Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΗΜΟΤΙΚΑΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ @ ATHENS: Ένας νέος χώρος στην καρδιά της Αθήνας με...

ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ @ ATHENS: Ένας νέος χώρος στην καρδιά της Αθήνας με αιγινήτικη ιστορία 20 ετών!

Η γκαλερί ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ @ ATHENS εγκαινιάζει τον νέο της χώρο στις 12 Μαΐου 2022, στις 7.00 μ.μ., στην οδό Πετράκη 12 στο Σύνταγμα, με την έκθεση «PISTACIA VERA Τέσσερις Εποχές» – σχέδια σε κάρβουνο του Σπύρου Παντελάκη.

 

Πρόκειται για έναν ολοκαίνουριο βιομηχανικού χαρακτήρα εκθεσιακό χώρο με αδιάλειπτη ιστορία, άρωμα Αίγινας και δυνατές εικαστικές φιλίες 20 ετών.

Η γκαλερί ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ, ανοίγει για πρώτη φορά στην Αίγινα το 2000. Η ιδιοκτήτριά της, σχεδιάστρια Βάσω Καλουδιώτη, έχοντας εξαρχής ως όραμά της την ελληνικότητα ως αυτοτελή εκθεσιακή πρόταση και προάγοντας τις εφαρμοσμένες τέχνες (κεραμική, κόσμημα, εφαρμοσμένο και χρηστικό καλλιτεχνικό αντικείμενο, λαϊκή δημιουργία κ.ά.) με την ίδια αγάπη που την χαρακτηρίζει για την ελληνική ζωγραφική και γλυπτική που εξαρχής παρουσίασε σε περιοδικές εκθέσεις, δημιουργεί και υποστηρίζει με πάθος στο αγαπημένο της νησί έναν πόλο υψηλής αισθητικής.
Διακεκριμένοι ζωγράφοι, κεραμίστες από ολόκληρη την Ελλάδα, γλύπτες και σχεδιαστές όπως οι Κατερίνα Ανέστη, Απριάτη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Κατερίνα Γιάννακα, Βένια Δημητρακοπούλου, Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Έλεν Ιωαννίδου, Κατερίνα Ιωαννίδου, Σταύρος Ιωάννου, Θωμαΐς Κοντου, Ιάσωνας Μολφέσης, Χριστίνα Μόραλη, Στελλα Μπακατση, Ματιλντα Ναχμια,Κύριλλος Σαρρής, Αλέκος Σπανούδης, Μανούσος Χαλκιαδάκης, Θεοδώρα Χωραφά κ.ά., παρουσιάστηκαν για είκοσι χρόνια στην ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ και σφράγισαν με την παρουσία τους τις αισθητικές επιλογές του ιστορικού τόπου.

Παράλληλα με τη λειτουργία της γκαλερί, η Βάσω Καλουδιώτη συνεργάζεται με τον Δήμο της Αίγινας στην επιμέλεια των εικαστικών στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού FISTIKI FEST. Καινοτομεί με την ιδέα της να ανοίξει και να λειτουργήσει την διατηρητέα ψαραγορά σαν χώρο τέχνης, εκθέτοντας ζωγραφική και κεραμικά στους μαρμάρινους πάγκους.

Συνεργάζεται με την έφορο αρχαιοτήτων Στελλα Χρυσουλάκη και ανοίγει για πρώτη φορά το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας για τον εορτασμό των 100 χρόνων του Γιάννη Μόραλη όπως και τον υπαίθριο χώρο της Εϋναρδείου Βιβλιοθήκης.

Παράλληλα με το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον της και στο πλαίσιο της ενασχόλησής της με ιδιωτικά μουσεία, είκοσι χρόνια μετά, αποφασίζει ένα νέο ξεκίνημα στην Αθήνα. Έτσι, το 2019, ανακαλύπτει έναν όμορφο και με ιδιαίτερη προσωπικότητα χώρο στο παλιό εμπορικό κέντρο στην καρδιά της Αθήνας, στο Σύνταγμα. Έναν χώρο με δυνατότητες πολλαπλές, που δεν κρατάει μόνο για τον εαυτό της, προτείνοντάς τον και σε άλλους φίλους.

Στο νέο αθηναϊκό χώρο τη σκυτάλη απ το νησι, παίρνει πρώτος ο ζωγράφος Σπύρος Παντελάκης με την έκθεση «PISTACIA VERA Τέσσερις Εποχές» σχέδια με κάρβουνο σε χαρτί.

Στο κείμενο του για την εκθεση ο αρχιτέκτονας ,ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Τάσης Παπαϊωάννου ,αναφέρει: Οι φυστικιες που βλέπουμε παραπέμπουν νοητά σε ολα τα δέντρα, σε ολα τα φυτα στη χλωρίδα που διαρκώς αποψιλώνουμε και εξαφανίζουμε. Τα έργα του Σπύρου Παντελακη υποδηλώνουν έμμεσα,τον διαρκή κίνδυνο που ελλοχεύει και συνεχώς μεγαλώνει :την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και την αυτοκτονική αποξένωση του ανθρώπου. Μας επισημαίνει στοχαστικά την αξία κάθε στιγμής που περνά ,το χρόνο που φεύγει , που κυλά και μας στοιχειώνει.

Από την Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 – άρωμα αιγινήτικης φιστικιάς, στην καρδιά της Αθήνας! Ένας νέος χώρος που επιθυμεί να γινει χώρος αναφοράς και δημιουργικής συνεύρεσης για παλαιούς και νέους φίλους !

ΕΓΙΝΑ- ΑΙΓΙΝΑ@ATHENS
Πετρακη 12,Σύνταγμα
Διάρκεια έκθεσης :12 Μαΐου – 12 Ιουνίου 2022
Ωρες λειτουργίας : Τεταρτη – Σάββατο 12.00-8.00
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2111173539

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments