Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΤα μηνύματα από το Βερολίνο στην Τουρκία - Ουδετερότητα τέλος

Τα μηνύματα από το Βερολίνο στην Τουρκία – Ουδετερότητα τέλος

Η πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, σε Αθήνα και Αγκυρα ήταν ιδιαίτερα σημαντική, λέχθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα, ενώ από πλευράς ποιότητας των συζητήσεων, της θεματολογίας και προσέγγισης πολύ κρίσιμων ζητημάτων (συγκριτικά με προηγούμενες επισκέψεις και ανίερες συζητήσεις με τους προκατόχους της) πραγματικά έκανε τη διαφορά.

Του Δρ Αθανασίου Δρούγου

Η Μπέρμποκ έχει πολύ καλούς συμβούλους, εξαιρετικούς αναλυτές που ψύχραιμα τη συμβουλεύουν, μια πολύ καλή και τεχνοκρατική ενημέρωση από τον πρέσβη της φίλης και συμμάχου χώρας στην Αθήνα, και στους μήνες που είναι υπουργός έχει επιδείξει σοβαρότητα, σταθερή και ουσιώδη γλώσσα, ως και «τσαγανό» αφού δεν μασάει τα λόγια της και το έδειξε πεντακάθαρα απέναντι στον ιδιόρρυθμο και κομπλεξικό Σεργκέι Λαβρόφ για πολλά επιμέρους θέματα που αφορούν στη βάναυση εισβολή στην Ουκρανία. Επιπρόσθετα στα ζητήματα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, κατά την προσωπική μου άποψη, έχει λόγο και είναι πολύ θερμή υποστηρίκτρια των ανθρώπινων αξιών και δικαιωμάτων, του ανθρωπιστικού δικαίου, ως και του σεβασμού σε διεθνείς συμφωνίες.

Το ταξίδι της σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα ήταν καλά οργανωμένο και πέραν των διπλωματικών επαφών ειδικά στην Αθήνα συνδέθηκε με θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος (ιστορικά, πολιτιστικά, προσφυγικά κ.ά.). Ηταν η ίδια στα πλείστα ζητήματα αρκετά ενήμερη και ανοικτή, κάτι που φάνηκε στις επαφές με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια. Η Αναλένα Μπέρμποκ είναι μια γυναικεία προσωπικότητα καλά διαβασμένη και πολύ διαφορετική από εκείνον τον επίσης Πράσινο αλλά βαρετό Γιόσκα Φίσερ. Οι σημερινοί και νεότεροι Πράσινοι είναι πολύ διαφορετικοί. Πάντοτε έβλεπα θετικά σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ την παρουσία γυναικών σε θέσεις υπουργών Εξωτερικών ή Αμυνας (κάτι που λαμβάνει χώρα τελευταία).

Υπήρξε σε πολύ μεγάλο βαθμό απο-ουκρανοποίηση των συζητήσεων. Κανένας δεν αμφισβητεί ότι η Μόσχα ευθύνεται για την εισβολή, τον πόλεμο, τα εγκλήματα πολέμου, τους τρισάθλιους βομβαρδισμούς πόλεων, τον επισιτιστικό κίνδυνο, ως και τη βαθιά ενεργειακή κρίση. Ομως σε αυτά τα θέματα Αθήνα και Βερολίνο είναι στην ίδια βάρκα και στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Δυτικά κράτη, δυτική φιλοσοφία, αξιοπρέπεια και σεβασμός στα διεθνή κείμενα. Ο Πούτιν πρέπει να ηττηθεί για να ηττηθεί ο ρεβιζιονισμός, η αυταρχική νοοτροπία και οι άρρωστες αντιλήψεις περί Μεγάλου Πέτρου στην εποχή μας. Η Ουκρανία πρέπει να υποστηριχθεί μέχρι το τέλος, για να μην υποστούμε εμείς «χαστούκια» από ένα προβληματικό γείτονα. Οι συζητήσεις εστιάστηκαν στην καυτή ατζέντα των Ελληνοτουρκικών. Τα ευρύτερα συζητούνται και θα συζητούνται σε άλλες συνόδους. Πολύ σωστά ο Νίκος Δένδιας επικεντρώθηκε σε αυτά. Και ενημέρωσε ανάλογα, η χώρα μας δεν παίζει θέατρο. Απειλείται από εμμονικό γείτονα, ξεπεσμένο αναθεωρητή και δυστυχώς σύμμαχο… Δεν υπάρχουν πολλά παραδείγματα στον πλανήτη που σύμμαχος απειλεί άλλο σύμμαχο με πόλεμο!

Επιτέλους το θέμα των μονομερών και ανυπόστατων τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο, όπως φάνηκε από τις συζητήσεις στο γερμανικό πολιτικό-διπλωματικό κατεστημένο, είναι ένα θέμα το οποίο μέχρι πρότινος το Βερολίνο υποτιμούσε ή θεωρούσε ότι είναι τα γνωστά Ελληνοτουρκικά. Δηλαδή τα καθημερινά… εσωτερικής κατανάλωσης του προέδρου της Τουρκίας εν όψει των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Η Αναλένα Μπέρμποκ ξεκάθαρα και κρυστάλλινα στις δύο συνεντεύξεις που έδωσε σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη κατέστησε σαφές ότι τις προκλήσεις και τις αμφισβητήσεις της Αγκυρας θα πρέπει να τις δούμε και αναλύσουμε από μια άλλη οπτική γωνία ως μια δεδομένη και κατευθυνόμενη στρατηγική επιλογή της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας και γενικότερα στην Ε.Ε., που επιδιώκει την παράλυση των τομέων ασφάλειας, άμυνας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με σαφήνεια τόνισε ότι δεν αλλάζουν τα σύνορα και οι χάρτες των τουρκικών διεκδικήσεων είναι απαράδεκτοι. Και δεν μπορεί να χωρέσει αμφισβήτηση για τη στάση του Βερολίνου. Νέους Πούτιν και Λουκασένκο δεν χρειαζόμαστε.

Η ουσιαστικότερη και πιο ξεκάθαρη δήλωση για τα Ελληνοτουρκικά έγινε αναμφίβολα στην Αθήνα με την ΥΠΕΞ της Γερμανίας να βάζει τέλος πλέον και η ίδια διά ζώσης στα περί «ίσων αποστάσεων» μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας ως προς την αμφισβήτηση της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. «Κανένας δεν έχει δικαίωμα να την αμφισβητεί», είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Τούρκου υπ. Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε τη Γερμανία για μεροληψία, εκφράζοντας τη βαθιά απογοήτευσή του για το τέλος της «ουδέτερης και ισορροπημένης» πολιτικής παλαιότερων κυβερνήσεων. Χωρίς επιφυλάξεις η ίδια στην Κωνσταντινούπολη απάντησε στα ανυπόστατα και μικροπολιτικά «περί προπαγάνδας της Αθήνας και της Λευκωσίας, θύμα της οποίας πέφτει η Γερμανία» του Τσαβούσογλου χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη τη συνεχή κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών.

Η Αναλένα Μπέρμποκ στην Κωνσταντινούπολη διαυγέστατα τόνισε ότι τα πάγια και κατοχυρωμένα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν αφορούν μόνο στις διμερείς επαφές με την Αγκυρα, αλλά αφορούν στην Ευρώπη, την Ε.Ε. και την ευρωπαϊκή άμυνα. Είναι σύνορα Ευρώπης. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η Γερμανία αναβαθμίζει πλέον το ζήτημα στην ατζέντα της ως ζήτημα αμφισβήτησης υφιστάμενων ευρωπαϊκών συνόρων. Πέραν αυτών, η Αθήνα ως όφειλε έθεσε τα θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων, ως και των γερμανικών υποβρυχίων 214 της Τουρκίας. Σταράτα λόγια από τον Νίκο Δένδια, που ασφαλώς δύσκολα επιλύονται αλλά πρέπει να θίγονται.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments