Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΑνάπτυξη του Στόλου σε όλο το Αιγαίο - Με συνεχείς ασκήσεις το...

Ανάπτυξη του Στόλου σε όλο το Αιγαίο – Με συνεχείς ασκήσεις το ΠΝ στέλνει μήνυμα αποτροπής σε οποιαδήποτε απόπειρα της Τουρκίας για ναυτικό αποκλεισμό νησιών μας

Η ανάπτυξη του Στόλου τις τελευταίες ημέρες αποτέλεσε μια μίνι πρόβα-τζενεράλε για ενδεχόμενη κορύφωση της έντασης όπως ακριβώς το καλοκαίρι του 2020.

Μπορεί η παραλαβή από τον Στόλο της πυραυλακάτου «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» να ήταν ετεροχρονισμένη εξαιτίας των σημαντικών καθυστερήσεων στη ναυπήγηση του πλοίου όμως το «timing» στο οποίο το Πολεμικό Ναυτικό προσθέτει στο οπλοστάσιο του ένα πανίσχυρο για το μέγεθoς του πλοίο, χαρακτηρίζεται ιδανικό. Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει συνεχώς την εμπρηστική ρητορική της,απειλεί με στρατιωτική ενέργεια λαο και «σημαδεύει» το Αιγαίο και κυρίως τα νησιά του, τα «ξύλινα τείχη» στήνουν κυριολεκτικά ασπίδα στο Αρχιπέλαγος και βάζουν φραγμό στις ορέξεις των γειτόνων.

Η ανάπτυξη του Στόλου τις τελευταίες ημέρες αποτέλεσε μια μίνι πρόβα-τζενεράλε για ενδεχόμενη κορύφωση της έντασης όπως ακριβώς το καλοκαίρι του 2020. Σχεδόν 45 Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού με αιχμή του δόρατος τα πλοία κρούσης έλαβαν μέρος σε «ΛΟΓΧΗ», «ΤΡΙΑΙΝΑ», «ΑΡΓΩ 2022» αλλά και στην υψηλής επιχειρησιακής σημασίας «Αναγνώριση Ακτών». Στόχος του Ναυτικού Επιτελείου η εξοικείωση του προσωπικού στο άμεσο πέρασμα από τις φυλακές’ στις «τοιχαρχίες» με κατάληξη στην «παμφυλακή» μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Με τις ναυτικές έννοιες να μεταφράζονται στο πέρασμα από την εγρήγορση και επιφυλακή στον απόλυτο συναγερμό.

Το Πολεμικό Ναυτικό το έκανε το 2020 με απόλυτη επιτυχία και πλέον με την εμπειρία που αποκόμισε από το «καλοκαίρι της κρίσης» μπορεί να το επαναλάβει αν απαιτηθεί. Και μάλιστα ακόμη πιο ισχυρό αφού πλέον διαθέτει δύο καινούργιες Μονάδες κρούσης, την πυραυλάκατο «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» αλλά και την 7η Super Vita «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» που έρχεται να δώσει επιπλέον ισχύ στο Στόλο. Τα δύο πλοία μεταφράζονται σε επιπλέον 16 πανίσχυρους αντιπλοικούς Exocet block 3 με ότι αυτό συνεπάγεται στη δυνατότητα του Αρχηγείου Στόλου να «κλειδώσει» ακόμη περισσότερο το Αιγαίο.

Όμως όσα δήλωσε σήμερα από τη «φωλιά» των Ταχέων Σκαφών στον Σκαραμαγκά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλούν αισιοδοξία στο Ναυτικό Επιτελείο ότι η ενίσχυση του Στόλου δεν σταματά εδώ. Δεν θα περιοριστεί δηλαδή στην απόκτηση των τριών Γαλλικών φρεγατών Belharra(FDI) αλλά έπεται και συνέχεια.  «Σύντομα θα ληφθούν νέες αποφάσεις για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού μπροστά από το νέο «κεντρί» του Αιγαίου.Με αυτή τη δήλωση να παραπέμπει όπως όλα δείχνουν σε ενεργοποίηση της option για την 4ηBelharra αλλά και για «ξεπάγωμα» του προγράμματος για καινούργιες κορβέτες. Ειλημμένη απόφαση είναι πλέον ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ» ενώ ο σχεδιασμός του Πολεμικού Ναυτικού προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων υποβρυχίων «214» κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» αλλά και των επτά πλέον πυραυλακάτων κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ», οι πρώτες από τις οποίες ξεπερνούν τα 15 χρόνια υπηρεσίας. Η εξίσωση άλλωστε κόστους και ισχύος για τις πυραυλακάτους Super Vita όχι απλά έχει θετικό πρόσημο αλλά όπως έχει αποδειχθεί μέσα από την εκπαίδευση και τις ασκήσεις τα συγκεκριμένα πλοία αποτελούν ίσως τις πλέον υπολογίσιμες Μονάδες που έχει ο Στόλος στο οπλοστάσιο του. Αφού τα πλήγματα που μπορούν να επιφέρουν στο περιβάλλον του Αιγαίου μπορούν να κρίνουν καθοριστικά μια σύγκρουση με τους γείτονες τουλάχιστον στη θάλασσα.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: