«Η εκ των υστέρων προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία ποτέ δεν είναι αθώα. Υπάρχουν πάντα σκοπιμότητες και πολιτικές προεκτάσεις». Αυτό είναι το ηχηρό μήνυμα που στέλνει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς,  προς τους Έλληνες βουλευτές, οι οποίοι θα κληθούν αύριο να δώσουν την ψήφο τους για την Συμφωνία των Πρεσπών και να ορίσουν με την απόφασή τους νέα διάσταση σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα.

Ο Αντώνης Σαμαράς από τη βήμα της Βουλής κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής, καταχειροκροτούμενος πολλές φορές από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε : «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική και δεν είναι σύνθημα τον δήθεν εθνικιστών, είναι μια αλήθεια» επεσήμανε καυτηριάζοντας από την αρχή της ομιλίας του τα όσα είπε χθες ο N. Βούτσης από το ίδιο βήμα.  Δείτε την ομιλία:
Ο A. Σαμαράς επιχειρώντας να διορθώσει τις ιστορικές ανακρίβειες που ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες στη Βουλή, ανέφερε ιστορικά στοιχεία από το κείμενο της Συνθήκης του Λονδίνου, και την Συνθήκη του Βουκουρεστίου.

«Στις δύο αυτές ιστορικές συνθήκες», όπως επεσήμανε, «υπάρχουν χάρτες που αναφέρουν τι ακριβώς μοιράστηκε», κάνοντας λόγο και για τον όρο «γεωγραφική Μακεδονία» τον οποίο αποκάλεσε ως όρο «επινόησης».

Στη συνέχεια ο Α. Σαμαράς, που καταχειροκροτήθηκε πολλές φορές από τους βουλευτές της πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, έκανε αναφορές σε ιστορικά στοιχεία της Μακεδονίας και των γύρω περιοχών, απαντώντας ταυτόχρονα και όσα ακούστηκαν στην Βουλή για τον διαχωρισμό και την γλώσσα της Μακεδονίας, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στην Πηνελόπη Δέλτα, αλλά και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ακόμη και στον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Κάποιο επί 10ετίες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια άλλη Μακεδονία. Αλλά δεν έβρισαν γη να τους τοποθετήσουν. Δεν έβρισκαν επίσης και Μακεδόνες εκτός από την Ελλάδα. Η εκ των υστέρων προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία ποτέ δεν είναι αθώα. Υπάρχουν πάντα σκοπιμότητες και πολιτικές προεκτάσεις».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία ο Α. Σαμαράς υπογράμμισε: «Στην συμφωνία των Πρεσπών, είναι η Ελλάδα που υποχωρεί σε όλα, ακόμη και στον αλυτρωτισμό τους. Αυτό δεν λέγετε ρεαλισμός, αυτό λέγεται εξωτερική πολιτική «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Είναι ο πλήρης ενδοτισμός σε όλους και σε όλα».

Η παρέα… της κυβέρνησης
Ιδιαίτερα επικριτικός ο Α. Σαμαράς εμφανίστηκε και με την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, αποκαλώντας τους ως «παρέα» που εδώ και καιρό λειτουργούσε προς λάθος κατεύθυνση απέναντι τα συμφέροντα της χώρας. Έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια μια ομάδα, μια παρέα στην Ελλάδα που λέει αυτά ακριβώς. Το ίδια είχε γίνει και με το σχέδιο Ανάν. Αν δεν το δεχόμασταν λέγανε τότε, θα παθαίναμε διάφορα δεινά. Το απορρίψαμε και τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συνέβη που μας έλεγαν. Και τότε τον Τάσο Παπαδόπουλο, η ίδια παρέα, ακραίο τον έλεγε. Η ίδια παρέα μας έλεγε ότι στη Σμύρνη είχαμε συνωστισμό. Τώρα η ίδια παρέα μας λένε ότι τα Σκόπια πρέπει να μπουν στο ΝΑΤΟ. Να μπουν. Αλλά χωρίς τα αλυτρωτικά τους στοιχεία».

«Όχι στον όρο Μακεδονία»
Υποστήριζα και υποστηρίζω όχι στον όρο Μακεδονία. Ακούστηκαν πολλές απόψεις από τότε και υποστηρίχτηκαν και πολλές άλλες. Ποτέ όμως κανείς δεν υποστήριξε, μέχρι σήμερα, να δώσει εθνότητα και να αναγνωρίσει γλώσσα Μακεδονία για τα Σκόπια. Λένε ότι είχα αναγνωρίσει εγώ στο παρελθόν τα Σκόπια ως Μακεδονία. Αν τους είχε αναγνωρίσει το παραμικρό ο Σαμαράς θα το επικαλούνταν συνεχώς. Σήμερα όλοι αυτοί έχουν γίνουν δυστυχώς, πιο Σκοπιανοί, από τους Σκοπιανούς. Λένε ακόμη ότι υπήρξε ευκαιρία λύσης του ονοματολογικού αλλά δεν το εκμεταλλεύτηκα. Τους διαψεύδει ο ίδιος ο Γκλιγκόροφ με τα απομνημονεύματά του.

Ως αφορά το αδιέξοδό τους είναι προφανές. Οι περισσότεροι (σ.σ. αναφέρθηκε στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ) με κατηγορούν ότι έχω κάνει καριέρα με το Μακεδονικό. Είμαι 41 χρόνια βουλευτής, με την ψήφο του ελληνικού λαού. Όταν χρειάστηκε πήγα και σπίτι μου. Επέστρεψα και πάλι με την ψήφο του ελληνικού λαού.

Με λέτε μακεδονομάχο και το θεωρώ υπερβολικό να με συγκρίνετε με ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα. Και το θεωρώ τιμή μου να μου απευθύνουν την μομφή αυτοί που πήγαιναν στα Σκόπια και διαδήλωναν και χόρευαν με τον Γκρουέφσκι. Τα Σκόπια είναι ένα πολυεθνοτικό κράτος. Τα Σκόπια διάλεξαν όνομα Μακεδονία που παραπέμπει σε ανύπαρκτοι εθνότητα για να καπελώσουν… ».

«Τους αναγνωρίσατε ως Μακεδόνες»
«Αναγνωρίσατε και την εθνότητα και την ιθαγένεια στους Σκοπιανούς. Τους αναγνωρίσατε ως Μακεδόνες. Ο Ζάεφ το έχει αναφέρει πολλές φορές ότι οι Έλληνες αναγνώρισαν ταυτότητα και εθνότητα. Ποιόν κοροϊδεύετε» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, θυμίζοντας ότι όλα αυτά οι γείτονες είχαν αποφασίσει να τα εξαλείψουν εδώ και καιρό. Εσείς αναγνωρίσατε και την ιθαγένεια και την εθνότητα Μακεδόνων, πολίτες της Μακεδονίας και Μακεδόνες.

Προσπαθεί να μας καθησυχάσει ο Ζάεφ. Ποιον κοροϊδεύουν; Ο Ζάεφ φωτογραφήθηκε να πανηγυρίζει μπροστά σε χάρτες που δείχνουν ολόκληρη την Μακεδονία να έχει προσαρτηθεί στα Σκόπια.

Ακόμα αναρτημένα τα έχουν στα σχολειά τους. Δεν έχουμε καν το Σύνταγμά τους εδώ στην τελική του μορφή. Δεν ξέρουμε τι ψηφίζουμε. Τι τους δίνουμε; Λευκή επιταγή…

Τι να τους ενοχλήσουν οι αλλαγές; Ακόμα και η ονομασία Βόρεια Μακεδονία δεν είναι erga omnes. Τα εσωτερικά τους έγγραφα θα τα αλλάξουν μετά από χρόνια και μέχρι τότε θα ονομάζονται Μακεδονία στα εσωτερικά τους έγγραφα. Πάει κι αυτό το erga omnes…»

«Πήγατε να διασπάσετε τη ΝΔ… και δεν σας βγήκε»
«Πήγατε να διαπράσετε τη ΝΔ και δε σας βγήκε,. Μετά στην Κεντροαριστερά, με τον Δανέλλη και την Ρεπούση, βγάζοντας όλους εμάς ακροδεξιούς.

Πέφτετε σε μεγάλες προσωπικότητες. Πέφτετε στην παρακαταθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου: “Ο μακεδονικός αγώνας πρέπει να γίνει το ευαγγέλιο της Ελλάδας”. Εσείς πάτε να τον καταργήσετε κι από τα σχολεία, με ακούτε κύριε Φίλη».

 «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική»
«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» με τον ίδιο τρόπο που άνοιξε την ομιλία του έτσι την έκλεισε κιόλας ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος επέμεινε στο σύνθημα, που από την κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε αλυτρωτικό. Αναφερόμενος στις προσωπικότητες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και στην Μελίνα Μερκούρη, τόνισε:

«Με αυτών των προσώπων τις σκιές πρέπει να αναμετρηθούν όσοι πάνε σήμερα να κάνουν ένα τέτοιο έγκλημα. Αρκεί η σκηνή από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Αλυτρωτισμός είναι όταν διεκδικείς, όχι όταν αποκρούσεις τις διεκδικήσεις των άλλων.

Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Μαζεύονται σήμερα στους δρόμους εκατομμύρια Έλληνες και αλύγιστα φωνάζουν η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Και όπως είπε ο μακεδόνας Κωνσταντίνος Καραμανλής, τα κράτη δεν ζουν μόνο με το σήμερα.

Πρέπει να θυμούνται και το χθες για να μην το ξαναζήσουν. Και ό, τι και να λέτε, η “Μακεδονία είναι μία και ελληνική”, είπε κλείνοντας την ομιλία του καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.