Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την ολοκλήρωση της φετινής σχολικής χρονιάς παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για καθολικό άνοιγμα των σχολείων μετά το Πάσχα, στις 10 Μαΐου.

Εν αναμονή, βέβαια, βρίσκονται ακόμα αρκετές δομές της Εκπαίδευσης, από τα φροντιστήρια έως και τα πανεπιστήμια, χωρίς να έχουν γίνει ακόμα σχετικές εισηγήσεις από τους ειδικούς.

Μικρή παράταση της σχολικής χρονιάς μέχρι δύο εβδομάδων θα δοθεί σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, με τις Πανελλαδικές να διεξάγονται στις 14 Ιουνίου, την ίδια περίοδο με πέρσι. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας:

Στις 11 Ιουνίου ολοκληρώνεται το σχολικό έτος για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Οι μαθητές του Γυμνασίου θα έχουν μόλις 5 εβδομάδες μαθήματος και επαναπροσαρμογής στη διδασκαλία διά ζώσης, ύστερα από έξι μήνες τηλεκπαίδευσης.

Αυτός, άλλωστε, ήταν ένας από τους λόγους που η πολιτική ηγεσία αποφάσισε, ύστερα από εισήγηση του ΙΕΠ, να μη διεξαχθούν φέτος οι προαγωγικές εξετάσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την ψυχολογική πίεση των μαθητών.

Τα σχολεία έχουν ήδη λάβει οδηγίες για εμβάθυνση στα απαραίτητα κεφάλαια που θα παρέχουν επάρκεια στους μαθητές ώστε να προαχθούν στην επόμενη τάξη.

Η λήξη του σχολικού έτους σε Γυμνάσια και Λύκεια συνδέεται άμεσα με την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και στις 15 Ιουνίου για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Αγνωστος παραμένει ακόμα ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εξετάσεις, καθώς, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, εντός των επόμενων δύο μηνών θα ληφθούν οι αποφάσεις, έπειτα από εισήγηση των ειδικών.

Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, που θα ανοίξουν επίσης στις 10 Μαΐου, θα ολοκληρώσουν τη σχολική χρονιά στις 25 Ιουνίου.

Ο προγραμματισμός των self tests θα είναι ο ίδιος, όπως ισχύει εδώ και δύο εβδομάδες για τα Λύκεια, και στις υπόλοιπες βαθμίδες. Ολοι οι μαθητές, από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο, θα λαμβάνουν δωρεάν κάθε εβδομάδα δύο self tests και θα προσκομίζουν κάθε Δευτέρα και Πέμπτη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος στο σχολείο.

Θετικά ήταν και τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας σχετικά με τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών. Μία μέρα μετά τη λειτουργία της πλατφόρμας για εμβολιασμό όλων των δασκάλων και εκπαιδευτικών του συστήματος, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί πάνω από 7.000 δόσεις σε μαθητές άνω των 16 ετών, εκπαιδευτικούς και προσωπικό των Ειδικών Σχολείων, ενώ 9.500 εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί από τις αδιάθετες δόσεις εμβολίων.

Εκτός από τα σχολεία, ένα ακόμα μείζον ζήτημα για χιλιάδες φοιτητές «ξεκλειδώνει», αυτό των κατατακτήριων εξετάσεων. Από τις 20 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εξετάσεις, με τις λεπτομέρειες να ανακοινώνονται τις επόμενες μέρες.

Το άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων είναι μία αρχή για το γενικό άνοιγμα της Εκπαίδευσης, παραμένουν όμως αρκετές δομές ακόμα που αναμένουν τη θετική εισήγηση των ειδικών. Τα φροντιστήρια, αλλά και τα κέντρα ξένων γλωσσών, το άνοιγμα των οποίων φαίνεται ότι θα έρθει σύντομα, ιδίως με τη διεύρυνση της χρήσης των self tests, καθώς και τα πανεπιστήμια, με την ακαδημαϊκή κοινότητα να καλεί την Πολιτεία να λάβει μέτρα για την ασφαλή επιστροφή στους πανεπιστημιακούς χώρους.