Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 8,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην...

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 8,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου

Με 7 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία στη μεγάλη δημοσκόπηση  της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. – Ένας στους δύο θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση – Στο 70% η παράσταση νίκης για τη ΝΔ

Στο 36,4% καταγράφει η Μetron Analysis τη Νέα Δημοκρατία, με διαφορά 8,9 ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται κυρίαρχος έναντι του Αλέξη Τσίπρα στον ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με 19 μονάδες διαφορά, στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Παράλληλα, αυξήθηκε στο 50% το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις κάλπες – μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Στράτος Φαναράς είπε στο κεντρικό δελτίο του ΜEGA ότι η σταδιακή στροφή των πολιτών προς την επιλογή της αυτοδυναμίας διευκολύνει την κεντρική επιδίωξη της  Νέας Δημοκρατίας, αφού τα υπόλοιπα κόμματα στον έναν ή τον άλλον βαθμό απευθύνονται στο 47% που θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας.

Πάντως, από εκείνους που δήλωσαν υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, το 45,8% θέλει τη ΝΔ και μόλις το 12,8% τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, όσοι θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας στην πρόθεση ψήφου δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ 31,3% και μόλις 10,9% στη ΝΔ.

Υψηλές συσπειρώσεις

Υψηλή είναι η συσπείρωση για τη ΝΔ, στο 72,9%, με τις μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 4,2%. Στο 69,5% η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μετακινείται προς τη ΝΔ ένα 5,5%. Στο 66,5% βρίσκεται η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο παίρνει 4,3% από τη ΝΔ και 9,1% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απόλυτη είναι η κυριαρχία της ΝΔ με 70%  στην λεγόμενη παράσταση νίκης – δηλαδή ποιο κόμμα εκτιμούν οι πολίτες ότι θα κερδίσει τις εκλογές, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει στο 16%. Ιστορικά, δεν έχει υπάρξει περίπτωση ανατροπής με τόσο μεγάλη διαφορά στην παράσταση νίκης.

Ωστόσο, η Metron εμφανίζει και το «κόμμα Κασιδιάρη» να μπαίνει στη Βουλή – και μάλιστα με 3,5% – στην εκτίμηση ψήφου, πράγμα που αν τελικά συμβεί, τότε θα ανέβει ο πήχης της αυτοδυναμίας, αφού η εταιρεία δίνει 3,5% στην εκτίμηση ψήφου και στο ΜεΡΑ25, μιλά δηλαδή για επτακομματική Βουλή στις κάλπες της απλής αναλογικής.  Για στροφή σε «αντισυστημικές» επιλογές από μερίδα πολιτών κάνουν λόγο οι αναλυτές της Μetron Analysis – σημειώνοντας ότι  τα στοιχεία ως προς την πολιτική εμπιστοσύνη των πολιτών είναι «δραματικά»:  Χαμηλή έχει το 42%, μέτρια το 40% και υψηλή μόλις το 18%.

Οι επιδόσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Οι 4 υψηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης είναι στην προσέλκυση τουρισμού με 71% θετικές απόψεις, στον ψηφιακό μετασχηματισμό με 65%, στην αμυντική θωράκιση της χώρας με 60% και στην εξωτερική πολιτική με 48%.

Οι 4 χαμηλότερες επιδόσεις και ηχηρά καμπανάκια για συγκεκριμένους υπουργούς είναι στην Παιδεία με 64% αρνητικές επιδόσεις, 22% θετικές, στην εγκληματικότητα με 65% αρνητικές επιδόσεις και μόλις 21% θετικές, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού με 65% αρνητικές και 20% θετικές, και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς με 70% αρνητικές και μόλις 15% θετικές.

Επομένως, οι «μαύρες τρύπες» της κυβέρνησης είναι η διαφθορά, ο πληθωρισμός, το έγκλημα, παρά τα στοιχεία για μείωσή του, αλλά ο κόσμος το νιώθει αλλιώς και φυσικά η παιδεία.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης είναι στο -36, από -39, άρα ελαφρά βελτιωμένος. Τον Σεπτέμβριο ήταν στο -52.

Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ

Σε μονοψήφια επίπεδα – στο 9,7% – έχει πέσει η πρόθεση ψήφου για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ωστόσο εμφανίζεται να ανακάμπτει μερικώς τον Ιανουάριο, καθώς η εταιρεία το είχε καταγράψει στο 8,9% τον Δεκέμβριο, στον απόηχο της σύλληψης της Εύας Καϊλή, με τις απώλειές του να κατευθύνονται κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκτίμηση ψήφου, η Metron δίνει 12,4 στο ΠΑΣΟΚ – με τον κ. Φαναρά να τονίζει ότι ο αρχηγός του, Νίκος Ανδρουλάκης έχει μπροστά του δύσκολα προβλήματα, τόσο με το Qatargate, όσο και με το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, που συνεχίζει να διχάζει τους ψηφοφόρους του.

Δείτε όλη τη δημοσκόπηση: 

MEGA_METRON-ANALYSIS_ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-2023-1
MEGA_METRON-ANALYSIS_ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-2023-2
MEGA_METRON-ANALYSIS_ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-2023-3
MEGA_METRON-ANALYSIS_ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-2023-4
MEGA_METRON-ANALYSIS_ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-2023-5
MEGA_METRON-ANALYSIS_ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-2023-6
MEGA_METRON-ANALYSIS_ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-2023-7
MEGA_METRON-ANALYSIS_ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-2023-8
MEGA_METRON-ANALYSIS_ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-2023-9
MEGA_METRON-ANALYSIS_ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-2023-10
MEGA_METRON-ANALYSIS_ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-2023-11
MEGA_METRON-ANALYSIS_ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-2023-12
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: