Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑκόμα μια απάτη...Μιας χρήσης και μόνο για το 2019 η μείωση του...

Ακόμα μια απάτη…Μιας χρήσης και μόνο για το 2019 η μείωση του ΕΝΦΙΑ που υποσχέθηκε ο Τσίπρας

Η ψευτοφοροελάφρυνση θα μειώσει το χαράτσι για περίπου €60 το χρόνο, κυρίως για περιουσίες μέχρι €60.000 – Καμία ελάφρυνση για τη μεσαία περιουσία –  Υπό όρους οι μειώσεις και στις επιχειρήσεις

Νέα επιχείρηση εξαπάτησης με άφθονο «σανό» δήθεν φοροαπαλλαγών σε βάρος εξαθλιωμένων πολιτών στήνει η κυβέρνηση, με την μείωση ΕΝΦΙΑ που προωθεί για ψήφιση (αντί της κατάργησης που υποσχόταν).

Η πολυδιαφημισμένη φοροελάφρυνση δεν αξίζει παραπάνω από 60 ή 90 ευρώ το χρόνο συνολικά για όσους πολίτες θα τη δικαιούνται –λιγότερα δηλαδή και από όσα μοιράζουν οι τράπεζες με τα προγράμματα ανταμοιβής για τους χρήστες πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Το φτηνό παιχνίδι εντυπωσιασμού με τις παροχές και «μποναμάδες» Τσίπρα αποκαλύπτεται και από μία φράση της ίδιας της Τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα ισχύει «ειδικά για το έτος 2019», χωρίς να προβλέπει ότι θα συνεχιστεί ή θα αυξηθεί από το 2020 και μετά.

Δηλαδή η μείωση που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι «μιας χρήσης» και αφορά μόνον στο 2019 αλλά όχι για το 2020! Με άλλα λόγια έχει «ορίζοντα» ως τις εκλογές αφού, όπως κατατέθηκε η διάταξη, για το 2020 η έκπτωση έως 30% δεν θα ισχύει πια εάν δεν ανανεωθεί με νέο νόμο το 2019, οπότε και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με εκείνον του 2018.

Και αυτό ακόμα όμως, ο Πρωθυπουργός το αξιοποίησε για εμπόριο ελπίδας των απελπισμένων πολιτών, λέγοντας στη Βουλή πως θα φέρει «του χρόνου» και άλλο νόμο, που θα προβλέπει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2020, αλλά αφού περάσουν οι εκλογές και εφόσον βγει κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή όμως, στο ίδιο νομοσχέδιο, φέρνει διάταξη για μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις (που επιβαρύνει το 2020 και όχι το 2019) αλλά αποφύγει να κάνει το ίδιο με τον ΕΝΦΙΑ του 2020, πιθανώς για να μην ομολογήσει (και για δεύτερη φορά μάλιστα μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο) ότι παρά την έξοδο από τα Μνημόνια, όλα αυτά τα μέτρα «τελούν υπό την προϋπόθεση επίτευξης» υπερπλεονασμάτων πάνω και από το 3,5% του ΑΕΠ –όπως αναγράφεται στην ειδική Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι τίποτα δεν θα ισχύσει, εάν και εφόσον αποδειχθεί ότι ο προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση δεν είναι ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος, σε μια χρονιά τετραπλών εκλογών μάλιστα όπως είναι το 2019.

«Καθρεφτάκια» οι μειώσεις

Ακόμα μια φορά όμως η κυβέρνηση χάθηκε και στον ορισμό της «μεσαίας τάξης», την οποία μονίμως «διασώζει» ενώ πλήττει διαρκώς.

Ενώ πριν 3 χρόνια, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έθεταν τα όρια της «μεσαίας ιδιοκτησίας» στα περίπου 300.000 ή 400.000 ευρώ, η κυβέρνηση αποκλείει και πάλι την  εξαθλιωμένη πλέον «μεσαία τάξη» από τις ελαφρύνσεις, μειώνοντας κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ μόνον για τα ακίνητα που η αντικειμενική αξία δεν ξεπερνά τα 60.000 ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες αξίες η έκπτωση μειώνεται ή μηδενίζεται πλήρως.

Σήμερα που η χώρα σηκώνει ξανά κεφάλι, έχει έρθει η ώρα να αποκαταστήσουμε σταδιακά τις αδικίες που μας άφησε κληρονομιά η κρίση και η διαχείριση της. Ομιλία στη συζήτηση της Βουλής για την ψήφιση φοροελαφρύνσεων πολιτών και επιχειρήσεων.

Με βάση την ίδια διάταξη πάλι, μείωση ΕΝΦΙΑ έως 30% θα δουν μόνον τα νοικοκυριά και όχι οι επιχειρήσεις.

Και τι όφελος που τελικά θα έχουν από το μέτρο αυτό; Η απάντηση αποκαλύπτεται ανάγλυφα στα παραδείγματα που έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός:

– Σε σπίτι στο Κερατσίνι αξίας 60.000 ευρώ ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ. Το 2019 θα πληρώσει 157 ευρώ.

Δηλαδή όφελος το 2019 μόλις 67 ευρώ το χρόνο

– Σε σπίτι στο Αιγάλεω που ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα 203 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 142 ευρώ.

Το δεύτερο μέτρο ελάφρυνσης που ψηφίζουμε σήμερα αφορά στον #ΕΝΦΙΑ, έναν φόρο ο οποίος αποτέλεσε εμβληματικό συστατικό της μνημονιακής περιόδου. Με την ρύθμιση που φέρνουμε σήμερα, οι πολίτες με χαμηλή και μεσαία περιουσία θα δουν ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης.

Συγκεκριμένα, από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία, μείωση του ΕΝΦΙΑ θα δουν 5,1 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το 88%. Στα λαϊκά νοικοκυριά, η μείωση της επιβάρυνσης από τον #ΕΝΦΙΑ θα φτάσει το 2020, στο 50%.

Ετήσιο όφελος: 61 ευρώ τον χρόνο

– Σε σπίτι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης που ο φορολογούμενος το 2018 πληρώνει 232 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 162 ευρώ.

Ετήσιο όφελος: 69 ευρώ το χρόνο

Που σημαίνει ετήσιο όφελος ούτε 6 ευρώ το μήνα –ή κάτω και από 15 λεπτά την ημέρα.

Ο λαός λέει πως ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρεται… στην περίπτωση του επαγγελματία ψεύτη Τσίπρα και της συμμορίας του, χαίρονται εδώ και 4,5 στις πλάτες μας, πόσο άλλο ακόμα ;

 

 

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments