Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΥπουργείο Οικονομικών: «Ασπίδα» προστασίας για τους δανειολήπτες από τους servicers - «Κούρεμα»...

Υπουργείο Οικονομικών: «Ασπίδα» προστασίας για τους δανειολήπτες από τους servicers – «Κούρεμα» οφειλών έως και 28% στον εξωδικαστικό για τους ευάλωτους

Λουκέτα και πρόστιμα έως €500.000 στις εταιρείες διαχείρισης που δεν τηρούν τους κανόνες – Αποφυγή πλειστηριασμών με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό – Ευάλωτοι θεωρούνται οι δανειολήπτες με οικογενειακό εισόδημα €15.000, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ανά τέκνο και έως τις 21.000 και αξία περιουσίας μέχρι €120.000

Στενό «κορσέ» στους servicers και διαχειριστές απαιτήσεων από δάνεια «φοράει» η κυβέρνηση, προκειμένου να προστατεύσει τους δανειολήπτες -και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους. Υπενθυμίζεται ότι ευάλωτοι θεωρούνται οι δανειολήπτες που έχουν οικογενειακό εισόδημα 15.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ ανά τέκνο και έως τις 21.000 και αξία περιουσίας μέχρι 120.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται για τους servicers απαγόρευση παρενόχλησης κατά την επικοινωνία και ένα αυστηρό πλαίσιο διαφάνειας και καλύτερης ενημέρωσης των δανειοληπτών. «Οι servicers πρέπει να αντιμετωπίζουν τον δανειολήπτη ως Eυρωπαίο πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι στο νομοσχέδιο προβλέπονται και αυστηρές κυρώσεις έως 500.000 ευρώ, καθώς και ανάκληση αδείας σε περίπτωση παραβίασης των ισχυουσών διατάξεων.

Καθώς μέχρι σήμερα η μία στις δύο ρυθμίσεις χρεών που παράγονται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό απορρίπτονται από τους servicers, με το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, οι εταιρείες διαχείρισης δανείων θα αναγκάζονται να αποδεχτούν όλες τις ρυθμίσεις που θα παράγονται στο εξής. Αν, δε, έχουν διαφορετική άποψη για το αν πραγματικά είναι ή όχι ευάλωτος ο δανειολήπτης, τότε θα πρέπει να προσφεύγουν οι ίδιοι στα δικαστήρια, για να προσβάλουν την απόφαση υπέρ του δανειολήπτη.

Ταυτόχρονα, αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού των ρυθμίσεων που παράγονται μέσω της πλατφόρμας, ώστε να προσφέρουν μεγαλύτερα κουρέματα έως και 28%, σε σχέση με το σημερινό καθεστώς.

Παράλληλα, προστατεύεται η προσωπική ζωή των οφειλετών. Το νομοσχέδιο προβλέπει και δημοσιοποίηση παραβάσεων των τραπεζών που παραβιάζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας για τα δάνεια. Έτσι, θα βγαίνουν στα «μανταλάκια» όσοι καταπατούν τη νομοθεσία προστασίας των δανειοληπτών, χωρίς να πρέπει να αναμένεται πρώτα η εκδίκαση τυχόν δικαστικών προσφυγών εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Άμεσα τίθεται σε εφαρμογή η διάταξη που θα προβλέπει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να λαμβάνει ειδική προσωπική ενημέρωση για κάθε πληροφορία που αφορά το δάνειο και την οφειλή του, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα φτιάξουν οι πιστωτές.

Με το ίδιο νομοσχέδιο ανοίγει παράθυρο και για όσους ευάλωτους ζητήσουν μεταφορά της κατοικίας τους στον φορέα διαχείρισης ακινήτων, όταν αυτός δημιουργηθεί.

Στην πράξη καταργείται η υποχρέωση καταβολής μισθωμάτων επί 12 έτη από τον οφειλέτη, αφού, εάν το επιθυμεί και βρει τα χρήματα, να προβεί ο ίδιος σε επαναγορά νωρίτερα, αποκτώντας ξανά το σπίτι του στο οποίο διαμένει με ενοίκιο.

Επιπλέον, ο Φορέας θα έχει τη δυνατότητα να εξαγοράζει το ακίνητο του ευάλωτου οφειλέτη ο όποιος προστατεύεται, σε τιμή κατά 30% μειωμένη από την τρέχουσα εμπορική αξία, την οποία θα ορίζει πραγματογνώμων. Αυτή η μεγάλη έκπτωση όμως θα περνάει και στον δανειολήπτη, στην περίπτωση που αποφασίσει τελικά να προβεί στην επαναγορά της κατοικίας του. Έτσι και αυτός θα το επαναγοράζει σε τιμή κατά 30% μειωμένη από την τρέχουσα εμπορική αξία.

Με άλλες διατάξεις, δε, θα μπορούν στον εξωδικαστικό να μπαίνουν επίσης και κληρονόμοι χρεών από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.

Προστασία από πλειστηριασμούς

Πέραν της προστασίας από πλειστηριασμούς που εξασφαλίζει η υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ο κύριος Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι και προγράμματα που ενισχύουν τους ευάλωτους και προστατεύουν τις κατοικίες τους. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις δεν κάνει χρήση, όπως για παράδειγμα το ενδιάμεσο πρόγραμμα επιδότησης για ευάλωτους μέχρι να δημιουργηθεί ο φορέας ακινήτων, όπου ελάχιστοι μόνο έχουν κινητοποιηθεί για να ενταχθούν.

Χαμηλή ανταπόκριση έχει και το πρόγραμμα στέγασης και εργασίας που βρίσκεται σε ισχύ και εξασφαλίζει στους δικαιούχους και στέγη, αλλά και εργασία.

Αντίστοιχα και στο πρόγραμμα επιδότησης δανείων που εξήγγειλαν οι τράπεζες, από περίπου 50.000 δυνητικά δικαιούχους, μόνο 7.000 έχουν ενταχθεί! Και αυτό επειδή ενδεχομένως η διαδικασία απαιτεί και έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χιλιάδες διμερείς συμβάσεις έχουν συναφθεί απευθείας μεταξύ servicers και οφειλετών, όπως τόνισε.

Με άλλες διατάξεις επίσης θα προβλέπεται η δυνατότητα αναχρηματοδότησης υφιστάμενων οφειλών ή παροχής νέων δανείων από εταιρείες παροχής πιστώσεων που θα είναι διαφορετικές από τις τράπεζες. Ωστόσο, και οι ίδιες θα μπορούν να δημιουργήσουν τέτοιες εταιρείες, ώστε να θα λειτουργούν με μεγαλύτερη ευελιξία ως σε σχέση με τις τραπεζικές υποχρεώσεις που έχουν σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι εταιρείες θα εποπτεύονται επίσης και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Μέχρι σήμερα λειτουργούν ήδη ορισμένες που παρέχουν κυρίως καταναλωτικά δάνεια, ενώ στο εξής θα μπορούν να δίνουν και στεγαστικά, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να δίνουν και επιχειρηματικά για όσους έχουν ενεργή ρύθμιση ή θέλουν να χρηματοδοτήσουν παλιά τους δάνεια -και οι οποίοι το τραπεζικό σύστημα δεν τους δέχεται εύκολα σήμερα.

Τέλος, μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρχει και η δυνατότητα υποχρεώσεις των επαγγελματιών και επιχειρήσεων να δέχονται υποχρεωτικά άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS, εξασφαλίζοντας πολύ χαμηλότερες τραπεζικές χρεώσεις τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τις επιχειρήσεις.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments