Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑνάσες από το νέο έτος με στοχευμένες παροχές - Το σχεδιο Μητσοτάκη...

Ανάσες από το νέο έτος με στοχευμένες παροχές – Το σχεδιο Μητσοτάκη για αυξήσεις 5% σε κατώτατο μισθό και συντάξεις ενόψει ΔΕΘ

Τέλος στα σενάρια περι ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών

Την ώρα που το μεγάλο κύμα των αδειούχων του Αυγούστου ετοιμάζεται να φύγει από την Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να λύσουν μια δύσκολη άσκηση: Πώς μπορούν να συνεχίσουν την πολιτική επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα το φθινόπωρο και τον χειμώνα που έρχεται το «εθνικό τείχος προστασίας», όπως το ονομάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης– και αμέσως μετά να προχωρήσουν σε άμεσες και έμμεσες αυξήσεις του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων;

Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχει ορίζοντα 40 ημερών, καθώς στις 10 Σεπτεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης θα εκφωνήσει την παραδοσιακή ομιλία μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ και θα παρουσιάσει την οικονομική πολιτική για τους υπολειπόμενους οκτώ μήνες διακυβέρνησης.

Σε αυτή την πολιτική περιλαμβάνεται νέο fuel pass (το τρίτο κατά σειρά) και σταθερή επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος, απορροφώντας κάθε μήνα το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Περιλαμβάνεται επίσης η –ρεαλιστική, όπως εκτιμούν στο Μαξίμου– προσδοκία ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παρέμβει τελικά πιο αποφασιστικά, ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτροπαραγωγής. «Το μέγεθος αυτής της εξωγενούς επίθεσης που δέχεται η Ευρώπη καθιστά μονόδρομο την κοινή ευρωπαϊκή απάντηση», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης προχθές κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πέραν της παρέμβασης από τις Βρυξέλλες, στην κυβέρνηση «ποντάρουν» στην καλύτερη του αρχικώς αναμενομένου πορεία των εσόδων από τον τουρισμό, στην επίσης υψηλότερη απόδοση των φορολογικών εσόδων, καθώς και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που υπολογίζεται ότι μπορεί να προσθέσει έως και δύο μονάδες στο φετινό ΑΕΠ. Ιδίως δε οι τουριστικές εισπράξεις, που είχαν εκτιμηθεί στα 15 δισ. στον Προϋπολογισμό του 2022, μπορεί να

φτάσουν τελικά έως και τα 20 δισ. Ολα τα ανωτέρω δημιουργούν τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης πολιτών και επιχειρήσεων, τα οποία θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Παρεμβάσεις

Πέραν των μέτρων που θα αντισταθμίζουν εν μέρει τις αυξήσεις στα καύσιμα, στο κόστος θέρμανσης και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τρεις παρεμβάσεις που θα αυξάνουν το εισόδημα έχουν ήδη αποφασιστεί για τις αρχές του 2023 και πιθανώς θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη αφορά τον κατώτατο μισθό και την τρίτη αύξησή του στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. Το 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε δύο φορές, κατά 9,7%, συνολικά, έχοντας φτάσει στα 713 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει όλα τα επιδόματα, τα επιδόματα ανεργίας, αλλά και συνολικά τη μισθολογική κλίμακα στη χώρα. Υπάρχει, ως γνωστόν, μια θεσμοθετημένη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, που λαμβάνει υπόψη της τόσο τις θέσεις κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων όσο και μεγέθη όπως η ανάπτυξη, η παραγωγικότητα και ο πληθωρισμός.

Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιανουάριο, ώστε να γίνει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού πιθανώς τον Μάρτιο, με τις πρώιμες εκτιμήσεις να θέλουν την αύξηση να φτάνει περίπου στο 5% και τον κατώτατο μισθό στα 750 ευρώ, ολοκληρώνοντας δηλαδή μια άνοδο, αθροιστικά, της τάξης του 15%.

Η δεύτερη κίνηση αφορά την αύξηση των συντάξεων, με τη θεσμοθετημένη μέθοδο του αθροίσματος του ποσοστού ανάπτυξης και του πληθωρισμού και της διαίρεσης διά δύο.

Ετσι, αν η ανάπτυξη το 2022 είναι στην περιοχή του 4% και ο πληθωρισμός του 8%, οι συνταξιούχοι θα δουν από τον Ιανουάριο του 2023 αύξηση στις απολαβές τους κατά 6%. Η τρίτη αύξηση θα προέλθει από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που σήμερα επιβαρύνει όσους έχουν συνολικό ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, με συντελεστή κλιμακωτό από 2,2% έως και 10%. «Σήμερα μπορούμε πια να πούμε με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1η/1/2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους.

Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους», ανέφερε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς να είναι προετοιμασμένοι για ένα δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα, σε περίπτωση που συνεχιστεί η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ τους έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τόσο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες όσο και ενός ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments