Την ύπαρξη στην Ελλάδα πιθανού κοιτάσματος με αποθέματα αερίου 280 δισ. κυβικών μέτρων δείχνουν τα σεισμογραφικά δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους πετρελαϊκές εταιρείες. Η εκτίμηση είναι ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 70 χρονια.

Σύμφωνα με πληροφορίες  εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και αν οι μελλοντικές γεωτρήσεις επιβεβαιώσουν τις προαναφερόμενες ποσότητες, τότε δημιουργούνται νέα δεδομένα στο χάρτη των ερευνών και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο συγκεκριμένος ερευνητικός στόχος παράγοντες της αγοράς τον αποκαλούν «Ταλώς». Πρόκειται για τον μυθικό φτερωτό φύλακα της Κρήτης με σώμα από χαλκό που ήταν επιφορτισμένος να εφαρμόζει τους γραμμένους σε πλάκα νόμους του νησιού.

Ο «Ταλώς» εντοπίζεται στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις νοτιοδυτικά της Κρήτης και δυτικά της Κρήτης, που έχουν μισθωθεί στην κοινοπραξία Τotal-Exxon Mobil-EΛΠΕ.

Όταν γίνουν γεωτρήσεις και πιστοποιήσουν τα αποθέματα, τότε θα πρόκειται για κοίτασμα που αντιστοιχεί στο «Ταμάρ» του Ισραήλ και είναι δύο φορές μεγαλύτερο από εκείνο της «Αφροδίτης» της Κύπρου.

Με βάση τις συμβάσεις που ψηφίστηκαν τον Οκτώβριο, οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν έως και οκτώ χρόνια. Μετά την οκταετία οι εταιρείες, αφού προχωρήσουν στη λήψη και νέων σεισμικών δεδομένων, θα προχωρήσουν στην πρώτη γεώτρηση για την εξακρίβωση των εκτιμήσεων.