόμων και είναι εξοπλισμένο με προηγμένη τεχνολογία 7ης γενιάς.

Η ένταση κορυφώνεται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου και το καλοκαίρι προμηνύεται θερμό. Οι τόνοι της ρητορικής έχουν οξυνθεί και οι αναφορές σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας έχουν πολλαπλασιαστεί.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: