Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΣΑΠ-Αγήνωρ: Νέες δυνατότητες για τα «βατράχια» του Πολεμικού Ναυτικού

ΣΑΠ-Αγήνωρ: Νέες δυνατότητες για τα «βατράχια» του Πολεμικού Ναυτικού

Νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στον κρίσιμο ρόλο των Ειδικών Επιχειρήσεων δίνει το νέο Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου «Αγήνωρ» που ολοκλήρωσε με «άριστα» τις δοκιμές πλεύσης και όπλων.

Το σκάφος που θα προσθέσουν σύντομα στο οπλοστάσιο τους τα «βατράχια» του Πολεμικού Ναυτικού είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα που ξεπερνά τους 45 κόμβους και έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί ακόμη και σε ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες. Με μήκος 18 μέτρα και εκτόπισμα 22 τόνων, ανήκει στην κατηγορία σκαφών υψηλών επιδόσεων ενώ μπορεί να μετατραπεί σε «αστακό» με την προσθήκη πανίσχυρων όπλων.

Προβολή ισχύος

Οι δοκιμές του «Αγήνωρ» επισφραγίστηκαν με βολές ακριβείας από το τηλεχειριζόμενο σταθεροποιημένο βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 χιλιοστών που έχει εγκατεστημένο στην πλώρη του. Οι βολές πραγματοποιήθηκαν από το πλήρωμα, με το σκάφος σε στάση αλλά και εν κινήσει, και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, με τους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού να εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την εντυπωσιακή ακρίβεια που επιτυγχάνεται χάρη στο σύστημα σταθεροποίησης που διαθέτει.

EQrvR1lXYAEfoXU.jpg

Εκτός από το πολυβόλο στην πλώρη, ο «Αγήνωρ» μπορεί να φέρει δύο ακόμη πολυβόλα είτε 12,7 είτε 7,62 χιλιοστών αλλά και βομβιδοβόλα στο επίστεγο του σκάφους. Βέβαια ακόμα πιο “θανατηφόρα” προσθήκη θα ήταν αυτή του τρίκανου πολυβόλου GAU-19/A στην πλώρη και των GAU-17.

Στη φαρέτρα του, διαθέτει ακόμη υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά και ηλεκτροοπτικά συστήματα έρευνας και αναγνώρισης αλλά και συστήματα επικοινωνίας. Το σκάφος είναι εφοδιασμένο με κάμερα ημέρας αλλά και θερμική, με την οποία μπορεί να επιχειρεί και τη νύχτα εντοπίζοντας στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες των πέντε χιλιομέτρων.

--2.jpg
Με μήκος 18 μέτρα και εκτόπισμα 22 τόνων, ανήκει στην κατηγορία σκαφών υψηλών επιδόσεων ενώ μπορεί να μετατραπεί σε «αστακό» με την προσθήκη πανίσχυρων όπλωνNAVINCO

Με 100% ελληνικό «DNA» και εγχώρια ναυπήγηση, ο «Αγήνωρ» δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα ΣΑΠ και σύντομα αναμένεται να πάρει τη θέση του ανάμεσα στα πανίσχυρα MARK V που παραχωρήθηκαν από τους Αμερικανούς στο Πολεμικό Ναυτικό και το Αρχηγείο του Στόλου και χρησιμοποιούνται τόσο από τη ΔΥΚ όσο και από τις Αμφίβιες Μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Σε κάθε βράχο του Αιγαίο

Ο «Αγήνωρ» μπορεί να μεταφέρει μέχρι δέκα βατραχανθρώπους με πλήρη οπλισμό σε κάθε γωνιά του Αιγαίου, γρήγορα αλλά και με ασφάλεια, αφού μπορεί να πλέει ακόμη και με επτά μποφόρ χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα. Το σκάφος έχει σχεδιαστεί για αποστολές διείσδυσης και απαγκίστρωσης ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, για αναχαίτιση και περιπολία ενώ με την ίδια ευκολία μπορεί να συμμετάσχει και σε αποστολές Έρευνας και Διάσωσης.

SOC-AGENOR-18-780x470.jpg

Το πρωτότυπο σκάφος Ειδικών Επιχειρήσεων δοκιμάστηκε αρχικά από τους κατασκευαστές του και στη συνέχεια παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό και τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών προκειμένου να εξοπλιστεί και να υποβληθεί στο τελικό «crash test». Πρόσφατα μάλιστα, συμμετείχε και σε άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις στο Ναυτικό Επιτελείο.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: