Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔημοσκόπηση GPO: Πώς αποτιμούν οι πολίτες το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ -...

Δημοσκόπηση GPO: Πώς αποτιμούν οι πολίτες το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Τι λένε για την ακρίβεια

Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες κρίνουν ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα θα λειτουργήσει θετικά για τα ελληνικά συμφέροντα

Πολύ θετικά κρίνουν οι πολίτες την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα “Τα Νέα Σαββατοκύριακο”. Το εντυπωσιακό είναι ότι θετική γνώμη έχει και μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, όμως, οι πολίτες ανησυχούν για την ακρίβεια που γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες που ρωτήθηκαν (57,9%) κρίνουν ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα λειτουργήσει θετικά για τα ελληνικά συμφέροντα. Το ίδιο λένε τρεις στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ποσοστό 31,2%, περίπου δηλαδή ένας στους τρεις.

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο κρίνεται πολύ θετικά από τους πολίτες, ακόμα και από μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι 

Στην ερώτηση για το ποια κυβέρνηση, μεταξύ μιας της ΝΔ και μιας του ΣΥΡΙΖΑ, εμπιστεύονται περισσότερο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η απόσταση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει σχεδόν το 20%: μια κυβέρνηση της ΝΔ εμπιστεύονται το 47,2% των ερωτηθέντων, έναντι 28,7% μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, η αποδοχή της κυβέρνησης δεν είναι τόσο μεγάλη, ούτε και η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν η ατζέντα πηγαίνει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, ακόμα και της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ανεργίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της ΝΔ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας πέφτει στο 39,2%, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 31,4%.

Οι πολίτες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, συμφωνούν δηλαδή με όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση για ολιγωρία.

Ενώ μια σημαντική μερίδα των ερωτηθέντων κρίνουν θετικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος (46,2% θετικές γνώμες, έναντι 50,1% αρνητικών), τρεις στους τέσσερις θεωρούν ότι αυτά τα μέτρα ήρθαν αργά —ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ η σχετική αρνητική κρίση φτάνει στο 58,9%, σχεδόν έξι στους δέκα δηλαδή, γεγονός που δείχνει δυσφορία για την κυβέρνηση και από τους ψηφοφόρους της.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 16 – 18 Μαΐου 2022 σε πανελλαδικό δείγμα 1.00 ατόμων.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments