Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης αναφέρει, ότι 16 Δήμαρχοι νησιωτικών Δήμων ζήτησαν με κοινή επιστολή τους την αφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης μετακίνησης μη-μονίμων κατοίκων προς τα νησιά.
Η επιστολή συνυπογράφεται από τους δημάρχους Αίγινας, Σαλαμίνας, Αγκιστρίου, Πόρου, Ύδρας και Κυθήρων, από τα νησιά της Αττικής.
Παραθέτουμε την ενημέρωση του Γ. Δημητριάδη:
“Με κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο, την οποία αποστείλαμε σήμερα το πρωί, οι Δήμαρχοι 16 νησιωτικών Δήμων ζητήσαμε την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης μετακίνησης μη-μονίμων κατοίκων προς τα νησιά (με τις αναγκαίες εξαιρέσεις), ώστε αφενός να περιφρουρηθεί η αισθητά καλύτερη -σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας- επιδημιολογική τους εικόνα και αφετέρου να αποφευχθεί η οριζόντια εφαρμογή και σε αυτά των αυστηρότερων μέτρων που καθορίζονται για τις επιβαρυμένες περιοχές.
Η επιστολή, η οποία είχε συνταχθεί από τις αρχές της εβδομάδας, απεστάλη παρότι είχε ήδη γίνει γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει γενικό lock down για όλη την χώρα, καθώς το αίτημα για διαχωρισμό των νησιών εξακολουθεί να είναι εύλογο και δίκαιο.
Δυστυχώς, η κρισιμότητα της κατάστασης είναι τέτοια που η κυβέρνηση αποφάσισε lock down με οριζόντια εφαρμογή παντού και κατά συνέπεια η θετική διαφοροποίηση του Πόρου στον υγειονομικό χάρτη η οποία είχε επιτευχθεί τις τελευταίες βδομάδες, δεν έχει πλέον καμία σημασία.
Ο Δήμος Πόρου, όπως έκανε και σε κάθε προηγούμενη φάση της πανδημίας θα ενημερώνει τους κατοίκους της περιοχής για κάθε πτυχή των μέτρων που τυχόν χρειάζεται διευκρίνιση και θα λαμβάνει και ο ίδιος ειδικά μέτρα για τοπικά ζητήματα που δεν καλύπτονται από την νομοθεσία.
Ακολουθεί κατάλογος των Δημάρχων που συνυπογράφουν την επιστολή:
1. ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ – Ευάγγελος Κόττορος
2. ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ – Ιωάννης Αθανασίου
3. ΑΙΓΙΝΑΣ – Ιωάννης Ζορμπάς
4. ΑΝΑΦΗΣ – Ιάκωβος Ρούσσος
5. ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ – Ευσταθία Λιάρου
6. ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΨΑΡΩΝ – Κωνσταντίνος Βρατσάνος
7. ΘΑΣΟΥ – Ελευθέριος Κυριακίδης
8. ΚΥΘΗΡΩΝ – Ευστράτιος Χαρχαλάκης
9. ΜΗΛΟΥ – Μανώλης Μικέλης
10. ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ – Παύλος Δάγλας
11. ΠΑΤΜΟΥ – Ελευθέριος Πέντες
12. ΠΟΡΟΥ – Ιωάννης Δημητριάδης
13. ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ – Γεώργιος Παναγόπουλος
14. ΣΙΚΙΝΟΥ – Βασίλης Μαράκης
15. ΣΚΙΑΘΟΥ – Θεόδωρος Τζούμας
16. ΥΔΡΑΣ – Γεώργιος Κουκουδάκης”