Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗAντιδράσεις των δικηγόρων στις τετραπλές κάλπες

Aντιδράσεις των δικηγόρων στις τετραπλές κάλπες

Το ενδεχόμενο διεξαγωγής εθνικών εκλογών τον Μάιο, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές, ισχυροποιείται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά οι πρακτικές δυσχέρειες για να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό.

Και αυτό όχι στο επίπεδο της εταιρείας που θα επεξεργασθεί τα εκλογικά αποτελέσματα, αφού η Singular Logic δηλώνει επαρκώς έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο, ούτε σε αυτό των δημοσίων υπαλλήλων που θα εμπλακούν, αλλά σε αυτό των δικαστικών αντιπροσώπων. Ζήτημα που έχει τεθεί εγκαίρως υπ’ όψιν του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά προφανώς δεν έχει αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα από τους κυβερνητικούς.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και επικεφαλής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, έχει θέσει το ζήτημα υπ’ όψιν της υφυπουργού Εσωτερικών, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, με την οποία συναντήθηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ έχει αποστείλει και δύο σχετικές επιστολές. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των δικηγόρων, στους οποίους πέφτει και το μεγαλύτερο βάρος για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, έχουν επισημάνει στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη την ανάγκη αύξησης της αποζημίωσης των δικηγόρων που μετέχουν στην εκλογική διαδικασία ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, λόγω και της τεράστιας αύξησης του φόρτου εργασίας.

Σημειώνεται ότι η μείωση του ποσού της αποζημίωσης κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2015 είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του δικηγορικού σώματος, καθώς, όπως έλεγαν τότε οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, αναγκάζονταν να μεταβούν σε αρκετές περιπτώσεις εκτός της επαγγελματικής τους έδρας, συχνά σε δύσβατες ή απομακρυσμένες περιοχές, χρηματοδοτώντας εξ ιδίων τη διαδικασία. Επίσης, έχουν επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης των εφορευτικών επιτροπών με πρόσθετη γραμματειακή υποστήριξη, ώστε να γίνει πιο εύκολη και γρήγορη η εξυπηρέτηση των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες. Παράλληλα, έχει τεθεί και μια σειρά άλλων διαδικαστικών ζητημάτων, όπως η δυνατότητα απρόσκοπτης μετάβασης των δικαστικών αντιπροσώπων στα εκλογικά τμήματα, η ανάγκη διενέργειας σεμιναρίων ενημέρωσης και η ανάγκη άμεσης καταβολής των οδοιπορικών εξόδων.

Ακόμη, έχει ζητηθεί και η συμμετοχή εκπροσώπου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στην αρμόδια επιτροπή σχεδιασμού των εκλογικών διαδικασιών του υπουργείου Εσωτερικών. Προς το παρόν, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παραπολιτικών», εκπρόσωπος των δικηγόρων δεν έχει κληθεί στην αρμόδια επιτροπή για τον εκλογικό σχεδιασμό, ενώ δεν έχει δοθεί απάντηση και στα υπόλοιπα αιτήματα των δικηγόρων και αυτό ενώ ήδη έχουν περάσει δύο και πλέον μήνες από την αρχική συνάντηση του Δ. Βερβεσού με την υφυπουργό Εσωτερικών. «Πρόκειται για μία δύσκολη εκλογική διαδικασία.

Εάν δεν υλοποιηθούν τα αιτήματα των δικηγόρων, ενδεχομένως να βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο μη προσέλευσης δικαστικών αντιπροσώπων και δημιουργίας σοβαρών προβλημάτων στη διεξαγωγή των εκλογών ή ακόμα και της μεγάλης καθυστέρησης στην έκδοση του αποτελέσματος», τονίζουν νομικοί κύκλοι. Σημειώνουν μάλιστα ότι τα προβλήματα υφίστανται ακόμη και στην περίπτωση που οι εθνικές εκλογές προκριθεί να διενεργηθούν τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, σε διαφορετικό δηλαδή χρόνο από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές.

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: