Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑπειλεί τα παιδιά η γρίπη: Μεγάλη έξαρση τον Ιανουάριο – Γεμάτα τα...

Απειλεί τα παιδιά η γρίπη: Μεγάλη έξαρση τον Ιανουάριο – Γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Κορωνοϊός και γρίπη χτυπάνε στις παιδικές ηλικίες

Έξαρση της γρίπης, κυρίως στον παιδικό πληθυσμό αναμένεται τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας Θάνο Πλεύρης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι η λοίμωξη αυτή πλήτει περισσότερο τα παιδιά

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια έξαρση της γρίπης και οφείλω να πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο πίσω, δηλαδή έχει προηγηθεί το κύμα το μεγάλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω του καιρού και των κλειστών χώρων, δηλαδή εμείς υπολογίζουμε ότι θα έχουμε άλλες τέσσερις εβδομάδες έξαρση» είπε.

«Αυτό οφείλεται στο ότι τα παιδιά από την ηλικία μηδέν έως τρία, περνούν κάποιες ιώσεις. Αυτό δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα γιατί είχαμε περιοριστικά μέτρα και έχουμε πολύ περισσότερο παιδικό πληθυσμό που ενώ περνούσε σε μικρότερη ηλικία κάποιες ιώσεις και είχε διαμορφώσει μια ανοσία, τις περνάει τώρα.

Αυτό δημιουργεί μια ένταση γρίπης. Θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί η κλιμάκωση και βλέπουμε ότι ταυτόχρονα ο κορωνοϊός παραμένει σε μια σταθερότητα ως προς τα κρούσματα. Η γρίπη αντιμετωπίζεται στα Παίδων και μάλιστα πάρα πολύ καλά» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Έλλειψη στα φάρμακα

«Η έλλειψη φαρμάκων στα ελλειπτικά φάρμακα που λέμε, οφείλεται στις απαγορεύσεις που έχει βάλει ο ΕΟΦ και παράλληλα στον έλεγχο που γίνεται στις φαρμακαποθήκες. Βάλαμε απαγορεύσεις εξαγωγών φαρμάκων και παράλληλα υποχρέωση στις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν αποθέματα και γίνεται έλεγχος για το αν υπάρχει έλλειψη.

Επειδή η Ελλάδα έχει πιο φθηνό φάρμακο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμφέρει η εξαγωγή. Αλλά αυτό ελέγχεται.

Σε ότι αφορά τα παιδιατρικά φάρμακα, λόγω της συνολικής έξαρσης της γρίπης, οι ίδιες οι εταιρείες, έχουν δυσκολίες να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Εκεί λοιπόν δεν υπάρχει τεχνητή έλλειψη, εκεί υπάρχει μια μάχη που γίνεται στην αλυσίδα τροφοδοσίας και αυτή τη στιγμή θεωρούμαι ότι εξομαλύνεται γιατί όπως ήρθε η ύφεση στην Ευρώπη, θα έρθει και εδώ.

Θα ομαλοποιείται συνεχώς η αγορά. Έχουμε φροντίσει να έρχονται φάρμακα. Υπάρχει το πρόβλημα, δεν λέει κανείς ότι δεν υπάρχει.

Σε ότι αφορά τις εξαγωγές, τις κλείνουμε τελείως. Τώρα πια δεν φεύγει τίποτα από την χώρα και θα ανακοινωθεί και κλείσιμο φαρμακαποθηκών, αναστολή άδειας που έχει βρεθεί να κάνει εξαγωγή».

Αναστολή λειτουργίας σε φαρμακαποθήκες

Ο υπουργός μίλησε και για τους ελέγχους που γίνονται, όπου σημείωσε ότι αν βρεθεί κάτι μεμπτό, θα υπάρξουν λουκέτα:

«Ελέγχονται πέντε πολυεθνικές για το αν έχουν την επάρκεια φαρμάκων που πρέπει σε βάθος τριμήνου. Οι εταιρίες αυτές πρέπει να κατανέμουν σωστά τα φάρμακα αλλά πολλές φορές γίνεται επιλογή, ανάλογα που πωλούνται τα φάρμακα πιο ακριβά μέσα στη χώρα.

Επίσης έχουν ελεγχθεί δέκα φαρμακαποθήκες κάποιες εκ των οποίων δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο, άρα θεωρούμαι δεδομένο ότι θα υπάρξουν ποινές. Έχω δώσει εντολή αν εντοπιστεί φαρμακαποθήκη που δεν έχει δηλώσει όλα τα αποθέματά της, η ποινή θα είναι μια: αναστολή λειτουργίας της.

Μίλησα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, την άλλη εβδομάδα θα έχουμε αποτελέσματα. Μου είπε ότι μια δύο δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο και αυτό σημαίνει λουκέτο».

Γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Ιδιαίτερα, οι αναπνευστικοί ιοί ταλαιπωρούν τα μικρά παιδιά, με τα παιδιατρικά νοσοκομεία και ιατρεία να είναι γεμάτα.

Η Ματίνα Παγώνη προειδοποίησε πως αναμένεται έξαρση της γρίπης μετά τις γιορτές, ιδιαίτερα τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Όπως υπογράμμισε η ίδια, οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν προσοχή και κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.

Τι ανησυχεί τους ειδικούς

«Νομίζω ότι από τις 50.000 γριπώδεις συνδρομές που εκδηλώνονται καθημερινά, η συντριπτική πλειοψηφία το 40% είναι γρίπη, το 20% -30% είναι συγκυτιακός ιός, με τον κορονοϊό να είναι το μικρότερο ποσοστό», διευκρίνισε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Η εκτεταμένη χρήση μάσκας και το αποστειρωμένο περιβάλλον, στο οποίο ζούσαμε τα τελευταία τα τρία χρόνια, λόγω του κορονοϊού φαίνεται πως έχει καταστήσει τα ανοσοποιητικά μας ευάλωτα, καθώς όπως είπε ο πνευμονολόγος Πάνος Χατζηαποστόλου στην κάμερα του OPEN, «Υπάρχει ένα παρθένο έδαφος για τις λοιπές ιώσεις, με τις οποίες δεν ήρθαμε σε επαφή».

Ευάλωτοι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και τα παιδιά, με πολλά από τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας να είναι είτε γεμάτα είτε να έχουν αυξημένη αναμονή.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments