Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτάκης: Εθνική ήττα η Συμφωνία των Πρεσπών - Βέτο στην ένταξη των...

Μητσοτάκης: Εθνική ήττα η Συμφωνία των Πρεσπών – Βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ

Ως «εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού» και «εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την ιστορία της χώρας» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Συμφωνία των Πρεσπών, που όπως τόνισε «δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση».

Περιέγραψε, μάλιστα, «επτά αλήθειες» για τη συμφωνία που αποδεικνύουν ότι είναι εις βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων, ενώ έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας, προειδοποιώντας πως «η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα και προειδοποιώντας για τα μελλούμενα μετά από τυχόν κύρωση της συμφωνίας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής το ΣΥΡΙΖΑ ότι οδηγεί τη χώρα σε μία εθνική περιπέτεια διαρκείας. «Αγνοεί τις πατριωτικές ευαισθησίες εκατομμυρίων Ελλήνων. Εγκαταλείπει μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών. Χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα ως εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Και, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, εξαγοράζει ακόμη και συνειδήσεις βουλευτών», ήταν η αιχμηρή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην οποία τόνισε επίσης ότι η «πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία» είναι «βασισμένη στη συναλλαγή».

Κατηγόρησε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι επείγεται να δεσμεύσει το μέλλον της χώρας για να υπηρετήσει «αλλότρια συμφέροντα» και για να εξυπηρετήσει «ιδιοτελείς προσωπικές και κομματικές σκοπιμότητες».

Για μια ακόμα φορά ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Βουλή καλείται να αποφασίσει για ένα κορυφαίο θέμα, «χωρίς να έχει στη διάθεσή της το κατεξοχήν υλικό προς συζήτηση: Το πλήρες κείμενο, δηλαδή, του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων», το οποίο όπως τόνισε δεν έχει κατατεθεί ακόμα «απλούστατα διότι δεν υφίσταται ακόμα γιατί δεν έχει τεθεί σε ισχύ», κάτι που συνιστά «μία εθνική και κοινοβουλευτική ντροπή» όπως τόνισε. Κατηγόρησε μάλιστα τον Ζόραν Ζάεφ ότι έχει ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας, να αλλάξει πρώτα το Σύνταγμα της χώρας του και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Από την κριτική του δεν ξέφυγε ο Πάνος Καμμένος, που τώρα όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης «έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας. Και που τώρα παραμένει αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος που έχει δύο βουλευτές οι οποίοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ένας εκ των οποίων στηρίζει και τις Πρέσπες.»

Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε «επτά μεγάλες αλήθειες, που μετατρέπουν την Συμφωνία των Πρεσπών σε εθνική υποχώρηση» ως εξής:

Αλήθεια πρώτη.  Η Συμφωνία αυτή ανατρέπει την πάγια εθνική στρατηγική στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα ποτέ δεν μονοπώλησε ή διεκδίκησε το σύνολο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας. Σταθερά, όμως, επί 140 χρόνια είχε μια και μόνη επιδίωξη. Να μην επιτρέψει σε άλλο κράτος ή λαό να μονοπωλήσει την περιφέρεια αυτή.

Αλήθεια δεύτερη. Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Κάτι το οποίο το πιστοποιούν και διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ.

Αλήθεια τρίτη. Το άρθρο 7 ορίζει ότι, ως προς τα Σκόπια, με τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα περιγράφονται -προσέξτε- τα εξής: «H επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με την δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά». Όμως όλα αυτά μαζί συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας. Πιο καθαρός ορισμός έθνους σε διεθνή συνθήκη δεν έχει υπάρξει ξανά.

Αλήθεια τέταρτη. Καθώς το erga omnes αφορά και τα δύο μέρη της Συμφωνίας, η «μακεδονική» ταυτότητα και η «μακεδονική» γλώσσα που κατοχυρώνει η Συμφωνία καθίστανται υποχρεωτικές και για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό να μας δεσμεύει νομικά.

Αλήθεια πέμπτη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Ξέρετε πώς ορίζει την ελληνική Μακεδονία το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας και Κοτζιάς; Ως «βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους». Τέτοια ταπείνωση!

Αλήθεια έκτη. Η Συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της, κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της. Στις Πρέσπες, όμως, οι κύριοι Τσίπρας-Κοτζιάς υπέγραψαν αυτομάτως και την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Έκαψαν, έτσι, το πιο δυνατό διπλωματικό χαρτί της χώρας.

Αλήθεια έβδομη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα. Αλλά να προσθέσει και νέα στην περιοχή. Μπορεί να εξυπηρετεί κάποια πρόσκαιρα διεθνή συμφέροντα. Όμως δημιουργεί ένα διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον: Αλήθεια, πώς θα πιστοποιούνται με ονομασία προέλευσης τα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας, όταν τα γειτονικά θα κυκλοφορούν ως «μακεδονικά»; Τι θα αλλάξει στα  βιβλία Ιστορίας των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρχουν «αλυτρωτικές αναφορές»; Είχαμε, μήπως, και εμείς τέτοιες και τις αναγνωρίσατε, κύριε Τσίπρα;

Αφού παρουσίασε τις επτά αυτές αλήθειες με αυτά τα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τους κ. Τσίπρα και Κοτζιά για «ανιστόρητη, επιπόλαιη και γι’ αυτό επικίνδυνη» εξωτερική πολιτική, υποστήριξε ότι δεν ακολουθούν την πάγια εθνική πολιτική στο θέμα αυτό όπως ισχυρίζονται και υπενθύμισε μια φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το 1993: «Το θέμα για  την Ελλάδα ήταν πάντα η επεκτατική προπαγάνδα των Σκοπίων με αιχμή του δόρατος την ανύπαρκτη μειονότητα και με συμπλήρωμα τις λέξεις «Μακεδόνας» ή «Μακεδονία» για τον προσδιορισμό συγκεκριμένης διακριτής εθνότητας. Αυτό είναι το πρόβλημα!», είχε πει ο τότε πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος μάλιστα στον Αλέξη Τσίπρα, του είπε: «Εσείς προσωπικά, κύριε Τσίπρα, ήσασταν έτοιμος να πείτε ναι στην «Μακεδονία του Ίλιντεν» -και πήγε, τότε, να μου πέσει το τηλέφωνο όταν με ενημερώσατε. Είστε ή τελείως ανιστόρητος ή επικίνδυνα κυνικός. Ή πολύ απλά είστε και τα δύο».

«Αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της», είπε λίγο πριν κλείσει την ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης και κάλεσε όλους τους βουλευτές «να μην κάνουμε αυτόν τον πανέμορφο τόπο της λίμνης των Πρεσπών συνώνυμο με μια εθνική υποχώρηση». Όπως χαρακτηριστικά είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του, «Σας καλώ να μην ανοίξουμε και άλλες πληγές στον εθνικό κορμό επειδή κάποιοι θέλουν άρον άρον να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα για να σταθεροποιηθεί, δήθεν, η γειτονιά μας. Σας καλώ να μην εγκαταλείψουμε μια πολιτική δεκαετιών που μπορεί να μας έκανε δυσάρεστους στους ισχυρούς  του κόσμου, αλλά προστάτευσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Σας καλώ να μην κυρώσουμε μία συμφωνία που, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα την βρούμε μπροστά μας και δεν θα είναι για καλό. Σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πείτε το μεγάλο ΟΧΙ.

Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να σταθούμε στο ύψος της Ιστορίας. Αυτό είναι το καθήκον όλων μας».

 

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments