Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤα διλήμματα που έθεσε από το Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις...

Τα διλήμματα που έθεσε από το Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εκλογές

Με την 9η Απριλίου να φαντάζει, πλέον, ως η επικρατέστερη ημερομηνία για τις εκλογές, η κυβερνητική παράταξη ξεδιπλώνει την προεκλογική στρατηγική της εστιάζοντας στα διλήμματα προς τους ψηφοφόρους και στις πολιτικές που θα καθορίσουν την ψήφο των αναποφάσιστων

Το ότι η χώρα βαδίζει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές αποτυπώθηκε και στο Νταβός, όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο Κ. Μητσοτάκης, καθώς σε στιγμιότυπα των συναντήσεων που είχε την πρώτη μέρα των εργασιών υπήρχε συνεχής αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις εντός συνόρων.

Το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» θα κυριαρχεί στην καμπάνια της ΝΔ

Στη συζήτηση με τον δημοσιογράφο του CNN Φαρίντ Ζακάρια, ο πρωθυπουργός περιέγραψε το δίλημμα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες μπροστά στην κάλπη, και δεν είναι άλλο από το ποιος θα ηγηθεί της χώρας την επόμενη τετραετία. «Οι Έλληνες θα συγκρίνουν μεταξύ των τεσσάρων ετών της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία, κατά τη γνώμη μου, ήταν μια λαϊκιστική κυβέρνηση που δεν έκανε πολύ καλό στη χώρα, και των τεσσάρων ετών της δικής μας κυβέρνησης. Επομένως, αν κερδίσουμε -όπως πιστεύω ότι θα συμβεί- (το αποτέλεσμα) θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης», είπε.

Το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» θα είναι κυρίαρχο το επόμενο διάστημα στην καμπάνια της ΝΔ για δύο λόγους: Πρώτον, οι πολίτες, για πρώτη φορά από το 1993, θα έχουν να κρίνουν για τη θέση του πρωθυπουργού δύο αρχηγούς που έχουν υπηρετήσει τη θέση αυτή και, δεύτερον, διότι σε όλες τις μετρήσεις ο κ. Μητσοτάκης υπερτερεί σε όλους τους δείκτες έναντι του κ. Τσίπρα, απολαμβάνοντας μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τους ψηφοφόρους.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το προοδευτικό κόμμα σήμερα και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ»
«Οι παλιές διαχωριστικές γραμμές Δεξιάς – Αριστεράς κατά τη γνώμη μου δεν είναι πλέον τόσο σημαντικές, όσο η διάκριση μεταξύ πιο αυταρχικών λαϊκιστών και πιο προοδευτικών Δημοκρατών που υιοθετούν ρεαλιστικές λύσεις», ανέφερε κατά την ίδια συζήτηση στο Νταβός ο πρωθυπουργός, θέτοντας τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του ιδίου και του κ. Τσίπρα, και περιέγραψε την πολιτική που ασκεί η κυβέρνησή του ως «πατριωτική – φιλελεύθερη και προοδευτική προσέγγιση των πραγμάτων».

Συνεργάτες του μεταφέρουν ότι σε συνομιλίες μαζί του και ενόψει των εκλογών τούς αναφέρει συχνά πως δεν σκοπεύει να «χαρίσει» στον κ. Τσίπρα τον χαρακτηρισμό «προοδευτικός», καθώς, όπως σημειώνει, «η Νέα Δημοκρατία είναι το προοδευτικό κόμμα σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντιμάχεται κάθε μεταρρύθμιση και αλλαγή, από τα πανεπιστήμια μέχρι την οικονομία, θέλοντας τη χώρα καθηλωμένη, είναι η πιο σκληρή συντήρηση».

«Η οικονομία καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος»
Με στόχο την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και την ταυτόχρονη παρουσίαση των πολιτικών για την επόμενη τετραετία σε κρίσιμους τομείς, ο κ. Μητσοτάκης εγκαινιάζει τη Δευτέρα μια σειρά θεματικών συνεντεύξεων. Αντικείμενο της πρώτης εξ αυτών είναι η οικονομία και η ανάπτυξη, τομείς στους οποίους -παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία και τις επάλληλες κρίσεις- η κυβέρνηση έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, ενώ υπάρχει η αντίληψη ότι η οικονομία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο πρωθυπουργός θέλει να προβάλει τη συνέπεια της κυβέρνησής του ως προς την προεκλογική δέσμευση για μείωση φόρων και εισφορών κατά τη διάρκεια της θητείας του, καθώς και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Στήριξη για την οποία θα δεσμευτεί ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη περίοδο, ενώ θα αναδείξει ως στόχο της επόμενης τετραετίας την αύξηση των μισθών.

Σειρά θεματικών συνεντεύξεων μέχρι τις εκλογές

Οι θεματικές συνεντεύξεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές και σε μια σειρά από άλλους τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, με τον συνολικό τους αριθμό να εξαρτάται από τον χρόνο που θα υπάρξει διαθέσιμος μέχρι τις εκλογές. Πάντως, η προκήρυξη των εκλογών και η ημερομηνία διεξαγωγής τους δεν πρέπει να αναμένονται σύντομα, καθώς στόχος είναι η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου που έχει προγραμματιστεί, με πιθανότερο σενάριο για την ανακοίνωσή τους να είναι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments